Intagningsprov till kommunal förskola i New York

För oss som demonstrerade mot USA:s krig i Vietnam kommer det alltid finnas ett lite grumligt stänk av anti-amerikanism i botten av vår världsbild. Samtidigt är vi uppfödda med amerikansk kultur och jag skulle nog beskriva mig som ohjälpligt kluven i förhållande till det stora landet i väst.

Jag håller på att ramla av solstolen när jag lyssnar på ett reportage i Studio Ett om situationen för barnfamiljer i New York. De privata skolorna är svindyra, men det finns en genväg för ambitiösa föräldrar som vill sina barns bästa. De privata företagen förbereder fyraåringar inför antagningsproven till de bästa kommunala förskolorna skär guld och debiterar uppåt 1000:- i timmen. Medelklassföräldrarna skyr inga medel när det gäller att se till de egna barnens intressen.

Suck.

I Sverige tror vi att staten skapar rättvisa genom att uppmuntra friskolor.

Länk till Studio Ett

Livet är ett stort prov?

Livet är ett stort prov?

Om Editor

http://tystatankar.wordpress.com Twitter: @tystatankar Webmaster http://etenjournal.com Mail tystatankar( at )gmail.com http://pojkaktigorkester.wordpress.com/
Detta inlägg publicerades i Bedömning, betyg, Förskola, Utbildning, Värdegrund och märktes . Bokmärk permalänken.

13 kommentarer till Intagningsprov till kommunal förskola i New York

 1. Stefan skriver:

  Vi får väl hoppas att vår käre skolminister inte lyssnade på reportaget så att han får några nya idéer.

  Marknadsskolan tagen ett steg längre? Grejen med så här små barn är ju dessutom att de utvecklas i så olika takt att testerna egentligen inte kan säga någonting om vilka som borde ha bäst förutsättningar, inte för att det väl är det som det handlar om.

  Gilla

  • Mats skriver:

   jag är bekymrad över att skoltänket sipprar ner i förskolan. Försöken att hålla de s.k. uppnåendemålen utanför kommer antagligen att brytas ner av målentusiasterna som vill ha ordning och tydlighet tidigt.

   De där testerna är antagligen helt värdelösa. Amerikas bild av begåvade barn tycks vara att de känner igen berömda kompositörer.

   Usch – det var var skrämmande lyssning. Jag hoppas också att Björklund är på semester!

   Gilla

 2. Plura skriver:

  Ska lugna din nattsömn Mats.

  Skolagen har inga krav på det och den förordning som är på gång om läroplaner är just läroplaner och inte ett skvatt om uppnåendemål. Finns inga kursplaner i förskolan även om det om en vecka är en skolform. Det är bara det pedagogiska arbetet som kommer att få sig en uppsträckning. Alltså alla förskollärare. Allt annat är övernitiskt och Skolinspektionen gillar inte dessa tilltag.

  Men utvecklingen over ther är oroväckande. Stackars ungar. Tackar vet jag när man fick sloss och härja på bakgården. Det var tider det, snabbt fick man lära sig det sociala spelet. Intet med pedagogik som räkna, läsa eller rita. Kanske en brist, vad vet jag, men rätt hyfsat har man klarat sig trots alla brister enligt dagens synsätt.

  Gilla

  • Mats skriver:

   Jag vet att det finns starka krafter som håller emot och Jan Björklund lyckas ibland säga ”lek” utan att ansiktet förvandlas till en citron. Kanske är jag paranoid men den naivitet som vi har importerat kursplaneromantik från de anglosaxiska länderna skrämmer mig.

   Å andra sidan får de vår friskolemodell i England….

   Gilla

  • Plura skriver:

   Om det är kursplaneromantik måst jag bara påminna att någon sådan finns bara på grundskolan i det obligatoriska skolväsendet. I gymnasieskolan är det ämnesplaner.

   Om de är anglosaxiskt inspirerade vet jag inte. Problemet eller är vad man ska kalla det är ju att riksdagen i mars 2009 beslutade att det ska se ut som det gör med SKOLA 2011. Där om är all politiskt överens, men bara den romantiska eller paranoida inställningen hos vissa i professionen.

   Och om nu Björklund ser ut som en citron när han säger lek så har han medverkat till att den finns i skollagen för förskolan. Så allt annat är bara retorik och inget annat…

   Gilla

   • Mats skriver:

    Jo Björklund har en del bra rådgivare och framgångssagan Svensk förskola vore svår att angripa utifrån lika enkel retorik som han använde i förhållande till skolan.

    Jo jag vet att riksdagen bestämmer och att vi som jobbar inom skolan har att leva med de här besluten. Sedan kan vi försöka motivera oss själva utifrån olika personliga utgångspunkter – men det är naturligtvis ett jobb som ska göras.

    Utländska impulser i svensk skolpolitik – nog vore det ett spännande forskningsämne?

    Gilla

   • Plura skriver:

    Jo det vore ett spännande forskningsfält.

    Och jag tycker också att professionen mer skulle snegla på vad andra gjort. Tror influenser från andra kulturer bara är nyttigt.

    Gilla

 3. Anne-Marie skriver:

  Det är när man bryter ned uppnåendehorisonten till mindre delar som man inför regelstyrning. Alltför många mål blir i för upplöst tillstånd regler. Anne-Marie

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s