Manliga friluftslekar?

Advertisement

About Editor

http://tystatankar.wordpress.com Twitter: @tystatankar Webmaster http://etenjournal.com Mail tystatankar( at )gmail.com http://pojkaktigorkester.wordpress.com/
This entry was posted in Estetiska processer, maskulinitet, Politik. Bookmark the permalink.

5 Responses to Manliga friluftslekar?

 1. En annan Fredrik says:

  Jag förstår “manliga” som att största delen av lekarna går ut på att man ska ge prov på fysisk styrka – en sådan styrka som är vanligare hos män än hos kvinnor, och en egenskap som har varit starkt förknippad med manlighet.

  Like

 2. AV says:

  Både män och kvinnor delar in sig i hierarkier. Den manliga hierarkin handlar om att visa sig stark och kunna stå pall. Men vi kan inte ideligen hålla på att slåss för att mäta våra krafter. Vi är så starka att om vi tar till av full kraft kommer antagligen båda bli rejält skadade, och vad vann man på det? Istället ställer hannar (för det är lika bland många djur också) till med lekar där man blir lite lagom skadad bara. Det finns regler man inte får bryta, då kan det mynna ut i riktigt slagsmål. Män är också bättre på att acceptera en hierarki för stunden. Man tävlar endast när man tror sig har en fysisk chans att vinna. Annars riskerar man att ge sig på fel kille, vilket är förödande. Den manliga devisen är att bida din tid, slå till vid rätt tillfälle och endast så att du inte själv stryker med.
  Bland kvinnor är maktkampen ständigt närvarande, eftersom de slåss med andra vapen. Och skulle de hamna i fysisk handgemäng blir skadorna inte lika farliga.

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s