Trött, tröttare, tröttast

  

Fackpampar, forskare, politiker och ledarskribenter tävlar i grenen “slappaste och mest moraliserande analysen”.

Länk

Ingen vill diskutera innehåll eller metoder. Förutom att tramsa om katederundervisning.

About Editor

http://tystatankar.wordpress.com Twitter: @tystatankar Webmaster http://etenjournal.com Mail tystatankar( at )gmail.com http://pojkaktigorkester.wordpress.com/
This entry was posted in Genus, jämställdhet, Lärarutbildning, Personligt, Politik, Utbildning, Värdegrund. Bookmark the permalink.

18 Responses to Trött, tröttare, tröttast

  1. Men den artikeln som du länkade innehöll ju inte det du retar dig på. Den beskrev ju konsekvenserna av det obeforskande området: “Vad händer med pojkar o unga män när man låset in dem i matriarkat”. Har du sett någon seriös forskning inom detta område? Ofattbart att ingen befolkat detta område då det med extremt stor sannolikhet är starkt kopplat till välståndsbygget.

    Like

  2. Roger J Danielsson says:

    Ursäkta har du haft för lång konstrunda på Österlen? Var i artikel står det om du efterfrågar?

    Givet att det är viktigt att matriarkatet i skolan kanske skulle börja se vad är det som får killar att tända på att läsa och få läsförståelse. Inte är det samma som tjejerna.

    Like

    • Mats says:

      Det står ingenstans – och därför kör ledarskribenten samma trötta populistiska gnällvals en gång till.

      Och jag orkar inte ens reagera på eländet.

      Like

      • Men det är ju det som de menar fast de inte vågar skriva detta eftersom det är definerat som högförräderi.
        Tänk på vad som händer med individer i Saudi. Mentala piskrapp = utfrysning.

        Like

  3. Jag har följt mats i snart 8 år. Jag gillar det mesta, men likt förbaskat finns en del av verklighetsbilden som jag inte förstår. Någonstans tror jag att man kan förstå oförståendet i att jag av någon okänd orsak valde naturvetenskap,teknik och perseption samtidigt som Mats valde mänskligt relaterade arenor mitt i vänsterdiskursen. Han verkar fortfarande hoppas på den romantiska föreställningen om att det finns EN metod medan jag accepterat evolutionslärans tydliga info om variation och selektion. Således: Det behövs miljarder av bekräftelsemetoder. Jag påstår mig veta eftersom jag tillhör en av de svenska skolsystemets mest mobbade arketyp : Teknikpojken o senare teknikmannen.

    Frågesport: När såg ni senast i public service ett program riktat mot seriösa teknikpojkar/män? utan att det skall införas av den antibekräftande genusdiskursen.

    Like

    • Mats says:

      Njae – jag tror inte på EN metod eller ETT innehåll.

      Min poäng är (och har nog varit ungefär densamma sedan jag började blogga) att det går att utmana förskolan och skolans ganska slutna kultur. Ibland försöker jag göra det inifrån (som lärarutbildare är det en ganska naturlig strategi) men ofta hamnar jag i den råa provokationen.

      När vi gjorde Pojkaktiga sångböcker var det ett försök att sticka in kniven där det gjorde som ondast och punktera myten om den könsneutrala skolan.
      Många kommer aldrig förlåta mig.

      Like

      • Det är svårt att förstå varandra. Varje människas medvetande och representation är lika komplext som universum – tror jag. Men en sak är tvärsäker. Vi är överens om att skolan inte är könsneutral. Våra vägar till gemensam insikt har antagligen tagit olika vägar.
        Darwin fattade detta redan sent 1800 tal. Imponerande slutledningsförmåga.
        Problemet verkar vara att få folk att få gemensam insikt utan att i första hand se konflikt istället för komplementär resurs.
        Kan man inte förstå “könsskonflikt” eller benämnd den eviga konflikten mellan “naturlig och sexuell selektion” och i förlängningen hur man tyglar konflikt till att bli högoktanig gemensam resurs så fortlever det okontrollerade tillståndet. Det liv vi just nu bevisar.

        Like

  4. Magnus says:

    Det var en ofokuserad och rätt spretig ledare, kanske för att den som skrev vet om att ämnet är minerat – men jag kan hålla med Anders om att texten litet halvkvädet trevar efter utsagor om att pojkar ibland blir snett bedömda i skolan p g a sitt kön. Det uttrycks dock väldigt inlindat, skribenten tar rygg på Economist som antydde något liknande men bygger inte vidare på det han/hon hittade där.

    Är det tankepolisen som hen tycker skymtar i de mörka hörnen? 😉

    Like

    • Mats says:

      Spretig är väl förnamnet. Jag är fascinerad över att det tycks vara möjligt att diskutera rättvisa vid bedömning – men helt omöjligt tala om skola och förskola som helhet. Där går en skarp gräns.

      Like

  5. ottosson.klas@gmail.com says:

    Mats, jag förstår din reaktion, och även er andras. jag reagerade först positivt. Äntlingen en ledare som lyfter på täcket. Och som vågra antyda könsdiskriminering av pojkar.

    Men läste jag denna diskussion och läste ledaren igen, och nu ser jag. Nu läser jag följande: Flickor klarar av modern pedagogik, det gör inte pojkar, de måste ha äldre mer traditionella metoder. Artikelförfattaren har säkert ädla motiv. Och mod. Men han/hon exotiserar pojkarna. De är något från det förflutna, något lite dammigt, lite sämre kanske. Vad synd att det blev så. Och jag tror inte det var meningen.

    Like

    • Mats says:

      Det finns intressanta nyanser att gräva i här och exotisering är nog ett bra ord. Utifrån skumma hjärnforskningsteorier är det plötsligt ok att behandla pojkarna som omogna och odisciplinerbara varelser – men fan ta den som vågar antyda att de finns problem i innehåll och ämnesval.

      Like

      • Roger J Danielsson says:

        Å fan ta den som vågar hävda att det var bättre förr. På din och min tid när det fanns nio linjeval i grundskolan. Då kunde grabbar som inte gillade språk ägna sig åt teknik.

        Ropen skalla åter till linjeval i grundskolan och bort med program och kurser i gymnasiet. Det var bättre förr.

        Like

        • Mats says:

          Nåja – det finns en risk att perspektivet framstår som aningen privat.

          (Men jag håller med dig. De där grabbarna i 9tp hade det nog ganska bra)

          Like

Leave a comment