Könsskillnader i hjärnan?

Länk

Jag vet inte om det går att diskutera frågan om biologi och könsmönster utan att bli ovänner? 

Den här artikeln antyder att det finns en skillnad mellan pojkars och flickors val av leksaker och att det handlar om hjärnan – inte sociala mönster. Det tycks vara en seriös sida – ni som är intresserade av källkritik får gärna granska rapporten ur vetenskaplig synpunkt.

About Editor

http://tystatankar.wordpress.com Twitter: @tystatankar Webmaster http://etenjournal.com Mail tystatankar( at )gmail.com http://pojkaktigorkester.wordpress.com/
This entry was posted in Genus, jämställdhet, Lärarutbildning, Personligt, Politik, Uncategorized, Utbildning, Värdegrund. Bookmark the permalink.

12 Responses to Könsskillnader i hjärnan?

 1. Magnus says:

  Vetenskapligt sett finns det inget konstigt med hypotesen att skillnader i beteendeval och “mentala kartor” mellan könen delvis är genetiskt och hormonellt bundna, så är det ju hos de flesta andra däggdjur. Och det har väl en hel del att göra med reproduktionen. Människan har en längre tid då ungarna är beroende av föräldrarnas/andra vuxnas beskydd än hos något annat djur, och män och kvinnor är dessutom “in the wild” fysiskt rätt olika (surprise!)

  Vi talar givetvis om tendenser och Bellkurvor här, inte om samband som är helt utan undantag. Men att säga detta tydligt när det handlar om mänskligt beteende och barns utveckling har blivit (politiskt) tabu.

  Like

 2. De där lekskillnaderna / preferenser har sedan länge använts på de specialavdelningar på universitetssjukhusen som får uppdragen att avgöra könstillhörighet hos de personer som föds med obestämt kön.
  Norska serien “Hjernevask” hade med flera inslag om detta redan för en fyra fem år sedan.

  Med ögonskanner har man funnit preferensskillnader redan hos småbebisar bara några månader gamla.

  Men eftersom vi lever i en kultur av hjernevask så skall alla dessa kunskaper förträngas. Fy skäms ta inte upp tabun.

  Liked by 1 person

 3. För övrigt måste delar av vuxet folk ha en låg förmåga att läsa av samhället som det är. Ju längre jag lever desto tydligare blir två insikter. 1) Normalfördelningen skapar variation hos båda könen. 2) Men på gruppnivå som ett medelvärde av normalfördelningen så bor män på Mars och kvinnor på Venus när det gäller delar av livets preferenser.

  Like

 4. Magnus says:

  Någon (kommentator på en annan blogg) formulerade skillnaden mellan könsroller i den privata och den direkt samhälleliga sfären så här, för ett par år sedan:
  “Många /hetero-/par vill att den emotionella balansen i deras relationer ska se ut som i en Bogart.- och Bacallfilm, oavsett vad de sedan har för förväntningar på jämställdhet och lagstiftning ute i samhället”

  Det här kan man ganska enkelt verifiera i sin bekantskapskrets, i alla fall när man har passerat 30, men det verkar vara en ytterst provocerande tanke för många att det inte behöver vara samma regelbok i privatlivet som på jobbet och i karriärtrappan.

  Like

 5. Anonymous says:

  Om vissa pojkars förkärlek till motorsporter beror på biologiska orsaker så undrar jag hur man förklarar att pojkar funnits längre än motorsporter. Fick nyfödda pojkar plötsligt en motor-gen när bilen uppfanns?

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s