Och just när vi trodde att Klass 9A inte kunde bli sämre…

…så slår programmakarna till med ett suveränt bottenavsnitt!

Läs Twitterflödet som var ovanligt stillsamt. Helena och jag turades om att förfasa oss. Övriga skolsverige har genomskådat spektaklet och tappat intresset. Zoran försöker tolka serien som ett stöd för någonting politisk och fackligt (borttagen tweet?), men det sker utan verklig övertygelse.

http://twitter.com/#!/search?q=%23klass9A

Jag intervjuas på Malmö högskolas hemsida om teveserien och har ingen anledning att ändra min bedömning av serien.

Länk till Mah

Thomas Holmkvist klarar sig nästan med hedern i behåll!

Thomas Holmkvist klarar sig nästan med hedern i behåll!

Max Entin kommenterar som vanligt suveränt. Länk

Om Mats

http//tystatankar.wordpress.com Twitter: @tystatankar Lärarutbildare Malmö högskola Mail tystatankar( at )gmail.com http://pojkaktigorkester.wordpress.com/
Det här inlägget postades i Bedömning, betyg, Lärarutbildning, Politik, Utbildning. Bokmärk permalänken.

17 kommentarer till Och just när vi trodde att Klass 9A inte kunde bli sämre…

 1. ChristerMagister skriver:

  Jag orkade bara med de två första avsnitten…

 2. johankant skriver:

  Jag kan hålla med om att serien inte varit lyckad, även om jag inte är lika upprörd som er. Jag tänkte slänga ut en fråga till dig Mats och kanske till ChristerMagister också. Har inte ni reagerat på de nya kursplanerna i Lgr 11?

  Jag tänker: Om det är så massivt centralt innehåll så att det består av 146 olika punkter i årskurs 1-3. Om det är så massivt godtagbart kunskapskrav i årskurs 3. Är det bara jag som reagerar? Jag tycker det är en skymf mot lärarkåren – men hur blir stressen för eleverna? Om alla reagerar på Björklunds katederundervisning – hur kommer det sig att ingen reagerar på de önskelistor som ungarna ska lära sig. Lustfylld skola?

  • Plura skriver:

   Johan, problemet är väl inte att allt ska var lustfyllt här i livet. Inte ens för barn i åldern 7 – 10 år.

   För det andra är det väl snarare ett lärarproblem det här med kursplanerna i Lgr 11. Du vet vilka kunskapskrav som eleven minst ska uppnå i betygsnivån E. År 1 finns inga kunskapskrav. Däremellan ska du som lärare interpolera hur eleven minst ska uppnå kunskapskravet E.

   Inte som ni möjligen är vana vid att gemensamt skapar bedömningskrav.

   Samtidigt undrar jag över vad du menar med önskelista?

   • Johan Kant skriver:

    Kunskapskraven för årskurs 3 består av 41 olika punkter, många av dem bestående av 4-6 delpunkter. Det menar jag är en önskelista där fokus ligger på utlärt, inte en chans att alla elever kommer att nå detta inlärt. Med andra ord en önskelista.

    Allt kan inte vara lustfyllt, men det ska väl ändå vara kul att gå till skolan – inte pressande?

   • Plura skriver:

    Johan, visst ska det inte vara pressande att gå till skolan. Därför är det viktigt att lärarna har förmågan att socialisera barnen så de blir sedda.

    Vi kan diskutera om kunskapskraven är en önskelista eller inte. Funderar över hur fasen jag klarade av att gå i skolan som fick betyg redan från första klass. Vet inte om jag blev miljöskadad eller inte. Men jag har svårt att se att eleverna skulle vara sämre rustade i dag att klara uppställda kunskapskrav i betyget E.

    • Johan Kant skriver:

     Plura,
     Det är verkligen inte betygen i sig, jag har inget emot betyg från tidig ålder, även om från årskurs 1 är lite väl tidigt. Jag har heller inget emot tydliga kunskapskrav, snarare tvärt om är jag en stor förespråkare av tydliga kunskapskrav och kunskaps i fokus. Det jag menar här att blir sån otrolig stoffträngsel och så många kunskapskrav att det dels riskerar att stressa både lärare och elever. Att det blir mycket fokus på utlärt och dessutom mängden riskerar att bli checklistor.

     När du gick i skolan fick du relativa betyg, då fanns det inga kunskapskrav med över huvudtaget. Så det var inga problem och du socialiserades in i ett samhälle som hade andra kunskapskrav på medborgaren än idag.

    • Mats skriver:

     Helt kort delar jag din oro Johan och är glad att du lyfter frågan på din blogg!

     För oss som gick i skolan på 60-talet gällde det att följa boken och fylla i uppgifterna i den ordning de kom. SÖ vakade över materialet och ordningen. Lärarens uppgift handlade mycket om att förmedla det beslutade stoffet och betygen var öppet sorterande efter vaga tankar om intelligens och normalfördelning.

     Den frihet, som de flesta av oss uppfattar som en förutsättning för att läraryrket ska bli något mer än administration, riskerar att bli en plågsam illusion om kursplanerna överlastas med vaga mål.

     Johan beskriver det mycket träffande och jag anar att den disciplinerande efffekten är stark:
     – Du får göra hur du vill och i vilken ordning du vill, men i tredje klas kommer vi och gör stickprovskontroller och Gud nåde dig om vi hittar några luckor…

     Själv funderar jag mycket över vilka psalmer det är som skolinspektionen kommer att rikta in sig på i musikämnet?

    • Jan Lenander skriver:

     Jag påpekar att stoffträngsel inte är något nytt utan har funnits med åtminstone ända sedan min skoltid. Jag är positiv till Lgr11 som jag anser egentligen bara lyfter fram detta så vi kan diskutera detta i grunden. Likvärdig skola men en rejäl diskussion om vad som ska ingå!

     Jag påminner om min artikel i nättidningen Skola och samhälle: ”Bra valfrihet för alla” som föreslår en stor valfri del på grundskolan med det viktiga syftet att fördjupa kunskaperna mot kunskapsmålen i de andra ämnena.

    • Mats skriver:

     Själv är jag obotlig valfrihetsromantiker och drömmer om stora frizoner:
     – Hej barn vad vill ni lära er idag?

    • janlenander skriver:

     Jag som har sett hur en hel klass kan börja hänga med huvudet när de får frågan ”Vad vill ni lära er idag?” är inte den typen av valfrihetsromantiker.

    • Mats skriver:

     Jag känner igen reaktionen hos blivande lärarstudenter när jag ställer frågan:
     – Vad tror ni att en lärare behöver kunna?

     De-schooling-rörelsen i USA menar att det tar lång tid att avprogrammeras från den inlärda hjälplösheten.

 3. Plura skriver:

  Det verkar vara öma tår programmet har trampat på. Är det så att självbilden är något annat än verkligheten?

  Jag vet inte. Men ett är säkert skolan behöver byggas om för systemfelet beror på att det inte finns något system.

  Som alltid gäller det väl att se att det finns en fortsättning. Eller är du sur Mats för att Stavros gav lärarutbildningen en bedsida som hette duga.

  För övriga slutreflexioner från min sida hittar du den här:

  http://pluraword.blogspot.com/2011/03/fortsattning-foljer.html#comments

  • Mats skriver:

   När det gäller bredsidor från pansarkryssaren Stavros är jag nog immun – det kan nog vara så att jag tar det som en komplimang.

   ”Men ett är säkert skolan behöver byggas om för systemfelet beror på att det inte finns något system.”

   Det kan också vara så att det har funnits en övertro på ”system” som gjort lärarna dumma och lata. När de förväntades tänka själv blev de nervösa och osäkra.

   Nu befinner vi oss i en situation där många motstridiga system ska fungera parallellt. Så jag delar inte din analys.

   Vi har för många system!

   • janlenander skriver:

    Jag citerar Helena von Schantz ”Sverige har jävligt mycket bättre lärare än landet förtjänar” nu när diskussionen handlar om lärare som är dumma och lata. Det är dags att följa upp lärarens viktigaste uppdrag så att någon vet vad de pratar om.

   • Mats skriver:

    Det låter bra!

    Känner du till begreppet ”inkapsling”? När det blåser och förändringarna blir snabba och obegripliga väljer den lilla människan att inta en passiv roll i avvaktan på tydliga order.

    ”Dumma och lata” är naturligtvis en helt tokig beskrivning av den här positionen. ”Medvetet försiktiga” kanske skulle vara mer rättvist?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s