Min gnälliga kväll

Jag såg en del av teveserien Rektorerna och deltog i den efterföljande debatten om pojkars skolprestationer på Twitter. Den här rösten sammanfattar budskapet:

https://twitter.com/ninaruthstrom/status/309389401690103808

20130307-060503.jpg

Martin Ingvar och Ingemar Gens hör inte till mina favoriter – att mästrande säga självklarheter gör dig inte till skolexpert.

20130307-065216.jpg

Oupps – den som ifrågasätter hjärnforskarnas tolkningsföreträde är mot vetenskap?

Gens använder konsekvent ett kritiskt utifrånperspektivet på lärarna (som inte förstår hur viktigt det är med trevliga klassrum – men plötsligt vänder det:

Tyvärr är mitt förtroende för Skolinspektionen inte nämnvärt större:

20130307-065737.jpg

Om Mats

http//tystatankar.wordpress.com Twitter: @tystatankar Lärarutbildare Malmö högskola Mail tystatankar( at )gmail.com http://pojkaktigorkester.wordpress.com/
Det här inlägget postades i Bedömning, betyg, björklund, Förskola, Genus, jämställdhet, Personligt, Politik, Skola, Utbildning, Värdegrund. Bokmärk permalänken.

17 kommentarer till Min gnälliga kväll

 1. Klas skriver:

  Jag blev chockad av lärarnas kommentarer i tv programmet. Nu kan det vara producenten som klippt på ett tendentiöst sätt. Men när en av kvinnorna sa att om de inte skulle särbehandla pojkarna så skulle skillnaderna bli ännu större, då höll jag på att bryta ihop. Sedan följde jag din Twitter diskussion…

  Finns det ett pojkförakt i lärarkollektivet? Eller är det så låg nivå på dagens lärare att de inte klarar att reflektera över sin egen roll? Håller jag på att utveckla ett lärarförakt…

  Gilla

  • Mats skriver:

   Pojkförakt är väl ett starkt ord. Men pojkarnas skolmisslyckande skapar en oro – gör vi fel?? – som jag tror gör mycket ont.

   Därav kommer behovet att demonisera pojkarna.

   Gilla

   • normandie2009 skriver:

    Ok. Låter rimligt. Men var är de andra rösterna? Var är den där högstadieläraren som tycker att hennes kollegor inte fattar något, hon vars pojkar presterar på hög nivå. Eller var finns hon som insett att hon måste ändra sig, hitta nya vägar.

    Finns någon av dessa två? Jag hör dem inte i debatten.

    Gilla

  • Kenth skriver:

   Tycker han som låg i soffan i Älvsbyn tog priset:

   ”De ä väl bättre att halva befolkninger hare bra, som på femtitale, nu äre ju bara jämndålitt.”

   Gilla

 2. bashflak skriver:

  Varför ligger Bunkeflo-rapporten undangömd i mörkaste byrålådan vid varje diskussion om detta ämne? Den studien pekade ju på en enkel metod som kan förbättra situationen avsevärt.

  Gilla

 3. @Benanderii skriver:

  Mycket oroande attityder! ”Pojkar måste… bli mer som flickor” Jojo! Får en klump i halsen, absolut inget att skratta åt!
  @Bashflak Det där med Bunkeflomodellen är intressant. Jag hade bekanta med häststall på 80-talet. Bland annat en hingst som måste ridas svettig varje dag. ”För annars sparkar han sönder spiltan.”
  Jag undrar var den hingsten fått sin uppfostran?

  Gilla

 4. andersbwestin skriver:

  I slutändan är det ändå kvinnorna och barnen som får betala priset för samhällets sammanbrott.
  Då i denna framtid så står dessa Nina Ruthström och hennes ”look a likes” och funderar om vad som glappade i den simpla teoribildningen. Vaa! Räckte inte den socialkonstruktivistiska genusideologin till att förklara evolutionära processer?

  Gilla

  • AV skriver:

   Du menar att de kommer göra en ”Göran Skytte”? Att gå från den ena ytterligheten till den andra. Han har ju gått från yttersta vänsterkanten till att vara närmast socialkonservativ och yttersta högerkanten. Kanske får vi se dagens socialkonstruktivister att bli totala biologister och särartsfeminister. Ser redan tendenser på inställningen att kvinnor nog egentligen är lite bättre och finare av naturen.

   Gilla

   • andersbwestin skriver:

    Jo nog kan kvinnor vara lite finare. Men utan funktionella män som är fascinerade av ”funktionella strukturer” så bor de fortfarande kvar i plåtskjul, lerhyddor utan elektrisk ström och definitivt utan internet, datorer, mikrofoner, videoprojektorer och OH apparater. Dvs nästan ingen har möjlighet att inse att de är lite finare än män.

    Gilla

 5. Plura skriver:

  För ovanlighetens skull kunde jag hålla med Gens. Offerkoftan är kliande på lärarna i programmet. Om producenten vinklat eller inte kan man glömma. Det gör alla från journalister till filmskapare. Annars skulle vi inte läsa eller kolla.

  Däremot är inåtperspektivet i skolan förödande. Ingen gång kunde jag se att de diskuterade pedagogiken utifrån det statliga uppdraget. Lite om det har jag skrivit här http://www.pluraword.blogspot.se/2013/03/trott-pedagogik.html

  Gilla

 6. Ping: Social kastration eller nå´t! Eller vi måste alla bli flickor! | snurrigtdotcom

 7. AV skriver:

  Man kan sammanfatta debatten så här: ”Pojkar misslyckas i skolan”.

  Dvs det är inte skolan det är fel på, utan pojkarna. De sär med sin antipluggkultur och felaktiga manlighet. Dem måste vi göra om på, så de mera som flickor. Ingen ställer frågan ”Hur misslyckas skolan med pojkarna?”. Varför har en sportintresserad pojke svårt att hitta läseböcker som tilltalar honom i skolans bibliotek? Varför får man inte tävla i skolan? Varför kan man inte säga åt eleverna, ”Detta förväntar jag mig av dig, gör det.”? Åtgärder som skulle gynna pojkar.

  Som lärare ser jag att flickor oftare är bra på att göra vad vi säger åt dem och presentera det snyggt (belönas med höga betyg). Pojkar med huvudet på skaft försöker hitta egna vägar och utmanar läraren (auktoriteten) vilket ofta straffas, men presenterar slarvigt. Jag brukar uppmana både tjejer och killar att lära lite av varandra. Ska flickorna verkligen ha en möjlighet att klättra själva här i världen räcker det inte med att bara vara lydig och följa mallen. Ska killarna ha en chans måste de kunna visa sina kunskaper.

  Gilla

 8. andersbwestin skriver:

  Egentligen räcker programmets titel och inledning till att förklara förfallet.
  Muffverkstad!!!
  Har pubertala kvinnor tagit över i skolan.
  En slags seriell utveckling från 70 talets flumproggare inplanterad med RFSU;s sexfixering + den senare årens dildokultur bland en viss sorts ”långsiktigt tänkande kvinnor”.

  Själv smäller jag av och inser hur bottenlöst skruvat det blivit.

  Gilla

  • Plura skriver:

   Gör du? Upprinnelsen var väl att en fritidsledare fick nog av alla mannslemar som avbildats i skolan och gjorde moteld över hur ser muffen ut!!

   Fallossymbol som fallossymbol;)

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s