9A – en blandad upplevelse

Jag försöker se missade avsnitt och kastas mellan stämningar. Om programmakarna och skolledarna kunde lägga det pompösa dravlet om Sveriges tredje bästa skolan åt sidan vore det en stor lättnad.

Ofta ställs frågan “Vad är en bra lärare?” och svaren passar inte in i dagens politiska mall. Karro säger ungefär:
– Man ska kunna lita på sin lärare som en kompis. Vi ska ha kul och göra olika saker.

– De här lärarna har det gemensamt att de vill att det ska gå bra för oss!

Retoriken om disciplinering och ledarskap svajar. Dagens lärare lever i relationen, erövrar sin auktoritet och möter barnet där det är. Den politiska debatten om hur skolan ska räddas känns avlägsen. Björklund och HSV tycks ha en helt annan agenda. Bilden av skolan som ett slagfält och tonåringar som monster att disciplinera är betydligt enklare att marknadsföra.

Kvar vilar bilderna av barnen – utlämnade och sökande, men också fulla av entusiasm och självförtroende. Jag ser fram emot att få möta en del av dem som blivande lärare!

About Editor

http://tystatankar.wordpress.com Twitter: @tystatankar Webmaster http://etenjournal.com Mail tystatankar( at )gmail.com http://pojkaktigorkester.wordpress.com/
This entry was posted in Bedömning, betyg, björklund, Högskola, Lärarutbildning, Malmö, media, Normativitet, Personligt, Politik, Skola, Värdegrund. Bookmark the permalink.

4 Responses to 9A – en blandad upplevelse

  1. asapasa says:

    Själv anser jag att pratet om “Sveriges tredje bästa skola” är en tråkig vinkling på TV-programmet 9A. Serien i sig visar också andra sidor så som att elever behöver någon som vill att det ska gå bra för dem i livet.
    Att vara lärare i dag innebär att du måste förtjäna respekt, genom att vara trygg, intresserad, ge tid, ge eleven respekt, vara omsorgsfull och vara gränssättande. Björklunds ständiga diciplinerande åtgärder omöjliggör en skola där vi bygger på en relation mellan elev och lärare. Detta i sin tur gör att det sker en så pass stor diskrepans mellan vuxna och elever att det uppstår klyftor. Vi som istället ska arbeta i ett enda lag och tillsammans hjälpas åt för att nå till målet.

    Like

  2. turez says:

    Jag tycker nog inte att 9A är ett så bra program som de vill utge sig för att vara. Har inte riktigt gett det en chans heller.

    Så du ska bli lärare?
    Jag och min syster hade en het diskution om lärares relationer till elever och tvärtom idag.
    Hon tyckte att det var lärarens fel att elever misshandlar och hotar sina lärare.
    Jag tyckte det var barnens. Hon tyckte att lärarna måste visa vart dom står, men jag ansåg att gör dom de så får dom stryk av eleverna, blir hotade och så vidare. Barnen idag verkar inte vara rädda för något men därimot är lärarna det. De vill inte råka illa ut för att de säger till.
    Jag tycker att man ska respektera lärarna, om man tycker de undervisar fel, så att man inte förstår så får man säga det. Ha en öppen dialog, inte visa sitt ogillande genom våld eller hotelser.
    Att få gå i skolan ska vara något roligt och lärorikt och lärare OCH barn ska inte behöva vara rädda för att gå till skolan/arbetet.

    Det känns som om att de i 9A inte är så stort problem i jämförelse med alla andra debatter som pågår.
    Men vad vet jag, jag är ju bara 19 år???

    Like

  3. Mats says:

    Hej Turez!

    Nja – jag ska inte bli lärare – om du inte menar att man föds som lärare varje dag? Jag utbildar lärare och tog min examen för 30 år sedan.

    Vadå bara 19 år? När jag var 19 visste jag allt!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    Hej Åsa!
    Vi verkar vara överens om det mesta! Så skönt – ibland…..

    Like

  4. Jag kan tycka att 9A visar upp vad en relation mellan lärare och elev kan göra. Själva undervisningen kan jag tänka mycket om. MEn relationen, härbärgera oviljan och vända den till vilja. Det handlar om att möta en individ och använda all sin lärarkompetens för den eleven. Anne-Marie

    Like

Leave a comment