Få saker gör pedagoger mer upprörda…

…än när barn väljer att leka könsuppdelat.

  

Jag ser paralleller till könsmaktsordning, isärhållande och hierarkisering. Men jag ser också något annat som inte är lika lätt att beskriva och värdera – barns rätt att styra över sin lek?

Om Editor

http://tystatankar.wordpress.com Twitter: @tystatankar Webmaster http://etenjournal.com Mail tystatankar( at )gmail.com http://pojkaktigorkester.wordpress.com/
Detta inlägg publicerades i Genus, jämställdhet, Lärarutbildning, Personligt, Politik, Utbildning, Värdegrund. Bokmärk permalänken.

10 kommentarer till Få saker gör pedagoger mer upprörda…

 1. J.G skriver:

  Ähh, det är bara fel när killar gör det. När tjejer gör sådant är det bara starkt och separatistiskt.

  Gilla

  • andersbwestin skriver:

   Möjligen – men det finns visst problem även då:

   http://www.svt.se/opinion/article2791158.svt

   Gilla

   • Mats skriver:

    Ojdå – jag inser min begränsade kunskap i ämnet hästbloggar. Men varför skulle det varar en skyddad arenar i en tid av utseendefixering?

    Gilla

    • Klas Ottosson skriver:

     Samtidigt så kan man höra Herberlein säga följande i radio:
     ”Att få vara stark och självständig och hitta kreativa lösningar på diverse problem som kan dyka upp med allt från rör som springer läck till hästar på rymmen är också lärorikt. Det faktum att stallet är enkönat, en kvinnoseparatistisk miljö, tror jag är nyckeln till att hästtjejerna växer upp till självständiga kvinnor med ett osedvanligt stort självförtroende.”

     Länk: http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=503&artikel=6127024

     Det är könsmaktsordingen som är den avgörande analysramen, och då är manligheten ett problem, alltid, och frånvaro av män en möjlighet.

     Gilla

    • klas ottosson skriver:

     Precis min reflektion. Hönan eller ägget. De som inte orkar med, de slutar. Lite som det där med ensamidrottare och att de är så målinriktade, blir de det, eller är det ett urval.

     För den som vill fördjupa sig i Herberleins sätt att resonera, och är som jag lite skadeglad får jag skamset erkänna, så kan jag rekommendera en fullständig sågning av Herberlein i senaste Filosofisk Tidsskrift. Har aldrig läst något liknande. Längs fotknölarna.

     Gilla

 2. andersbwestin skriver:

  Varför görs ingen seriös forskning på varför människan (båda könen) har ett dominant homosocialt behov samtidigt som den större andelen har en heterosexuell läggning/behov.

  Om man vill undvika att stånga pannan blodig och orsaka kontraproduktiva biprodukter så vore nog denna forskning ett klokt fokus. Jag menar innan kulturen går under!

  Gilla

  • Mats skriver:

   Är det så att vi tangerar ämnet ”attraktion” och ”urval”?

   Typ alla knep är tillåtna så länge de funkar.

   Gilla

   • andersbwestin skriver:

    Någonstans gissar jag orsaken. Rationalitet. Det är lättare att välja rätt när man kan göra relativa jämförelser. Lite som en utställning eller som Melodifestivalen. Jämföra och sen så röstar man – via val.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s