Suck…

   


Länk

Jag har länge undrat över varför det varit så svårt att diskutera pojkars och mäns utsatthet i skola och förskola med Skolverket och SKL. Efter den här artikeln av Mia Heikkilä råder det inga tvivel om orsaken till våra svårigheter att kommunicera.

Det finns andra grupper som det går sämre för. Klass och etnicitet samverkar med kön och förstärker svårigheterna i skolan. Killarna får väl skärpa sig. 

I en värld av alarmister kanske det är uppfriskande med den här idylliseringen. Eller inte. Jag läser texten som ett ideologiskt försvar av förskolans och skolans svek mot pojkarna. Allt är bra och mer forskning behövs.

Pojkar kan per definition inte vara offer i ett patriarkalt samhälle.

Annons

Om Editor

http://tystatankar.wordpress.com Twitter: @tystatankar Webmaster http://etenjournal.com Mail tystatankar( at )gmail.com http://pojkaktigorkester.wordpress.com/
Detta inlägg publicerades i Förskola, Genus, jämställdhet, Lärarutbildning, Skola, Utbildning, Värdegrund. Bokmärk permalänken.

23 kommentarer till Suck…

 1. andersbwestin skriver:

  I logikens riktning finns då också förklaringen till varför kvinnor inte startar och bygger lönsamma byggföretag. Det beror på klass och etnicitet.
  Men det visste väl precis alla redan.

  Gilla

 2. Anonym skriver:

  ” Alldeles för generaliserade ” Jag fick en liten uppstötning av Heikkiläs påstående. Jag fick uppfattningen av att det är pangbom slut på diskussionen i.o.m. uttalandet på slutet. Auktoriteten säger att klass,kön och etnicitet ligger emellan individens önskan att lära och auktoritetens politiska planekonomiska önskan att producera rätt medborgare.

  Kan man bli mer generaliserande själv ? Det hon påstår hamnar i min bok om särbehandling av inte bara kön, utan även etnicitet och klass. Vad för gott kan komma ut av detta ?

  Gilla

 3. invaderace skriver:

  Jag är ju bara glad att hon inte finns på någon skola som mina barn går i.
  Min äldstas (en kille) svenska lärare är en smyg-genus människa. Uppsatsuppgifterna hon delar ut är helt otroliga. En typisk förra veckan var: ‘Om du vore tjej, hur skulle du uppleva livet och hur skulle du begränsas?’. Tjejerna får något liknande men då mer på hur killarna pushas och uppmuntras.
  Som en anekdot kan jag tillägga att mina minnen av pappa från när jag var liten var mest ‘Nej, för helvete!!’ när jag hittade på något äventyrligt. Det roliga att jag har blivit precis som min pappa när jag ser vad mina 3 killar hittar på. Det är ren och skär tur att de inte har haft ihjäl sig själva.
  Mellankillen trillade ner från ett berg härom veckan och när vi var på väg till akuten sade han mellan snyftningarna : ‘jag trodde jag skulle slå mig men inte så här mycket’.

  Gilla

  • Kristian skriver:

   Usch. Byt ut ”tjej” och ”kille” mot valfri hudfärg, religion eller etnicitet så hör åtminstone jag att det låter illa. Tyvärr förstår sådana här människor det nog ändå inte.

   Sådan är intersektionalismen.

   Gilla

 4. Klas ottosson skriver:

  Dagen forskning är otroligt influerad av radikal feministiska axiom. Män förtrycker kvinnor som grupp och manlighet är skadligt; ungefär så kan man nog sammanfatta det. Det omvända, där en kvinnodominerad riksinstitution missgynnar pojkar, får inte plats. Det stör. Ifrågasätter nog också. Gamla slutsatser kanske krockar med detta. Tänk om du har skrivit ett stort antal papers med en radikalfeministiska vinkling. Om du då vänder på begreppen, var hamnar du då, var hamnar din forskning. Jag tror detta är det viktigaste. Det finns säkert mer. Och kanske vill till exempel denna kvinna väl, hon vill att vi fokuserar mer på klass och etnicitet. Vackert så. Men varför då skriva denna debattartikel? Varför denna negativa vinkel mot pojkproblemet? Jag hittar ingen bra förklaring än den jag nämner.

  Gilla

  • andersbwestin skriver:

   Det finns ett akademiskt ämnesområde benämnt ”evolutionära könskonflikter”. Möjligtvis ett lika jobbigt ämne som det faktum att vissa personligheter av svårförklarliga orsaker är beredda att åka till Syrien och döda fast de vuxit upp i en fredlig omständighet.

   Gilla

   • andersbwestin skriver:

    Lägg där till den normalfördelade förmågan logik och normalfördelade oförmågan brist på logik. O vipps så har man föreställningsvärldar av olika sort.

    Gilla

    • klas ottosson skriver:

     Intressant vinkling. Hade inte hört begreppet evolutionära könskonflikter innan. Googlade lite. Men det måste väl stå i 100% motsats till radikalfeminism eller är det en del av varandra? Om det är olika frågar jag mig följande: När skolan missgynnar pojkar är det ett utslag av radikalfeminism eller är det evolutionär könskonflikter enligt din mening? Man ka nog också fråga: Diskrimineras pojkar eller är det ett en del av nya kvinnliga preferenser? Jag är lite förvirrad måste jag erkänna.

     Gilla

     • andersbwestin skriver:

      Radikalfeminism är med stor sannolikhet en sk kulturell mänsklig representation av det biologiska begreppet ”könskonflikt”.
      Varje individ har i grunden att hantera två samtidiga dimensioner. Naturlig selektion och sexuell selektion och samtidigt dipolen ”skall jag vara kortsiktig och bry mig om mig själv” eller ”skall jag vara långsiktig och bry mig om min avkommas långsiktiga fittnes”.

      Radiaklfeminismen är att jämföra med Slösa i Sparbankens gamla serie ”Spara och Slösa”, dvs det extroverta kortsiktiga egot.

      Min fru som jag levt med sen 1974 tillhör kategorin Spara och får jag betona att hon älskar vårt barnbarn och att hon fortfarande älskar fredagsmys med undertecknad.

      Gilla

     • Kristian skriver:

      Att från tidig ålder missgynna pojkar är en feministisk urvalsmekanism. Endast de bästa/starkaste klarar sig. Övriga försvinner från den värld medelklassfeminister befinner sig i.

      Gilla

     • Mats skriver:

      Jag försöker lägga band på mina paranoida drag.

      Gilla

     • andersbwestin skriver:

      Ja man får hålla koll så man inte skapar stereotypa monster. Kvinnor i allmänhet har ofta den inställning som min fru har: – Men Anders du kan ju inte bara jobba och umgås med mig. Vore det inte bra om du köpte en enduro-mc så att du kan umgås lite lättsamt med andra killar (gubbar). Jag gillar ju att umgås med mina tjejkompisar så då borde väl du också ha samma homosociala behov.

      Gilla

 5. Katharina Andersson skriver:

  Det är roligt när ni kör hela registret av inferenser…. Själv är jag ju då och då ute och pratar om att pojkar faktiskt kan saker, men som inte mäts på prov eller andra mätstickor. Kompetenser vad gäller att skriva som kan befinna sig lite utanför skolans skrivnorm, utanför det lärare förväntar sig och det provets instruktioner bejakar, men som i andra sammanhang dock betraktas som skrivkompetenser.
  – Så du försvarar pojkarna? brukar någon frågeställare fråga.
  – Ja, blir mitt svar. Oftast blir det väldigt tyst efter det.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s