Det här vill man inte gärna missa – uppdaterat.

Björklund presenterar förslaget om tidiga betyg klockan 10.00.

Varför har jag en konstig känsla i magen? Kan han ha ändrat inställning? Hur stor är sannolikheten?

Uppdatering:

Nej – det blev inga överraskningar. En lugn och segerviss Björklund presenterar sitt förslag och hänvisar till demokratins spelregler när det gäller andra sätt att se på frågan. Antalet betygsättningstillfällen fördubblas och utbildningsministern antyder att han gärna sett ännu fler. Jag försöker vänja mig vid den nya terminologin, men känner att tungan kryllar sig i munnen. Mellanstadium, högstadium – var får han allt ifrån? Nu blir det slut på blockbetyg inom NO och SO – som redan från början är en problematisk konstruktion om du vill arbeta tematiskt.

En hel del skolor är idag organiserade efter de nuvarande kursplanernas  1-5 och 6-9-indelning. Nu möblerar vi om. Stadiegränserna cementeras och hierarkierna återupprättas.

Om Mats

http//tystatankar.wordpress.com Twitter: @tystatankar Lärarutbildare Malmö högskola Mail tystatankar( at )gmail.com http://pojkaktigorkester.wordpress.com/
Det här inlägget postades i Bedömning, betyg, björklund, Utbildning, Värdegrund. Bokmärk permalänken.

9 kommentarer till Det här vill man inte gärna missa – uppdaterat.

 1. Plura skriver:

  Är det bara för att han dubblar antalet från fyra till åtta med början ht i sexan?

  • Mats skriver:

   Mitt problem handlar nog till sist om kunskapssyn och människosyn. Om allt gäller belöning är det väldigt logiskt med tidiga betyg som motiveringssystem. Men retoriken talar ju om betygens beskrivande värde och det är något annat.

   Går det att tänka sig en skola som menar allvar när den talar om ”allvar”? Jag tror att JB och jag har helt olika tolkningar av det här centrala begreppet.

 2. Plura skriver:

  Mats du skriver – Går det att tänka sig en skola som menar allvar när den talar om ”allvar”? – en ytterst svår fråga.

  Som du själv säger, synen på ordet har inte samma valör för dom som uttalar det. Kan möjligen se en poäng med förslaget att fokuseringen på betyg som sådan kan minska. Blir som ett träningsribba för att ta sig till nästa utbildningsnivå. Men den säger fortfarande inget om elevens kunskap eller förmåga, indiviuella utveckling och social förmåga.

  • Morrica skriver:

   Det är klart det inte gör, det är inte avsikten med betyg heller. Det ska tala om att eleven har passerat blåbärssoppekontrollen och är redo att springa vidare mot nästa, inte mer än så. Att blanda in en massa känslor och personliga värderingar i det hela gör att diskussionen inte alls handlar om betyg längre, utan något helt annat.

  • Mats skriver:

   Björklunds tankar om betygens motiverande funktion är illa underbyggda i forskningen. Anders Jönsson skrev en avhandling i ämnet och lyfter fram bedömningens styrande kraft och värdet av respons – när det gäller motivation är effekten av betyg ofta den motsatta.

   De starka nöjer sig med att ta reda på var gränsen ligger och leverera det efterfrågade – de svaga ger upp.

 3. Ping: Betyg från år 6 | Christermagister

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s