Lgr11 – århundradets skolreform?

Christermagister skriver om hur det mesta av skolornas utvecklingsarbete är intecknat de närmaste åren och jag kan inte låta bli att citera min kommentar:

Grannpojken skulle börja första klass och var lite orolig. Första dagen gick fröken igenom hur man skriver ettor:
– Uppifrån och ner, uppifrån och ner, uppifrån och ner….

När han kom hem var han fortfarande bekymrad och utbrast:
– Hur ska jag komma ihåg allt det här?

Nästa dag frågade mamman hur det gick. Pojken ryckte på axlarna och sa:
– Äsch, det ingen fara, nu sa hon det igen…

Han hade alltså gått i skolan två dagar och redan förstått hur det ska gå till:
– Uppifrån och ner, uppifrån och ner, uppifrån och ner….

Det är något nytt och häftigt på gång!

Det är något nytt och häftigt på gång!

 

Om Mats

http//tystatankar.wordpress.com Twitter: @tystatankar Lärarutbildare Malmö högskola Mail tystatankar( at )gmail.com http://pojkaktigorkester.wordpress.com/
Det här inlägget postades i Bedömning, betyg, björklund, Lärarutbildning, Utbildning, Värdegrund. Bokmärk permalänken.

23 kommentarer till Lgr11 – århundradets skolreform?

 1. Ping: Århundradets reform « You're no different to me

 2. Jan Lenander skriver:

  Någon har tagit reda på att man måste upprepa saker åtta gånger för att de flesta i en grupp ska ha lärt sig. Med skräck tänker jag på någon som skulle tillämpa det genom att repetera samma sak åtta skoldagar i streck!

  Gilla

  • Jan Lenander skriver:

   Fast jag jublar egentligen över reformen. Den öppnar möjligheter att möta eleverna mer och något annat än att leta möjligheter hoppas jag inte någon lärare ägnar sig åt.

   PS. Det kan förstås finnas möjligheter även utanför det reformen försöker göra något åt.

   Gilla

 3. Mats skriver:

  Å andra sidan är det tveksamt om detta verkligen är en ”reform”.

  När Jan Björklund presenterade Lgr11 framstod det snarare som om ”Nu antar vi en plan som beskriver det som vi redan gör”.

  http://www.regeringen.se/sb/d/13464/a/153339

  Jag tror att den korrekta termen är ”restauration”?
  http://sv.wikipedia.org/wiki/Restaurationen

  Gilla

  • Jan Lenander skriver:

   Ja, Björklund nämner många saker där han säger att skillnaderna inte blir så stora men jag hör det mer som en försiktig intro för att inte skrämma dem som redan arbetar målinriktat mot ett tydligt och bra innehåll. De som redan möter elevers rättigheter till särskilt stöd etc. ska heller inte behöva känna sig oroade. Det är små förändringar på punkt efter punkt men ….

   ……. organisationen för att följa upp stärks mycket samtidigt som läroplanen blir tydlig nog att följa upp och lagen är väldigt tydlig med vad som krävs. Den som tror att det här blir en liten förändring i praktiken bedrar sig grovt. Bäva borde de som inte vill ge elever det som de är berättigade till.

   Den här reformen har en uppföljningsmöjlighet som vi inte har sett närheten av någon gång tidigare så bäva borde den som inte tycker om förändring.

   Gilla

 4. Ping: Tweets that mention Lgr11 – århundradets skolreform? « Tysta tankar -- Topsy.com

 5. tråkmagistern skriver:

  ”Vad är det för fel med att undervisa med utgångspunkt i provet? Om man nu vill att ens elever vill lyckas. En bred undervisning…vad är det? Så att de inte lyckas eller vad?” hade jag tänkt säga. Men jag blir bara trött…

  Gilla

  • Mats skriver:

   The Wire – fjärde säsongen beskriver baksidan av provfokus bra.

   Men jag tror nog att du kan hitta andra exempel på att prov är bättre på att sortera än mäta kunskap

   Gilla

  • janlenander skriver:

   En bred undervisning handlar om att man som lärare tar upp aspekter som gör att eleverna långsiktigt kan höja sig i Blooms taxanomi. När man börjar på ett nytt område är det till att börja med mycket fokus på fakta för att gradvis flyta över i mer förståelse och så vidare. De översta nivåerna är inte möjliga att uppnå förrän efter mycket lång tid då flera olika områden behandlats.

   De första proven man har kan oftast bara undersöka de lägsta nivåerna och det behövs mycket lång tid innan man kan prova något ovanför de tre understa. Det är därför ett renodlat fokus på proven kan missa sånt som behövs på kommande prov.

   Min gissning är faktiskt att även du har med saker som ligger utanför provets omfång i din undervisning och att du bara upplever dessa saker som så självklara för helheten att du inte har tänkt på det.

   Gilla

 6. Ping: England omprövar drillundervisning « Tysta tankar

 7. Plura skriver:

  Fasligt vad ni debatterar när man lyckas vända ryggen åt några dagar.

  Eftersom jag flitigt både studerat Lgr11 och Skollagen senaste dagar ska ni var mycket medvetna om att det finns tydliga kopplingar i skollagen man måste ta hänsyn inom alla huvudområden inom läroplanen i det pedagogiska arbetet. Därför anbefalles det på det starkaste att utöver läroplanen ha skollagen med sig i klassrummet.

  Det ni diskutera här är den del av läroplanen som handlar om kursplanen eller snarare det centrala innehållet i varje ämne som lärarna minst ska undervisa om. Det i en strävan att det ska vara likvärdigt. Och detta också genom att skollagen stipulerar att alla ska följa de nationella läroplanerna.

  Det får alltså inte finnas några egna påhitt, möjligen tolkningar av läroplanens mål. Och det är ju nödvändigt för att kunna göra SMARTA mål av det pedagogsika arbetet och riktlinjerna är ju de arbetssätt lärarna ska använda. Men för att det ska bli fullödigt måste också beskriva på vilket sätt du ska utvärdera målen.

  Och sedan måste jag säga att diskussionen är lite akademisk i övrigt när det gäller kunskapskrav. Det vet vi nada om just nu.

  Regeringen gav ju Skolverket bakläxa på de kunskapskrav som lades i förslaget SKOLA 2011. Just nu sitter de väl på myndigheten och lägger pannorna i djupa veck för hur de ska gör entydiga och tydliga kunskapskrav för betygsstegen A, C och E i alla ämnen i år 6, 8 och 9.

  Och för övrigt måste jag nog instämma i Jannes skrivning om att det verkar som skolan och huvudmännen fullständigt sover eller ignorerar den största som hänt i svensk skola sedan 1962. Det är en omfattande RUT och ROT som måste till för att kravla sig upp på golvet.

  Gilla

  • Mats skriver:

   Skönt att ha dig tillbaka Plura! Jag har saknat dig!

   Kanske är det klokt att vänta med utbildningar tills vi har sett betygskriterier? Nu spekulerar vi om tolkningsutrymme som kanske inte finns.

   Gilla

   • Plura skriver:

    Tack för det! Passade på att rymma fället för att så här års vandra i minnenas allé och tända ett ljus på fars grav.

    Och som sagt vad det är mycke tyckande och tro ibland. Inget är ju hugget i sten förens beslut har tagits. Och de beslut som tagits är Skollagen, förtygligandet av Lpfö98, Lgr11. Allt annat är förslag från någon som man kan ventilera och snack om. Men inte ta det för något som är givet.

    Gilla

   • Mats skriver:

    Det mest spännande är nog ändå frågan om lärarnas möjlighet att påverka innehållet. Om det förväntas stor lokal aktivitet är det viktigt att implementeringsarbetet får ta tid och att alla blir delaktiga – men om det handlar om detalj- och centralstyrning… då räcker det väl att skicka ut en lista på saker som ska göras (och när).

    Gilla

   • Plura skriver:

    Jo, så kan det vara. Men i den här världen är det ju kungsorden likvärdighet och valfrihet som gäller. Och ska du ha likvärdighet måste det till en viss uppstramning av VAD som ska levereras. Men sedan har ni ju HUR mycket frihet som helst att genomföra VADet.

    Gilla

  • Anna skriver:

   Något säger det väl oss när Skolverkets gratisseminarier om reformerna fick dubbleras under Skolforum. Det tycks i alla fall som om en och annan lärare insett vad som är på gång…

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s