Att bejaka nörden



Jag möter studenter som snart ska gå ut på VFU. Vi diskuterar om de har något intresse som de kan utnyttja i mötet med barnen. Min tes är att nördar är intressantare pedagoger – din hobby gör dig intressant.

About Editor

http://tystatankar.wordpress.com Twitter: @tystatankar Webmaster http://etenjournal.com Mail tystatankar( at )gmail.com http://pojkaktigorkester.wordpress.com/
This entry was posted in Förskola, Högskola, Lärarutbildning, Malmö, Personligt, Utbildning, utomhuspedagogik. Bookmark the permalink.

6 Responses to Att bejaka nörden

  1. AV says:

    Break even tycker jag ligger lite tidigare runt 35, annars rätt. Då har de vanliga hamnat i vardagstristessen, medan nörden har sin hobby som andningshål.

    Like

  2. Roger J Danielsson says:

    Nörden har blivit mer inne med åren. De passar inte i alla sociala sammanhang. Men med förskjutning från kollektivet till individualismen har livet för nördar blivit bättre.

    Like

    • AV says:

      Sen har Internet hjälpt till rejält. Nu kan du vara nörd på vad som helst även om du bor i Malå eller Dorotea. Ytterligare har vi fått ett mer specialiserat samhälle. Vi behöver hjälp av folk som kan mycket om en sak. Varor produceras av folk som kan mycket om en viss sak. Medelklassens professionalism. Den gamla överklassen var glada amatörer. Det var ett rikedomstecken att ha råd att förkovra sig i saker på amatörnivå. De föraktade medelklassens proffs, som måste leva på sina kunskaper och avskyn var ömsesidig. Kan tänka mig att aversionen mot nördar grundar sig i det. De håller på med saker endast pga intresse, inte nytta. När nördarna nu börjat bli till nytta börjar attityderna ändras.

      Like

      • Mats says:

        Det är spännande – jag tänker att professionalism delvis har att göra med yrke och försörjning. Du har möjlighet sälja något och har ett instrumentellt förhållningssätt till andra personer.

        Amatören är mer obekymrat älskande av något av okänt värde för alla utom honom själv. Rätten att definiera sig själv oberoende av omvärldens bedömning är ju kärnan i den här kulturen. Samtidigt finns det antagligen en vag längtan efter att ingå i någon form av gemenskap och verkligen dela?

        Like

        • AV says:

          Nördar skapar sina egna miljöer och gemenskaper. Nu mer än någonsin. När nu spelvärlden blivit lukrativ är det flera som vill in och styra hur den ska vara, med t ex Gamergate som följd.
          Jag har börjat brygga öl, en nästan totalt enkönad manlig miljö. Nördfaktorn är hög och ytterst få av oss har proffsnivån som mål. Glada amatörer som diskuterar humlesorter och mäskningstemperaturer. Facktermerna haglar. Men läser man bara på lite är det ingen konst att bli en i gänget. Dröjer nog inte länge innan vi får se någon krönikör ondgöra sig över män som brygger, trots att alla kan börja och är välkomna.

          Like

          • Mats says:

            Människan är en varelse som strävar efter mening. Och vi är ganska bra på att hitta olika former av aktiviteter fyller behovet.

            Ölbryggning verkar väldigt oskyldigt.

            Like

Leave a comment