Oron

Jag läser intervjun med Sherry Turkle och nickar delvis igenkännande.
  

About Editor

http://tystatankar.wordpress.com Twitter: @tystatankar Webmaster http://etenjournal.com Mail tystatankar( at )gmail.com http://pojkaktigorkester.wordpress.com/
This entry was posted in IKT, media, Personligt, Utbildning, Värdegrund. Bookmark the permalink.

2 Responses to Oron

 1. Magnus says:

  Mmm. Det har känts i olika sammanhang de senaste tio-femton åren att många blir allt mer obenägna att svara på frågor som kräver verkliga svar, dvs svar som betyder att man faktiskt utlovar något bestämt, förklarar något, ger besked eller går in för något. Den sortens “commit dialogues” vill man ha tydlig egen kontroll över; man vill bestämma när och med vem de ska kunna äga rum och hur långt det ska kunna gå. Är det inte med rätt person eller i rätt omgivning så avböjer man dem på olika sätt, via teknik (telefoner ger många möjligheter som inte fanns före 1990-talet, likaså twitter) eller med samtalsstrategier.

  Och det här handlar ju främst om den yngre storstadsmedelklassen/överklassen, men man ser fenomenet också i intervjuer i media. Folk blir allt mer benägna att uttrycka sig halvfluffigt och utan bestämd substans, och det accepteras nästan utan motstånd av tidningar och tv.

  Like

  • Mats says:

   Jo – jag har inte rktigt kunna sätta ord på det här tidigare.

   Men som lärare har jag nog haft en tendens att överskatta möjligheten till autentiska samtal med studentet. När jag har inbillat mig att vi diskuterat existentiella frågor har de uppfattat det som ett förhör när deras fokus ligger på att lista ut vilka svar som ger poäng.

   Kanske handlar det om instrumentaliserade studier – Sherry lägger skulden på tekniken?

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s