Blomman, brädan, konstnären och läraren

magritte.jpg

Ibland blir det tydligt att lärarutbildningen bedriver ett underligt projekt – likt Magrittes konstnär försöker vi skapa något som bara finns inne i våra huvuden; den perfekte läraren.

Eller möjligtvis som en oändligt komplicerad konstruktion i kursplaner och examensordning där upphovsmännen önskar att alla goda egenskaper och förhållningssätt ska frambesvärjas ur ett stycke materia genom att kursmålen adderas till varandra.

Historiskt sätt snurrar motsättningen mellan form och materia i mitt huvud. Sven-Eric Liedman försöker reda ut frågan under 500 svårsmälta sidor i en bok Stenarna i själen (Svd) som jag inte riktigt vill släppa, men som ibland bjuder väl stort läsmotstånd.

I den första metaforen finns den blivande läraren som en inneboende idé i de studenter som jag möter under första terminen. Likt blomman finns i fröet och som den gode trädgårdsmästaren vattnar och beskär för att leda mot ett vackert resultat.

I den andra liknelsen är utgångspunkten en bräda som ska hyvlas, sågas, formas, filas, putsas o.s.v. tills den färdiga produkten är färdigställd efter den idé som bara fanns i hantverkarens huvud. Då är studenten ett objekt för de planer vi har och de metoder vi använder för att producera arbetskraft till framtidens skola.

Platon och Aristoteles brottades med dessa begrepp, och för mig är det inte bara filosofi utan själva kärnpunkten i hur vi ska förhålla oss till studenterna. Jag är inte säker på att vi kan hantera båda modellerna samtidigt. Hur ser studenterna på sig själv?

Dessutom lär det finnas andra sätt att beskriva hur människor utvecklas…

Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

Om Mats

http//tystatankar.wordpress.com Twitter: @tystatankar Lärarutbildare Malmö högskola Mail tystatankar( at )gmail.com http://pojkaktigorkester.wordpress.com/
Det här inlägget postades i Bedömning, Bologna, Högskola, Lärarutbildning, Litteratur, Normativitet, Personligt, Politik, Uncategorized, Utbildning, Värdegrund. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Blomman, brädan, konstnären och läraren

  1. Lärarstudent skriver:

    Ibland kan det bli en krock för lärarstudenten. Jag minns min första termin, mitt stora mål var att bli en perfekt lärare. Inte förrän vi diskuterade vad en god/perfekt lärare är insåg jag att han eller hon kanske inte finns.

    Att den goda/perfekta läraren ser olika ut hos olika människor. Jag minns känslan av att vara vilsen efter att jag insett fenomenet med den perfekta läraren. Efter några terminer på utbildningen kan jag nu skratta åt min föreställning, men jag kämpar fortfarande om att bli den perfekta läraren även om jag enbart kan definiera henne/honom utifrån min egen bild.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s