Mitt första intryck är positivt

Jag har varit misstänksam mot Skolverkets utredning om fler män till förskolan. När jag läser presentationen på hemsidan anar jag att det finns hopp. Just så här vill jag att arbetet ska bedrivas:

Skolverket ser behov av ett långsiktigt, nationellt samlat arbete med insatser på flera samhällsnivåer samtidigt, och lyfter också fram betydelsen av långsiktig attitydpåverkan. Vi föreslår en nationell strategi för att öka andelen män som arbetar i förskolan. Exempelvis genom att utöka lärarkampanjen till att särskilt öka mäns intresse för förskolläraryrket.

För att en strategi ska bli framgångsrik krävs att myndigheter med ansvar inom förskoleområdet (Diskrimineringsombudsmannen, Skolverket, Universitets- och högskolerådet, Arbetsförmedlingen samt lärosäten med examensrätt för förskollärarexamen) ges i uppdrag att samarbeta, planera och genomföra attitydförändrande insatser för könsöverskridande yrkesval med särskilt fokus på att öka andelen män som arbetar i förskolan.

Förhoppningsvis kommer landets lärarutbildningar att vara en viktig del av det här arbetet. Det finns mycket att ta igen. Det tyska exemplet är mycket inspirerande. Vi kan gå in och följa utvecklingen på kommun- och delstatsnivå. Andel män och förändring illustreras grafiskt. Länk

karta

Nu ska jag läsa den långa utredningen!

män i förskolan – kartläggning oh analys av insatser

inbjudan-mpl2012ht2

Om Editor

http//tystatankar.wordpress.com Twitter: @tystatankar Lärarutbildare Malmö högskola Mail tystatankar( at )gmail.com http://pojkaktigorkester.wordpress.com/
Detta inlägg publicerades i Förskola, Genus, jämställdhet, Utbildning, Värdegrund. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Mitt första intryck är positivt

  1. Pingback: Omanliga våldtäktsmän och bristen på normer | Bashflak

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s