Jag brukar undvika debatten om ADHD…

…men blir obehagligt berörd av de här siffrorna. Att vara pojke och född sent på året innebär en klar risk att överdiagnostiseras.

 

Länk

  

About Editor

http://tystatankar.wordpress.com Twitter: @tystatankar Webmaster http://etenjournal.com Mail tystatankar( at )gmail.com http://pojkaktigorkester.wordpress.com/
This entry was posted in Förskola, Genus, jämställdhet, Lärarutbildning, Normativitet, Personligt, Politik, Skola, Utbildning, Värdegrund. Bookmark the permalink.

9 Responses to Jag brukar undvika debatten om ADHD…

 1. AV says:

  Läste detta för nått år sedan. Eftersom normeleven i skolan numera är en flicka född före midsommar, är det lätt att klassa pojkar födda sent som omogna och efter. I jakten på förklaringar är det lätt att söka sig till diagnoser.
  Bara sprallig är inte adhd. Utan konsekvenstänkande. Pulkabacketestet fungerar bra. Notera de barn som går upp mitt i backen, trots tillsägelse att gå upp på sidan. Notera speciellt de som fortsätter att gå upp i mitten efter att de blivit nerkörda eller kastat sig undan. Där har du dina resurskrävande barn.

  Like

 2. Katharina Andersson says:

  Normativiteten är mest frekvent på första halvårets barn.

  Like

  • Mats says:

   Kan man tänka att det finns en form av uppgivenhet inför de barn som är födda sent på året?

   Scen från upprepade utvecklingssamtal. Trött lärare:
   – Suck, ja det märks ju att han är född sent på året…

   Like

 3. Olof says:

  Eller så är risken att flickor och tidigare födda underdiagnosticeras. De utagerande kriterierna minskar ofta med ålder och mogenhet, men andra handikapp kvarstår och kanske inte leder till diagnos föränn långt senare då de mest skapar problem för individen och inte omgivningen.

  Like

  • Mats says:

   Jo – det är vanligt att diskussionen landar i ett omtänksamt “vi får inte glömma de tysta flickorna”.

   Jag hoppas vi inte behöver spela ut de här grupperna mot varandra.

   Like

 4. Dan Åkerlund says:

  http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/adhd-kan-vara-omognad-hos-manga-pojkar/
  Inte helt nytt … dessvärre. Kanske dags för halvårsintag till förskoleklass och skola? Eller en debatt om det i vart fall. Jag tror att det vore bra för hela skolsystemet – med bättre resursutnyttjande. Redan på 60-talet konstaterade man en 10% – 20% skillnad i betyg mellan januaribarn och decemberbarn. Jag ser inga problem med halvårsintag heller – ser någon annan det?

  Like

 5. Katharina says:

  Jag ser problemet i begreppet mogen. Det emanerar från Piaget som grundar sig på hans egna tre barn. Hela grundskolan bygger från början på Piaget och hans mogenhetsbegrepp. Numera är skolmognadstestet med röken som går rakt upp ur skorstenen och flaggan som står åt ena hållet, borta från skolan. Alla barn får börja skolan med eller utan mognad, men sedan börjar ändå detta med mognad dyka upp som en sur uppstötning, som en kvarlåtenskap från förr. – Han är inte riktigt mogen ännu… Och med detta följer alltid en tidsaspekt, som med gröna tomater som blir röda och mogna om ett tag i solen.

  Flickor blir underdiagnostiserade i jämförelse med pojkar har Sahlgrenskas Akademi konstaterat för mer än tio år sedan. Men vad säger det?

  Problemen med halvårsintag är att det tar slut någonstans, vanligen på gymnasiet. Det kräver ju att hela skolsystemet tar en ny vända, annars är det troligen de små skolorna som kommer att protestera. Frågan är väl om inte skolan ska kunna ta hänsyn till barn oavsett anledning till problematiken?

  Like

  • Mats says:

   Det tror jag är den enda vägen. Varje försök till stadietänkande riskerar att sluta i teknokratiska lösningar.

   Och till sist kanske vi står där med den gamla fabriksmetaforen. Och barnet som produkt.

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s