Å-s-a B-a-r-t-h-o-l-d-s-s-o-n

Elza Dunkels skrev i sin blogg att Åsa Bartholdsson borde bli president eller i alla fall skolminister. Efter att ha läst Den vänliga maktutövningens regim som är en populärutgåva av avhandlingen vill jag dessutom gärna göra henne till chef över EU, FN, NATO och OPEC.

Åsa Bartholdsson gör upp med den svenska skolans dolda maktutövning och det är omöjligt att värja sig för hennes observationer och intervjuer som avslöjar lärarnas manipulativa och förtryckande sätt att skola in barnen i dubbelmoral och självreglering.

Diskussionen om IUP och utvecklingssamtal skulle ha sett helt annorlunda ut om svenska lärare hade tvingats att läsa boken. Nästa gång jag besöker ett klassrum och läser de beskäftiga listorna med ordningsregler kommer jag känna ett stick av skuld. Har jag varit med om att bygga upp denna hycklande kultur av självutlämnande normalitet? (“Här talar vi alltid sanning”)

Än värre skuld kan jag känna över att samma tekniker används vid högskolan för att få studenterna att arbeta i grupper på lärarnas villkor – men det är en annan historia. Kanske är det en förmildrande omständighet att studenterna läser boken i sin första kurs på lärarutbildningen i Malmö? Förhoppningsvis kommer de inte att genomföra utvecklingssamtal på samma ogenerat kränkande sätt som lärarna i boken (och de undersökta i Helsingborg) har gjort.

I framtiden kommer medvetna föräldrar att begära ut dokumentation från alla utvecklingssamtal som finns på en förskola innan de accepterar en plats. Striden har bara börjat.

About Editor

http://tystatankar.wordpress.com Twitter: @tystatankar Webmaster http://etenjournal.com Mail tystatankar( at )gmail.com http://pojkaktigorkester.wordpress.com/
This entry was posted in Bedömning, betyg, björklund, Högskola, Lärarutbildning, Malmö, Mobbning, Normativitet, Personligt, Politik, Skola, Uncategorized, Utbildning, Värdegrund. Bookmark the permalink.

5 Responses to Å-s-a B-a-r-t-h-o-l-d-s-s-o-n

  1. Janne says:

    Åsa var en av mina lärare på utbildningen. Fick då på olika sätt ta del av delar av avhandlingen (vilken underbar högläsningsmening det där blev, förresten!) och kan bara instämma i hyllningskören. Det är angelägna saker hon har tittat på.

    Att hon dessutom lyckas ifrågasätta utan att kritisera eller skuldbelägga är ett konststycke i sig som gör henne ytterligare lämpad till alla chefsposter du nämner.

    Like

  2. Janne says:

    Lärarutbildningen menade jag förstås, ifall det inte var uppenbart…

    Like

  3. Jag blev jättesugen på att läsa boken! Kolla med dina studenter om någon vill sälja en bättre begagnad för en hundring. 😉

    Like

  4. Jag vill också ha boken. Anne-Marie

    Like

Leave a comment