Lärarnas nyheter skriver om en viktig utredning

20130109-165519.jpg

Länk

Att det är vanligt med könstereotypa förväntningar på flickor respektive pojkar i förskolan är väl känt. I framgångslandet Norge har männens inträde till viss del bidragit till att förstärka könsskillnaderna. Det beror på att de anställda männen och kvinnorna utför delvis olika arbetsuppgifter.

Jag är inte säker på om mäns inträde på förskolan verkligen kan bidra till att ”förstärka könsskillnaderna”? Om männen inte är där så tänker jag att dessa skillnader (utifrån barnens perspektiv) är fullständiga – eller obefintliga eftersom det inte går att jämföra något om den ena parten saknas.

Utifrån dessa erfarenheter anser Skolverket att det inte räcker med att männen blir fler. Medvetenheten måste stärkas på förskolorna oavsett könsfördelningen i personalen. Dessutom bör förskollärarutbildningens innehåll granskas ur ett genusperspektiv.

Ständigt dessa halmdockor. Ingen har påstått att ”det räcker med att männen blir fler”. Men det är då de intressanta förhandlingarna börjar.

Förskolan behöver flera perspektiv och talet om ”medvetenhet” riskerar att bli normativt. Vad är det för sannng som ska avtäckas?

20130109-170439.jpg

Om Editor

http//tystatankar.wordpress.com Twitter: @tystatankar Lärarutbildare Malmö högskola Mail tystatankar( at )gmail.com http://pojkaktigorkester.wordpress.com/
Detta inlägg publicerades i Förskola, Genus, jämställdhet, Utbildning, Värdegrund. Bokmärk permalänken.

11 kommentarer till Lärarnas nyheter skriver om en viktig utredning

 1. bashflak skriver:

  Varför ständigt detta ‘granskande ur ett genusperspektiv’? Vad kostar det och vad uppnås med det?

  Gilla

  • Mats skriver:

   Det är liksom så jämställdhetsarbetet har sett ut – utredarna vill gärna göra det till en ”kunskapsfråga” och spelar gärna ut kompetens mot kön i en förvirrande retorik.

   Gilla

 2. Stefan Palmkvist skriver:

  Jag har arbetat i Norge. I flera år faktiskt. Och det är inte så att män gör andra saker än vad kvinnor gör. Var kommer den uppfattningen ifrån? Man kan göra lite olika saker, men på det stora hela gör man samma saker. Och just för att man är två kön på arbetsplatsen så blir dynamiken mycket större och öppenheten för olikheterna mellan könen blir mer tolerant. Och fokus ligger på att ha roligt och att det är barnen som är viktiga. Inte som i Sverige där underlig dokumentation som ingen läser är viktig. Eller dessa evinnerliga genusdiskussioner som inte leder varken framåt eller bakåt är viktigare än barnen. Kanske Skolverket ska ställa sig frågan om det är rätt kvinnor som blir förskollärare? Själv skulle jag kunna plocka bort 50% av yrkeskåren utan att blinka och be dem gå och se sig om efter ett annat yrke. Nej, en sådan tuff fråga skulle aldrig den överbetalda Mia Heikkilä aldrig våga ställa sig! Är det rätt kvinnor som arbetar i förskolan?

  Gilla

 3. pfosp skriver:

  Ingen kvotering. Däremot har man haft ekonomiska incitament till barnehager som anställt minst två män i barnehagen.

  Gilla

  • Mats skriver:

   Detta incitament är villkorat till att de ska dokumentera, ta emot studiebesök och praktikanter. En form av långsiktigt ansvarstagande för rekryteringsarbetet.

   Gilla

 4. Ixan skriver:

  Hahahahaha rolig bild. Stämmer speciellt den med: what does opinion mean hahahah

  Gilla

 5. Pingback: Omanliga våldtäktsmän och bristen på normer | Bashflak

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s