Goda råd till nya studenter

  
Amerikanskt? Absolut – frågan är hur förhållandena är i Sverige för studenter från familjer utan akademisk bakgrund?

Länk

About Editor

http://tystatankar.wordpress.com Twitter: @tystatankar Webmaster http://etenjournal.com Mail tystatankar( at )gmail.com http://pojkaktigorkester.wordpress.com/
This entry was posted in Högskola, Lärarutbildning, Personligt, Utbildning, Värdegrund. Bookmark the permalink.

2 Responses to Goda råd till nya studenter

 1. Magnus says:

  Visst låter det amerikanskt – i USA är collegestarten en mycket större industri, högskolor och universitet gör oerhört mycket mer för att lansera sig och dokumentera vad de håller på med, om man verkligen vill ha information är man alltså inte lika hänvisad till kompisars kompisar, tio år gammal hörsägen eller obskyr statistik som i Sverige. Många universitet i staterna har ju egna inträdesprov, egna rekryterinsgmässor för nya studenter osv – och ställer upp med bostäder så att de nya scholarerna faktiskt inte ska tvingas bränna tid, månad efter månad, på att jaga tak över huvudet i en obekant djungel när de anlänt (hej Lund och Malmö, har ni hört talas om det?).

  I Sverige ses det nog inte som lika okej att familjen tar ett slags delat ansvar för att förbereda studenten för sin nya tillvaro. I praktiken blir det ju ändå så i Sverige också, men då mer genom att familjer i övre medelklassen skickar extra pengar eller ställer upp med en ny dator än genom att bondestudenternas föräldrar försöker grilla några av lärarna eller håller sitt grepp på telningen hemifrån. Jag gissar att många svenska studenter skulle känna sig inträngda i ett hörn om pappa ringde eller skypade två gånger i veckan, höll kontroll på hur studiemedlet användes och uppträdde som s a s “chefen bakom draperiet”.

  Like

  • Mats says:

   Ja – det är verkligen ett annat scenario som döljer sig bakom de här enkla råden. På ett sätt gillar jag tanken att barnens utbildning är ett familjeprojekt – samtidigt som vi odlar myten om att resan in i akademin innebär en uppgörelse med den gamla identiteten.

   Klassresan är väl ett i grunden individuellt projekt? I USA tycks det vara en ganska kalkylerad satsning som beräknas ge god avkastning (om ungen sköter sig)

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s