Framåtsyftande disciplinära åtgärder?

Jag är på utbildningsdag och studsar till inför vissa begrepp.

Tre mål och fem sidor innehåll i fysikämnet – är det fortfarande en målstyrd skola? Det luktar regler…

Om Editor

http://tystatankar.wordpress.com Twitter: @tystatankar Webmaster http://etenjournal.com Mail tystatankar( at )gmail.com http://pojkaktigorkester.wordpress.com/
Detta inlägg publicerades i Bedömning, betyg, björklund, Förskola, Högskola, Lärarutbildning, Malmö, Mobbning, Normativitet, Personligt, Politik, Skola, studentinflytande, Utbildning, Värdegrund, våld. Bokmärk permalänken.

14 kommentarer till Framåtsyftande disciplinära åtgärder?

 1. Plura skriver:

  Visst är frihet. Kursplanerna innehåller två delar, som kommer att vara en förordning inom kort. Den stipulerar VARFÖR (syftet) och VAD (det centrala innhållet i ämnet). HUR ni sedan lär ungarna är upp till er.

  Så vad är detaljstryningen? Att ni tvingas till ett minsta centralt innehåll i ett ämne?

  Gilla

  • Jan Lenander skriver:

   Jag anser att även mycket mer förtydligade mål inte innebär någon stor begränsning för den enskilde läraren, men kanske för skolor som vill ha skateboard, mountainbike mm som en stor del av undervisningen.

   Gilla

 2. Pekka skriver:

  Håller med Plura. Bra att innehållet inte spretar ut hur mkt som helst.
  Detta t.ex. inför högre studier.
  Det roliga i läraryrket, att få lägga upp pedagogiken, är ju hur fritt som helst.

  Gilla

  • Jan Lenander skriver:

   Ja, den roliga delen med att lägga upp pedagogiken hotas mycket mer av klåfingriga kommunalpolitiker som vill tycka om allt möjligt trots att de inte kan tillräckligt.

   Gilla

   • Mats skriver:

    Fem sidor centralt innehåll inbjuder till detaljstyrning och avprickning – även om det inte ska vara ”lektionsplanering” enligt direktiven!

    Tack för det….

    Gilla

    • Jan Lenander skriver:

     Det finns fantastiska möjligheter hur man sätter samman förklaringar för olika mål och hur man väljer att demonstrera stoffet. Nytt och förändrat i vad som är det mest centrala i ämnet berör en så ytterst lten del.

     Den late fysikläraren lektionsplanerar redan idag helt efter boken så här blir inte innehållskapitlet ett enda dugg påverkande.

     Gilla

    • Mats skriver:

     Är det inte just detta som är problemet? Alla lärare som följer boken och inte har funderat över ämnets egentliga kärna?

     Jag tror att en hel del utvärderingar av matematikämnets kris pekar i den riktningen. Man skulle kunna kalla det ”avprofessionalisering” och överlåta läraruppdraget åt blinda lydiga apor. (och nu tog jag väl i…)

     Gilla

    • Morrica skriver:

     Var det Mats som tar i? Jag har sett mer krut, jag vet att du kan men förstår att du väljer en ödmjuk approach.

     Men jag håller med dig

     Gilla

    • Jan Lenander skriver:

     Att slaviskt följa boken är ett problem vi har även i system utan betyg och jag är mycket övertygad om att i diskussion med kunniga kollegor skulle vi komma fram till att det inte finns speciellt mycket begränsande i ens fem sidor innehåll.

     Matematikens kris hänger helt och hållet ihop med den felaktiga individualisering som gjorts av ovana matematiklärare efter dumma politikerdirektiv. Nu har problemet växt i och med att även eleverna vant sig vid att jobba självständigt. Den stora andelen lärare som blev lurade fanns tyvärr på lägre stadier. På högre stadier behöver man så mycket kunskap i matematik att man inser att detta ämne behöver genomgångar i ännu högre grad än de flesta andra ämnen.

     Gilla

    • Jan Lenander skriver:

     Morrica, jag tycker att Mats är ute på farligt djupt vatten när han tar till sina brösttoner, det kan bli en kallsup. Jag ser fram emot att han tar fram sina gedigna erfarenheter av undervisning i fysik för att understödja sina argument. Då kan debatten riktigt braka loss. Jag har sparat lite argumentationsreserver.

     Gilla

    • Mats skriver:

     Tack jag passar!

     Säger du att det behövs fem sidor kanske det är så.

     Mitt problem är att mycket text skapar nya tolkningsproblem och möjligheterna att jobba tematiskt och ämnesövergripande minskar när stressade lärare ska skynda igenom katalogen av aktiviteter som ska hinnas med inna det nationella provet.

     Gilla

 3. Jan Lenander skriver:

  Som fysiklärare studsar jag inte högt över fem sidor innehåll för ämnet. Det kommer ändå bara att kunna täcka in de mest centrala delarna i kursen.

  Gilla

 4. Pingback: Skolstart | Christermagister

 5. Pingback: Förnuft och känsla | Christermagister

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s