Jag tror på Maria

Jämställdhets- och förskoleminister Maria Arnholm tar ställning för en nationellt samordnad satsning på att rekrytera fler män till förskolan.

Länk till DN

Idag är jag varken cynisk eller misstänksam – äntligen!

Nästan alla barn går i den svenska förskolan. Men små barn möter väldigt sällan män där. På svenska förskolor är 96,5 procent av de anställda kvinnor. Och så har det sett ut i åratal. Men nu har Sveriges nya jämställdhetsminister Maria Arnholm tagit tag i frågan. Hon åker runt i Sverige och tittar på goda exempel från Umeå i norr till Lund i söder.

Hon är även välkommen att besöka orterna söder om Lund…

20130406-092833.jpg

About Editor

http://tystatankar.wordpress.com Twitter: @tystatankar Webmaster http://etenjournal.com Mail tystatankar( at )gmail.com http://pojkaktigorkester.wordpress.com/
This entry was posted in Genus, jämställdhet, Värdegrund. Bookmark the permalink.

8 Responses to Jag tror på Maria

  1. Jag hoppas du har rätt, men i efterdyningarna (i princip inga) av Vinterbergs film “Jakten” så är jag lätt skeptisk.

    Efter att ha sett den här videon tror jag att trenden håller på att vända, åtminstone utomlands. Den handlar om att attityden till män måste ändras för annars flyr de jobb där man har kontakt med barn.

    Like

  2. tre män på samma förskola och samma avdelning nästan unikt men ett faktum, varför?

    Like

  3. Jag trodde att du skulle ha skrivit massor om det här, Mats. I bloggen, på Newsmill, överallt. Så hittar jag bara två rader. … Men det är klart, om skolan skulle fungera som den borde skulle jag knappast bry mig om att blogga om den. …

    Like

    • Mats says:

      Jag jublar inombords och är även glad över det lilla missförståndet om Lund. Nu kommer Malmö stad och högskola ta chansen att visa upp hur vi ser på framtida samarbete.

      Men du har rätt – jag borde kanske lyfta på hatten ytterligare några gånger.

      Tyvärr är min grundinställning ganska skeptisk och jag väntar med tårta och raketer till den dagen ett nationellt centrum för samordning av dessa insatser skapats.

      Men då….

      Like

    • Mats says:

      På ett lite djupare plan tror jag att ett alltför kraftfullt jubel från mitt håll skulle kunna provocera dem som har positioner att försvara inom det nuvarande systemet.

      Därför försöker jag vara diskret uppmuntrande….

      Like

  4. Vet inte om det är tårta och raketer som behövs, Mats. Snarare kanske hjälp på traven. Viljan finns, men hur är det med förmågan?

    Like

    • Mats says:

      Jag ser verkligen fram emot att få träffa ministern i Malmö! Förhoppningsvis blir det en stabil organisation med tydligt uppdrag – gärna med inspiration från den tyska grundligheten.

      De har lyckats förena forskning med inspiration. Framför allt ger de stöd till lokala initiativ så att vi slipper eldsjälssyndromet!

      Like

Leave a comment