Jag möter ofta åsikten att barnets kön inte är intressant. Sedan läser jag om könsfördelningen bland de barn som personalen anser borde få särskilt stöd (pojkarna är kraftigt överrepresenterade).
Är det något fel på pojkar i största allmänhet – eller är det förskolans verksamhet som inte lyckas möta dem?
Fast det här visste vi väl om? Jag undrar om det finns en s.k. ”Antipluggkultur” även i förskolan?
Vi ska hålla två bollar i luften här. Dels har vi den större spridningen hos män. Fler genier, fler idioter om man ska vara lite hård. En viss övervikt av killar med bokstavsdiagnoser är förväntad. Men sen har vi ett socialt bias. Standardeleven är en flicka född före midsommar. Henne jämförs alla elever med och pojkar födda sent på året överdiagnosticeras som ”sena i utvecklingen” och med bokstäver.
GillaGilla
Bra poäng – frågan är om det finns utrymme för den här diskussionen. Många tycks hellre vilja se det som en idrottslig fråga – vilket lag (förklaring) hejar du på?
GillaGilla
Skolan har mindre plats för ‘bus’ (i positiv mening) eller för approachen ”vrid och vänd på det här tills ni har löst problemet, ungar” idag än den hade för några årtionden sedan. Och det finns fortfarande en ganska stark kulturell norm därute i världen utanför skolan som säger att killar är de som skall våga bryta mot reglerna (sedan kan detta regelbrytande kanske också vara hormonellt grundat men i vilket fall är det en djupt inkörd social norm, den syns om man tittar efter i vilken förening eller på vilken universitetskurs som helst).
Men i skolan räknas detta kreativa tänkande eller åsidosättande av detaljregler alltså som grund för en bokstavsdiagnos (i alla fall kan det göra det). I skolan ska man nämligen snacka snyggt, göra upp planering, träna sig själv (mental disciplinering eller styling) och veta när man ska glida från ett anvisat samtalsämne till ett annat. Allt detta är sådant som flickor traditionellt drillas i hemifrån redan innan de börjat skolan. Resultatet är inte speciellt förvånande.
GillaGilla
Jo, den där disciplineringen är kanske en del av förklaringen. Men här gäller det ju förskola.
Det är en väldigt ansträngande tanke att se hur skört det där bandet mellan barn och lärare är. Om tilliten brister tidigt – och det tror jag är en del av problembilden hos de diagnostiserade förskolepojkarna – går det att reparera längre upp i skolsystemet?
GillaGilla
Tänk om det är så komplext att många pojkar egentligen längtar efter detta liv.
http://www.svtplay.se/video/2705218/lyckliga-manniskor/lyckliga-manniskor-avsnitt-1
Extremt bra doxfilm gjord av en av mina tidiga filmgurus.
GillaGilla
Att jämföra med de här två blålurade urbantöntarna som låter sig skämmas för den manliga blicken. Va fan livet handlar om överlevnad och parning.
http://www.svtplay.se/video/2705346/alla-ar-fotografer/alla-ar-fotografer-sasong-2-avsnitt-1
GillaGilla
Jag tycker nog att de kom undan ganska bra. Typ fullständigt knäfall.
If you can´t beat them – join them.
GillaGilla
Det som stör mig mest är den där Genusfotografen. Det han predikar såg jag redan som 12 åring före 1968 när jag läste morsans damtidiningar och kompisens brorsas fibban. Liksom varför står de där i sina konstgjorda positioner dessa kvinnor.
Vad går det ut på? Man fattade tidigt verkar det som – till skillnad från fotograferna i storstan.
GillaGilla
Du har en poäng.
– Oj, är det reklam? Är det därför de står så konstigt?
Det hade jag ingen aaaaaaaning om…
GillaGilla
Den här frågan handlar i grunden om inne i våra hjärnor interna konflikter mellan neocortex .och det äldre limbiska systemet. Bonobohonorna saknar i detta ärende all ”moral” och kör helt skamlöst med extrema bakstjärttriggers varefter arten knappt överlevt. Homo Sapiens har via sexuell selektion lyckats skapa attraktionskrafter via andra yttringar än stjärtviftande.
Är man då så fräck att man via reklam försöker sälja annat än stjärtviftande via sjärtviftande uppstår med nödvändighet konflikter mellan mer eller mindre skamlösa individer hos vår art.
Jag har inget emot sexet men som jag tidigare meddelat har jag generellt svårt för alla säljmetoder som innehåller manipulativa ingredienser.
Reklam o religion är i detta ärende lika goda kålsupare.
GillaGilla
Det där med lyckoforskning är en spännande bransch. Lyssnade på Erik Fernholm idag som menade att Sverige ligger väldigt högt – förutom när det gäller förvirrade tonåringar.
Kravet på att definiera sig själv tycks vara helt skoningslöst.
GillaGilla
Oj, har Herzogs Sibirienfilm dykt upp på svensk tv? Jag hörde om den för ett par år sedan och har velat se den alltsedan dess. Werni gör aldrig en ointressant film, jag har sett hans rullar sen 80-talet och tänker se ”Öknens drottning” (om Gertrude Bell) så fort den kommer på bio.
Tack, mucho gusto.
En annan variant på det goda livet som nog attraherar en hel del killar:
”If your train’s on time you can get to work by nine/ —/Look at me I’m self-employed / I love to work at nothing all day…”
Det här kan mycket väl ha varit en av förebilderna för ”Money for Nothing” tio år senare. Till och med gitarriffen har ett visst släkttycke.
GillaGilla
http://www.spsm.se/sv/Om-webbplatsen/Nyhetsarkiv/n/Svarare-att-identifiera-flickors-behov-av-stod/
Enligt myndigheten har pedagogerna svårt att identifiera flickornas svårigheter.
Typ genusorättvisa.
GillaGilla