Behövs det en nationalekonom för att fatta?

20120422-122648.jpg

Om Editor

http//tystatankar.wordpress.com Twitter: @tystatankar Lärarutbildare Malmö högskola Mail tystatankar( at )gmail.com http://pojkaktigorkester.wordpress.com/
Det här inlägget postades i Bedömning, betyg, björklund, Estetiska processer, Förskola, formativ bedömning, Fritidshem, Högskola, Lärarutbildning, Normativitet, Personligt, Politik, Skola, Utbildning, Värdegrund, våld. Bokmärk permalänken.

13 kommentarer till Behövs det en nationalekonom för att fatta?

 1. Maths skriver:

  Hur pass tydliga är målen, undrar jag?

  Att läsa till prov och tentor har aldrig varit omodernt hos elever och studenter.

  Det är nog inte tydliga mål som gör människor oanställbara, utan dåliga kunskaper och attityder. Det är väl resultatet som räknas vid en anställningsintervju, inte vilka mål utbildningen har haft.

  Gilla

  • Morrica skriver:

   Väl talat, Maths. Jag undrar vilken skillnad det gör i just ‘kommer det på provet’-frågandet om eleverna känner att de kan lita på att läraren kommer föra dem till målet även om de vinglar runt i terrängen lite på vägen gentemot om de upplever att de själva måste ta ansvar hela vägen för att de hamnar rätt?

   Gilla

   • Maths skriver:

    Själv kan jag tycka att det är bäst med en lärare som själv har kommit i mål, än någon som irrar runt utan att veta något i ämnet. Att som elev/student bli dumpad i skogen utan karta och kompass, är ingen höjdare.

    Gilla

    • Morrica skriver:

     Det blir lätt så att fokus och energi hamnar på annat än själva lärandet i en sån situation.

     Gilla

    • Mats skriver:

     Jag tror att det går att hitta en balans mellan egna mål och utbildningens. I bästa fall sammanfaller de. Vid underbara tillfällen händer det att deltagarna kan påverka kursens innehåll!!!!!

     Gilla

     • Morrica skriver:

      Min erfarenhet är att ju tydligare målet och riktningen står för mig, som ansvarig undervisande lärare, ju större frihet kan jag ge eleverna att påverka kursens innehåll. De behöver inte ha målen klart för sig, det räcker om jag har det och kan tweaka och anpassa deras tankar och idéer så vi rör oss i rätt riktning.

      Gilla

     • Mats skriver:

      Jag är nog märkt av massutbildningens krav på förutsägbarhet och rättsäker examination. Den modell du beskriver förutsätter en nära dialog och gemensamt tolkningsarbete av förhållandet mellan mål och metoder.

      Gilla

  • Mats skriver:

   Jag undrar om den här killen har några tydliga mål:

   Eller katterna…

   Gilla

  • Plura skriver:

   Nja, inte riktigt om man ska tro den senaste utvecklingen. Toppbetyg från universitet är ingen garanti för jobb. Däremot förmåga och kunskap.

   Har bloggat om det http://www.pluraword.blogspot.se/2012/04/formaga-allt-viktigare.html

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s