Propagandaminister Björklund

Nu börjar det hända saker i media.

På Svd vrider sig P. J. Ander Linder i desperata försök att rädda det ideologiska projektet.

Hans-Åke Scherp och Mats Ekholm visar på samma sida att det faktiskt finns ett motstånd från forskarsamhället och jag var kanske lite snabb när jag dömde ut det som handlingsförlamat.

“Statsministern bör be Jan Björklund att upphöra med sin högröstade och onyanserade skolpolitik baserad på tro.”

I DN kritisera Lotta Fogde medias oförmåga att syna utspelen. Det är en skarp uppgörelse och det borde göra ont.

I Sydsvenskan beskriver Niklas Orrrenius reaktionerna på en artikelserie om skolan och konstaterar att lögnen har slagit rot.

“Att skolan har problem ifrågasätter ingen. Bilden av en skola i djup kris har fått fäste hos breda lager av befolkningen. Tanken att det var bättre förr är förförisk, och många är säkert villiga att förlåta Jan Björklund hans överdrifter.”

Nu är frågan om Björklunds trovärdighet mindre intressant. Viktigare är det att förhålla sig till de utredningar som är beställda utifrån ett öppet förakt för vetenskaplighet.

Lärarutredningen och Lärarutbildningsutredningen är två dokument som kommer att granskas utifrån nya förutsättningar.

About Editor

http://tystatankar.wordpress.com Twitter: @tystatankar Webmaster http://etenjournal.com Mail tystatankar( at )gmail.com http://pojkaktigorkester.wordpress.com/
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

7 Responses to Propagandaminister Björklund

  1. Pingback: Skoldebattens nya kläder « metabolism

  2. Pingback: Tryckfrihetens dag idag. « PeoWagstrom’s Weblog

  3. Josef Boberg says:

    Hmmm… – Måhända känner Du till vad Einstein lär ha sagt på sin tid ?

    ”Det enda som stör mitt lärande är min utbildning !” Han sa också att utbildning: “Är det som återstår – efter det att man har Glömt allt man har lärt sig i skolan !” Därtill så lär Einstein också ha sagt att: ”National-Ism är en sjukDom !”

    Men i o f s kan det ju måhända vara lite åt hållet kul att plugga, kanske… 🙂

    Så det är måhända ej ENBART propaganda-minister Björklund -“som är ute på åtta famnars djupt vatten – utan att kunna simma”, kanske… 🙂

    Mer om det här i sak – i mitt mer än 67-årade livsperspektiv sett i vart fall – på
    http://josefboberg.wordpress.com/2008/02/16/wara-lekaminas-i-kott

    Like

  4. tråkmagistern says:

    Det finns också akademiska pedagoger som har kritiserat sin s.k. vetenskap för att vara djupt ideologisk. Det var en ganska bra debatt på Skollärarföreningens sida i våras om den undermåliga forskning som producerats vid pedagogiska institutioner. Läs den.

    Like

  5. Mats says:

    Nog finns det dålig forskning – men därifrån tilBjörklunds oblyga förakt för vetenskap… Det är ganska långt!

    Josef – man kan vara kritisk mot skola från många håll. Ibland blir det som en lek från ett perspektiv där vi redan äger makten (orden)

    Nog kan det finnas något korn av sanning i något som JB sagt någon gång – annars vore det underligt!

    Like

  6. Den lärarutbildning som Jan Björklund vill riva upp innebar att den tid som ämneslärare skulle få för sin ämnesutbildning skulle skäras ned YTTERLIGARE och ersättas med mer pedagogik. Naturligtvis har Scherp/Ekholm reagerat mot det!
    Det går inte förneka (även om pedagoger som paret Ekholm/Scherp gör det) att det skett en dramatisk försämring av studieprestationer. Själv har jag mer än 40 års erfarenheter av gymnasieskolan, så jag vet vad jag talar om. Men den stora förändringen skedde före 1990. Det som debattörer nu dividerar om är egetligen småsaker, jämfört med den försämring jag nämnt.

    Like

  7. Mats says:

    Menar du att det är möjligt att relatera de försämrade prestationerna 8om vi nu går med på att det finns en sådan tendens?) till olika sätt att organisera skola och lärarutbildning?

    Det finns en hel del andra faktorer som påverkar studieresultat. Jag tror att vi är överens om att det finns en illusion omatt den perfekta skolan ska lösa samhällets problem. Till sist handlar det kanske om annat är pedagogik?

    Like

Leave a comment