Tydligetsneurotiker och kriterieromantiker jublar?

Eller gör det verkligen det? Regeringsförslaget om betyg är en sorglig blandning av olika system som antagligen kommer att skapa mer förvirring än klarhet. Kriterier för de nya stegen saknas – godtycket rullar på i förfinad form. Oppositionen hukar och muttrar om uteblivna samförståndsinviter.

Sydsvenskan Svd 2 AB

Grundtanken bygger på att betygen är den stora motivatorn och att fler steg ger bättre prestation. Jag minns en tidningsrubrik från Canada där en student som hade uppnått 99,9% på landets procentbetygskala presenterades som:

”He is 0,1% from being perfect”

I mina ögon såg den stackaren bara rädd och förvirrad ut.

Kanske ger detta en upplevelse av rättvisa och i den stora sorteringen fungerar skolan som den allsmäktige Guden när det gäller tillträde till högre utbildning. Men betalar vi inte ett högt pris för denna illusion av rättvisa.

Om Editor

http://tystatankar.wordpress.com Twitter: @tystatankar Webmaster http://etenjournal.com Mail tystatankar( at )gmail.com http://pojkaktigorkester.wordpress.com/
Detta inlägg publicerades i Bedömning, betyg, björklund, Lärarutbildning, Utbildning. Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Tydligetsneurotiker och kriterieromantiker jublar?

 1. Susan skriver:

  Hej Msts!
  Vilka höga pris tänker du på när du tänker på att höga pris skall betalas för … ja, föreslaget nytt betygssystem, men också det gamla.

  Gilla

 2. Mats skriver:

  Priset jag tänker på är att vi ersätter inre motivation och känsla av mening med ett beroende av yttre belöningar. För att dessa ska vara effektiva måste de upplevas som rättvisa och lärare och barn sugs in i en kult av det mätbara… Ingen pedagog vill riskera att ställas till svars för att ha satt ett betyg utifrån tvivelaktigt underlag. Det blir test och test och test på test.

  Huuuu!

  Gilla

 3. Susan skriver:

  Jaha, du tänker så, praktiskt.
  Jag tänker på omöjligheten att målen på för hand är satta, det gåår ju bara inte … för alla elever, å det måste ju vara skolans uppgift att omsluta alla.
  Utan att IGa dem i pannan sen.

  Men, motivationens väsen har ju många trådar. Betyg, är underligt, speciellt under den tid när man danar bilden av sig själv (när gör man inte det?), betyg måste va kontraproduktivt, men det tycker nästan INGA officiellt. Å det tycker jag är konstigt.

  Gilla

 4. Mats skriver:

  Betygen är vår tids religion – hoppet om att bli godkänd (eller ännu bättre) driver oss att sälja ut allt vi tror på.

  Samtidigt utger sig skolan för att vara en moralisk inrättning med värdegrund och ideal om allas lika värde.

  Barnen vet att värdet är relaterat till prestation – därför blir uppgiften att lyfta eller omsluta alla så provocerande. De skriker ”låt mig vara ifred” men skolan är besatt av sin godhet – sin måluppfyllelse…

  Gilla

 5. Pingback: Betyg, ett lämpligt instrument? « Christermagister

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s