Allt är Folkpartiets fel?

Jag är en osedvanligt lat semesterbloggare som dock inte kan missa sådana här öppna mål…

Om Mats

http//tystatankar.wordpress.com Twitter: @tystatankar Lärarutbildare Malmö högskola Mail tystatankar( at )gmail.com http://pojkaktigorkester.wordpress.com/
Det här inlägget postades i Bedömning, betyg, björklund, Lärarutbildning, Politik, Skola, Utbildning. Bokmärk permalänken.

21 kommentarer till Allt är Folkpartiets fel?

 1. janlenander skriver:

  Jag tror att Niklas har rätt och att det är FPs fel. SUCK!

 2. Plura skriver:

  Nu måste ni ha solsting eller har hjärnsubstansen blivit totalrensade av förliga vindar på havet?

  Det var den förre utbildningsministern Olof Plame som avskaffade den 1968. Om majoren Björklund som nu har infört den från 1 juli med första kullen ut 2014.

  Att man ska behöva upprepa saker och ting. Är det för mycket ”vilsen i pannkaka” ni läst?

  • janlenander skriver:

   OK, fp rehabiliterar sig med att årerinföra den men jag tror att även om Palme var formellt ansvarig så hade beslutet inte tagits om inte flera folkpartister engagerat sig i att få bort den.

  • Mats skriver:

   Nu är det utbildningshistoria och riksdagsprotokoll som gäller! Källkritik?
   Någon?

  • Plura skriver:

   Får påminna herrarna om att på 50- och 60-talet var det sossarna som hade den politiska hegenomin. Palmes företrädare, vilket jag glömt namnet på, genomförde grundskolan. Om han också hade ett finger med i spelet kring reformen kring gymnasiet vet jag inte. Men Palme har alltid fått bära hundhuvet för detta.

   Mats, riksdagsprotokollen från den tiden måste väl finnas på riksarkivet. Du kan väl kolla som bara sitter i solstolen hela dagarna och är handikappad.

   Så hur Bertil Ohlin & Co skulle haft en påverkan på skolpolitiken på den tiden ser jag svårligen.

 3. Nu har jag skrivit både artikel och blogginlägg i frågan. Men jag har väldigt svårt att förstå reaktionerna. Om jag så hade varit ute och cyklat när jag nämnde Palme i sammanhanget vad spelar det för roll? Är det så att ett misstag betyder att allt annat man säger är oväsentligt? Är det rimligt att ta okunnighet om vad Folkpartiet tyckte om studentexamen på sextiotalet som intäkt för att lärarutbildningen är undermålig? Jag är förvånad att jag inte har fått mer kollegialt stöd för så där hade Petersson aldrig attackerat någon annan än en lärare.

  • Mats skriver:

   Det finns en regel om att när man jagar storvilt får man inte slarva med detaljerna. Klassiskt exempel är Geijeraffären där det mesta föll på grund av ett bagatellartat faktafel. Trots att historien i huvuddrag var korrekt.

   När det gäller historieskrivningen på 60-talet tycker jag nog det är mest spännande utifrån den nuvarande hårda politiseringen där utbildningsministern har drivit frågan om socialdemokratins skuld med stor ihärdighet. När beskrivningen visar sig ha brister faller också en del av trovärdigheten.

   Jag är nog ganska härdad. Palme är mytologiserad från både höger och vänster. Mer spännande är det nog att skolpolitiken har blivit ett fält för utspel och kampanjer – från att (likt försvarspolitiken) ha vilat tryggt i blocköverskridande överenskommelser.

   När det gäller Peterssons attacker blev jag också trött. Det är aldrig för sent att hacka på lärarutbildningen (eller lärare?). Tyvärr har jag utvecklat extremt tjock hud och det mesta rinner av mig.

   Jag ska läsa dina texter igen och återkommer!

   P.S. Hoppas ni har bättre väder.

 4. Mats, bra väder här vore regn så vi kanske inte hoppas på samma sak.
  Nu tycker jag inte att jag har jagat storvilt. Palme nämndes bara i förbifarten och inte i några hätska ordalag. Känner heller ingen hätskhet när det gäller hans skolpolitik. Han var visionär och ideolog, sådant jag skulle vilja se mer av i politiken.

  Att lägga ansvaret för politik som fördes under en tid då Socialdemokraterna hade 125 mandat i riksdagen på ett annat parti tycker jag för övrigt framstår som befängt.

  • janlenander skriver:

   I en kommentar till din artikel nämnde jag en oro över att Palme omnämndes negativt och att känslomässiga skäl skulle flytta över debatten i någon typ av återvändsgränd.

   Du har helt rätt i att du bara gjorde ett sakligt påpekande om vems ansvaret var för en reform. För den som inte sköljs över av för starka känslor går det att kombinera med mycket respekt för personen Palme men tyvärr verkar det inte ha gått att förstå för ett flertal viktiga personer. Jag känner en stor sorg över att det här innebär ett helt obefogat personligt påhopp på dig Helena. Mina sympatier.

 5. Plura skriver:

  För att stävja dummheterna från OP, tyvärr misskrediterar han den goda drycken med den förkortningen, yttreligare har jag inte kunnat låta bli att kommentera.

  http://pluraword.blogspot.com/2011/07/ig-till-statsvetaren.html#comments

 6. Jan, jag är rätt hårdhudad. Artikeln gjorde mig inte ledsen å egna vägar. Hur den togs emot var jobbigare. Både blogginlägg och kommentarer. Jag hade inte väntat mig sådan hätskhet, inte heller att man så glatt skulle bita sig fast vid en sådan bisak.

 7. Och det har du gjort med den äran, Plura.

 8. andersbwestin skriver:

  Att försöka skuldbelägga ett politiskt parti är ungefär lika korkat som att skuldbelägga abstraktionen GUD.

  Just nu lever vi i en tidsanda.

  Förr fanns andra tidsandor.

  • Mats skriver:

   Är det mer intelligent att skuldbelägga en yrkeskår?

   P.S. Har du sett ett maxtiotar.se har bytt layout för din skull?

   • andersbwestin skriver:

    Som vanligt är det föreställningar som skall skuldbeläggas.

    Tex föreställningen om den fria viljan. Den föreställningen skall skämmas rejält.

    Skall titta på maxtiotar.se.

    Har han bytt layout så är han den fjärde som jag lyckats förändra via min dräpa.

    Svart bakgrund och grå text är lika ointelligent som att anordna konserter och samtidigt dela ut ”gula proppar” till publiken. Vad är man då ute efter.

 9. Håller med om det Anders. Kollektivt skuldbeläggande är alltid poänglöst. När en grupp ställer till med skada är det mekanismerna och omständigheterna som behöver granskas. Det där med tidsandans kraft och makt blir ganska skrämmande när man har upplevt flera och insett hur mycket vi styrs av sådant vi inte är medvetna om.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s