Goda råd till nya studenter

  
Amerikanskt? Absolut – frågan är hur förhållandena är i Sverige för studenter från familjer utan akademisk bakgrund?

Länk

Om Editor

http//tystatankar.wordpress.com Twitter: @tystatankar Lärarutbildare Malmö högskola Mail tystatankar( at )gmail.com http://pojkaktigorkester.wordpress.com/
Detta inlägg publicerades i Högskola, Lärarutbildning, Personligt, Utbildning, Värdegrund. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Goda råd till nya studenter

 1. Magnus skriver:

  Visst låter det amerikanskt – i USA är collegestarten en mycket större industri, högskolor och universitet gör oerhört mycket mer för att lansera sig och dokumentera vad de håller på med, om man verkligen vill ha information är man alltså inte lika hänvisad till kompisars kompisar, tio år gammal hörsägen eller obskyr statistik som i Sverige. Många universitet i staterna har ju egna inträdesprov, egna rekryterinsgmässor för nya studenter osv – och ställer upp med bostäder så att de nya scholarerna faktiskt inte ska tvingas bränna tid, månad efter månad, på att jaga tak över huvudet i en obekant djungel när de anlänt (hej Lund och Malmö, har ni hört talas om det?).

  I Sverige ses det nog inte som lika okej att familjen tar ett slags delat ansvar för att förbereda studenten för sin nya tillvaro. I praktiken blir det ju ändå så i Sverige också, men då mer genom att familjer i övre medelklassen skickar extra pengar eller ställer upp med en ny dator än genom att bondestudenternas föräldrar försöker grilla några av lärarna eller håller sitt grepp på telningen hemifrån. Jag gissar att många svenska studenter skulle känna sig inträngda i ett hörn om pappa ringde eller skypade två gånger i veckan, höll kontroll på hur studiemedlet användes och uppträdde som s a s ”chefen bakom draperiet”.

  Gilla

  • Mats skriver:

   Ja – det är verkligen ett annat scenario som döljer sig bakom de här enkla råden. På ett sätt gillar jag tanken att barnens utbildning är ett familjeprojekt – samtidigt som vi odlar myten om att resan in i akademin innebär en uppgörelse med den gamla identiteten.

   Klassresan är väl ett i grunden individuellt projekt? I USA tycks det vara en ganska kalkylerad satsning som beräknas ge god avkastning (om ungen sköter sig)

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s