Mitt andra intryck är mer undrande

 

 

kompetens

Jag förstår inte det här textavsnittet ur Skolverkets rapport. Är det någon som har påstått att män inte behöver utbildning? Eller att kompetens inte är viktigt?

På internetspråk skulle jag vilja kalla detta en rejäl halmdocka. Bilden av en korkad biologist som tycker att det räcker med att vara man – eller att alla män passar för yrket…

Det finns verkligen ingen anledning att ställa lägre krav på män än kvinnor och det är ganska pinsamt sexistiskt att utredarna tycker sig behöva påpeka detta! Vad har de för bild av oss som arbetar för att rekrytera män till förskolan?

Den långa texten:

män i förskolan – kartläggning oh analys av insatser

Om Editor

http//tystatankar.wordpress.com Twitter: @tystatankar Lärarutbildare Malmö högskola Mail tystatankar( at )gmail.com http://pojkaktigorkester.wordpress.com/
Detta inlägg publicerades i Förskola, Genus, jämställdhet, Utbildning, Värdegrund. Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Mitt andra intryck är mer undrande

 1. Bashflak skriver:

  I andra sammanhang tycks det ju räcka med att vara kvinna. Men när det omvända kommer på tal så blir kompetensen plötsligt viktig, i statsmaktens ögon. Jag skulle vilja påstå att barnomsorg och skola är några av de få branscher där personalens könsfördelning faktiskt HAR betydelse för verksamhetens kvalitet. Barn från trasiga familjer behöver träffa vuxna män i positiva sammanhang. Annars blir polisen den första vuxna man de pratar med.

  Gilla

  • Mats skriver:

   Bilden av ett könsneutralt yrke tycks vara väldigt viktig. Med den utgångspunkten blir det väldigt hotfullt att koppla kön (eller tal om olikheter) till kvalitet eller innehåll.

   Gilla

 2. Johan skriver:

  Det här handlar om ett mer generellt problem som man även kunde se i t.ex. DEJAs rapport.

  Om kvinnor är underrepresenterade så ses det som ett samhällsproblem och skuld, orsak och lösningar söks i ”strukturer”, eget ansvarstagande ses som tabu och att skuldbelägga ”offret”.

  Om män är underrepresenterade så förringas problemet och skuld, orsak och lösningar förläggs till individen. Det är mannens fel att han har fel utbildning, det är hans eget fel att han valt fel utbildning och hans eget jobb att åtgärda detta.

  Anledingen till att man väljer att skriva om kompetens är antagligen för att undkomma diskussion om utbildningarnas rekrytering mm. och ännu tydligare skjuta över ansvaret på enskilda män.

  Gilla

 3. Pingback: Omanliga våldtäktsmän och bristen på normer | Bashflak

 4. Pingback: Statsvetenskaplig intervju, del 1 | Bashflak

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s