Den förutsägbare ministern gör det igen

Ibland blir jag bara trött. Jan Björklunds utspel angående förskoleklasser som använder iPad förtjänar inte att kommenteras.

Länk

”Jag blir oerhört provocerad när kommunala företrädare anser att böcker tillhör forntiden.”

Om Mats

http//tystatankar.wordpress.com Twitter: @tystatankar Lärarutbildare Malmö högskola Mail tystatankar( at )gmail.com http://pojkaktigorkester.wordpress.com/
Det här inlägget postades i björklund, Läsning, Utbildning, Värdegrund. Bokmärk permalänken.

59 kommentarer till Den förutsägbare ministern gör det igen

 1. Shuja skriver:

  Jag blir trött på Björklund. Jag ser inte problemet. Kan man inte ha med sig en Ipad överallt? Och kan man inte läsa böcker på en Ipad? Och helt plötsligt kan du faktiskt ha med dig 100 böcker (ännu mer) utan att det tar plats, nämligen i din Ipad!

  Gilla

 2. Plura skriver:

  Jo, den där gubben i lådan borde ta reda på fakta först. Sedan kanske ha skulle lära sig att ge f*n att uttala sig om saker som han inte har med att göra.

  Lite om det har jag bloggat om http://pluraword.blogspot.com/2012/02/den-lattretade-ministern.html

  Gilla

 3. Morrica skriver:

  Vad är det som provocerar så till den milda grad i det han säger? Alla tycks djupt upprörda, och jag ser inget annat i artikeln än att han ger uttryck för detsamma som så ofta sägs från många håll – kasta inte ut barnet med badvattnet. iPad och böcker, iPad och pennor och papper snarare än antingen eller. Vad är det jag missar?

  Gilla

  • Mats skriver:

   För mig är det dolda maktspråket provocerande:

   ”Jan Björklund hänvisar också till läroplanen som betonar vikten av att läsa böcker.

   – Böckerna har en självklar plats i skolan och nationella prov skrivs för hand. Jag förutsätter att de inte helt fullföljer det de säger, då är det Skolinspektionen som får ingripa.”

   Gilla

  • Mats skriver:

   Nog är det konstigt att motivera handskrift utifrån ett provperspektiv – jag tänker att kunskapen måste ha ett värde utanför skolan!

   Gilla

   • Morrica skriver:

    Har inte handskrift ett värde utanför skolan? Jag tror jag missförstår dig.

    Maktspråket uppfattar jag som rätt öppet, och blir inte speciellt provocerad av. Många svenska skolor har avslöjats med en rätt lättsam inställning till läroplanen. Det provocerar mig desto mer.

    Gilla

   • Mats skriver:

    Jo – men det är inte så ministern motiverar sitt uttalande.

    Kärnfrågan är väl i vilken ålder och med vilka metoder handskrift ska finnas med i skolans arbetssätt. Den formaliserade bokstavsträningen är en väl cementerad tradition som har dödat mångas läs och skrivglädje.

    p.s. Jag skriver riktigt fult och är part i målet. Skolan misslyckades fullständigt med mig och jag skäms fortfarande fläckvis när det kommer till handskrift.

    Eller rättare sagt – jag skämdes tiill dess jag insåg att det inte spelade någon roll så länge texten var läslig.

    Gilla

  • Plura skriver:

   Problem som jag tar upp på min blogg är att karln har ett alldeles för sanbbt skjutfinger. Handlar först, möjligen tänker sedan.

   Problemet med detta fall är att han inte lyssant färdigt på vad Marie Stockhaus och lärarna säger att detta gäller i förskoleklassen och år 1. Inga har sagt att de ska slänga ut papper och penna eller för den delen böcker.

   Gilla

 4. Mats, jag tycker nog att han motiverar sitt uttalande. Han talar om både och, inte antingen eller. Det är så det står i kursplanen för svenska också. Böcker, media, digitala media, handstil och dator. Det står för övrigt under det centrala innehållet i åk 1-3 att de ska lära sig att skriva med både penna och dator. Det Maria Stockhaus – som precis har förklarat hur fel Skolverket har i rapporten om kommunernas misskötsel av skolan – upplyser om i intervjun är att hon inte bryr sig så värst om styrdokumenten. Hon vet bäst. Och det hon vet är att skolan i övrigt är forntiden och det här är framtiden. Jag har hört samma sak rätt många gånger från podier den senaste tiden. De flesta som har spridit budskapet har stora pengar att tjäna på en-till-en och surfplattor. Varje gång någon lovar att något ska lösa alla problem i skolan drar jag åt mig öronen. Tyvärr är den vanligaste politkerreaktionen i sådana lägen att spetsa dem.

  Gilla

  • Plura skriver:

   Ursäkta Helena, även om det står i styrdokumenten är det inget försvar att man rabiat ska utesluta den ena eller andra metoden. Hur vi än ser på saken är barns hjärnor inte utvecklade fullt ut för att klar motoriken att skriva i den åldern.

   Du som språklärare borde väl vara mer glad åt att ungarna lär sig läsa och skriv. Då fattar jag inte varför tekniken skulle vara i vägen. Det är lika befängt som om vi skulle ha kvar räknestickan istället för miniräknaren.

   Din kära politiske husse har nog gjort sitt om han inte har annat fundera på i skolsverige.

   För övrig kan du läsa vad jag anser på min blogg i frågan.

   Gilla

   • Morrica skriver:

    Plura, vilket är ganska exakt vad Björklund sa i artikeln – båda delarna, dator och papper och penna. Hur vi än ser på saken så är det här med att läsa och skriva en intrikat, komplex historia där många fler aspekter än bara finmotoriken spelar in.

    Gilla

    • Plura skriver:

     Visst är det så. Vad jag vänder mig mot är alla som är teknikfinentliga. Ungarna sitter säkert redan hemma och ”leker” med sufrplattor och smart-telefoner.

     Björklunds utslag och för den del de generationer som växt upp i andra tidsåldrar och inte varit tekniker reagera negativt på teknikutveckling. Skolan kan väl inte precis stoltser med att ligga i framkanten på teknikutvecklingen för att klara sitt uppdrag.

     Gilla

    • Morrica skriver:

     Min poäng här är att du hävdar att Björklund sagt ‘antingen eller’ när han i själva verket sade ‘både och’. Ska vi någonsin komma förbi pajkastningsnivån i debatten måste vi börja lyssna på vad de vi anser vara motståndare faktiskt säger i stället för att bemöta det vi utifrån vår uppfattning om dem drar slutsatsen att de nog har sagt.

     Gilla

  • Mats skriver:

   Jag anade att det hade något med SKL och planerna på förstatligande att göra?

   Då blir barnen och pedagogerna statister i ett större politiskt spel. Stackars Trageton är inte förtjänt av den rollen.

   Men det är klart att datorer och läsplattor inte är någon enkel lösning – även om många tycks tro det.

   Gilla

  • Mats skriver:

   Det känns som en onödig polarisering – och en lätt övermodig minister som borde ha diskuterat med experter och Hatt först!

   http://korlingsord.se/archives/26448

   Gilla

 5. Plura, det är i Sollentuna man rabiat vill utesluta – det var nog Jan Björklunds intryck när han läste morgontidningen. Det var även mitt intryck när jag läste samma tidning. De som ville utesluta var för övrigt inte lärare utan kommunens högsta skolpolitiker och en rektor.
  Min dotter lärde sig skriva när hon precis fyllt fem. Det var i en byskola på Nya Zeeland och hon gick där bara i tre månader, men älskade varje minut. (det verkade för övrigt varje unge göra på den skolan). Nästa barn gick på sex års i Sverige och fick sätta oändliga timmar på att dra streck mellan punkter och med andra själsdödande tråkiga stenciler. Han led, protesterade, strejkade och lärde sig skriva – efter en hel del om och men.

  Det är intressant att man om man uppfattar att finmotoriken släpar efter vill lösa det med att se till att finmotorik inte behövs och väntar på att det ska utveckla sig av sig själv. Påminner om Waldorf-teorierna om att man inte ska lära sig att läsa innan alla tänderna är utvecklade.

  Gilla

  • Plura skriver:

   Helena problemet är snarare att du bara läst en artikel i DN som filtrerar det på sitt vis. Hade du sätt Aktuellt skulle du inte haft den om den ”kära” Marie Stockhaus. Även om hon, likt Björklund, kan vara utgjort väder så vara hon ovanligt nyanserad där. Som alltid måste man vara källkritisk.

   Sedan är det väl två olika politiska synsätt på skolan som kollederar med varandera;) Det är väl bara FP och V som vill ha en statlig överrock.

   Sedan är finmotorik viktig. Frågan är väl bara om vi ska lita på en statiskt syn i skolan eller ta till oss vad den neurologiska hjärnforskningen kommer fram till.

   Gilla

 6. Mats, jag läste en bekymrad minister och ett övermodigt utbildningsråd som lovade ta kommunens skolor från ”forntiden in i framtiden”. Hon borde ha provision, för hon låter som en reklambroschyr för ny teknik.

  Gilla

 7. Mats skriver:

  Jag kanske övertolkar Björklunds betoning av att det är en ansvarig KOMMUNALPOLITIKER som har åsikter om hur undervisning kan bedrivas.

  Vi närmar oss de metodiska frågorna och då menar jag att det är rektor och lärare som bör stå i centrum för diskussionen. Att det sedan krävs ekonomiskt stöd för it-satsningar är inte konstigt och jag ser också en tendens att politiker försöker plocka poäng genom att ”ligga i framkant”.

  När finmotorik utvecklas och varför är väl en diskussion för sig. Det finns en mognadsaspekt (det är inte lönt att träna förmågor innan förutsättningarna föreligger) men om vi överbetonar stadietänkandet leder det också till uppgivenhet.

  Jag tror det handla mycket om motivation.

  Men är glad om handstilens värde tonades ned när det gäller att bedöma en persons värde. (jag har väl berättat varför jag valde att inte bli skollärare?)

  Gilla

  • Jesper Shuja skriver:

   Inte vad jag vet. Berätta?

   Gilla

  • Mats skriver:

   Jag skrev så fult!

   Gilla

  • Plura skriver:

   Det är det jag tar upp på min blogg. Björklund borde ägna sig att skapa strukturförutsättningar och inte lägga sig i det dagliga arbetet. Där fick han ju smisk på fingarna av lagrådet, i lagrådsremissen av skollagen, att inte får lägga sig i sådan som myndigheter ska göra. Det kallas på ett finare ord: ministerstyre. Förbjudet i grundlagen.

   Björklund har själv gjort en pajpas i skollagen och frikopplat huvudmannen från pedagogiken. Där är det redan idag direkt statlig styrning via läroplanern. Alltså en statlig styrning på enhetsnivå på VAD som ska undervisas om och vilka krav som finns på lärarna och undervisningen.

   Däremot finns det inget om HUR de ska lösa sitt uppdrag. Här är det valfriheten som gäller bara skolan jobbar mål- och resultatstyrt.

   Gilla

    • Plura skriver:

     Kloka ord. För en gång skulle en klok professor.

     Även om jag tillhör de som har en ”fin” handstil skulle jag aldrig sätta mig och skriva på papper. Det går inte att tänka då. Det är som han säger bara när man gör små dagboksanteckningar eller noteringar i mötesprotokoll. Eller när någon vill ha en textad adress vid någon högtid.

     All text föds mellan fingrarna och tangenterna i skrivandets stund. Och inte förstör det motoriken. Man skulle till och med säga att det förr i värden vara en konstart i sig. Som tur är var jag tillräckligt nördig som kille att jag i gymnasiet gick en skrivmaskinskurs. På det viset lärde jag mig att skriva med samtliga fingrar. Det kanske istället skulle läras ut så vi inte får en ny generation pekfinger vals skrivare.

     Gilla

    • Morrica skriver:

     Du uttalar dig grundligt tvärsäkert i ämnet, Plura, får jag fråga vilken forskning det är du lutar dig på när du hävdar att det finns en enda väg lämplig för alla och så här ser den ut?

     Gilla

    • Plura skriver:

     Morrica, jag lutar mig på det denna professor uttalar sig kring och min egen erfarenhet. Om det är motorik du funderar på så har hjärnforskningen kommit fram till att det är runt åtta års ålder vi har en förmåga att samspela i det komplexa mönster som gör att finmotoriken funkar.

     Gilla

    • Morrica skriver:

     Nej, Plura, jag funderade kring vilken forskning du lutade dig mot när du uttalar dig så tvärsäkert kategoriskt om läsande och skrivande. Det är ett komplext område, och forskningen visar än tydligare hur stora skillnaderna är mellan individer. Därför gör det mig lite förvånad att höra så tvärsäkra uttalanden om ”hur det är”. När du nu förtydligar att du snarare menar ”hur det varit och är för just dig” förstår jag bättre vad du menar.

     Jag gläds åt att vi har en utbildningsminister som räddar barnet och understryker vikten av ”både och” när alltför entusiastiska lokalpolitiker hystar ut både balja och vatten och hojtar ”in med det nya och ut med allt gammalt”

     Gilla

    • Mats skriver:

     Jag väljer att tolka ”räddar barnet” i en ytterst metaforisk betydelse.

     Han försöker i någon mån motverka sin herostratiska ryktbarhet.

     Gilla

    • Morrica skriver:

     Gör han? Eller anser han helt enkelt att ‘både och’ är att föredra? Det är lite intressant att iaktta hur det faktum att han talar för pennor och papper, inte mot vare sig datorer, surfplattor eller mobiltelefoner, i debatten vänds till raka motsatsen.

     Gilla

    • Mats skriver:

     Det kanske är lite överhettat från båda håll. Jag menar att JB övertolkar Stockhaus och verkar reagera ryggradsmässigt. Han blev ”oerhört provocerad” – det antyder en viss okunskap om den pågående debatten kring att skriva sig till läsning.

     Jag kommer inte att länka ofta till moderat debattartiklar – i utbildningspolitiken kan allt hända:

     http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/bjorklunds-sagning-visar-att-han-gjort-sitt_6817817.svd

     Gilla

    • Morrica skriver:

     Ibland går det lite fort, och när snöbollen väl fått upp farten nerför backen är det svårt att få stopp på den.

     Gilla

    • Mats skriver:

     Vi kanske borde definiera ”forntiden”. Det alltid lika tjänstvilliga wikipedia ger en oväntad vinkel:

     ”Förhistorisk tid eller forntid (begreppen används ofta synonymt[1]) kallas den tid där de skriftliga källorna är obefintliga eller alltför bristfälliga för att ge en täckande bild av historien. ”

     Att placera boken i den här epoken syns vara en överlopppsgärning…

     Gilla

    • Morrica skriver:

     Onekligen. Och tänk, skriftrullar används ju än idag i vissa sammanhang, och i sten hugger vi också då och då.

     Kanske finns ändå en plats för handskriften i framtiden också?

     Gilla

    • Mats skriver:

     Det finns nog utrymme för små kaligrafiska sekter – antagligen lever de i undanskymda jordhålor och offrar till primitiva gudar samtidigt som de utbyter lappar med mystiska meddelande.

     (Alternativt tar de över världen medan vi datornördar fastnar framför skärmarna?)

     Gilla

    • Morrica skriver:

     Det låter trivsamt – tror du de har internetuppkoppling i de där jordhålorna? I så fall kan jag överväga att anmäla intresse. Jag är inget vidare på kalligrafi, men ritar schyssta streckgubbar.

     Gilla

    • Mats skriver:

     Jag är rädd att de ”kaligrafiska” sekterna har osunt intresse för att rita av gudinnan Kali…

     http://sv.m.wikipedia.org/wiki/Kali_(hinduism)

     Gilla

    • Morrica skriver:

     Hon utgör en viktig del av den kosmiska balansen. Tror du det skulle tas mycket illa upp om hon framställs som streckgubbe? De verkar lite noga med formalian, de där kaligfraferna:

     Gilla

    • Mats skriver:

     Underbart! Jag anar att den scenen cutting edge 1973 i animationsteknik?

     Annars citerar jag kommentarsfältet:
     – Nobody in the universe can make ma Kali dance, rather the whole universe dances at her will!

     Gilla

 8. Ping: Skolelever och surfplattor: Adjö till skolböcker och välkommen miljötänk? « One World, One People

 9. andersbwestin skriver:

  Jag missade denna inlaga.

  Jag har svår att förstå vad som är fel i Björklunds kommentar.

  Att kunna skriva med en blyertspenna måste väl vara en självklarhet för alla. Jag är en extrem tekniknörd som använt datorer sedan 70 talet.

  Men att dessa maskiner skulle utesluta behovet av att kunna skriva för hand är ju bara en löjlig utopi.

  Ta bara det faktum att man är ute på ett fyra tusen kvadratmeter stort industritak och skall skriva en massa anteckningar blandat med skisser och att det skall vara rationellt. Solen skiner varvid ingen syn på skärmen. Penna och papper är det enda som funkar om man nu vill ha någon form av tidspressad rationalitet.

  Tänk sedan att du går på Chalmers och skall ta dig genom alla nivåer av matematikkurser. Utan blyertspenna, suddgummi och papper blir det inga MVG på denna sida av jordens undergång.

  MVH

  Gilla

  • Mats skriver:

   Jag tror inte att diskussionen gynnas av att ministern tar fram piskan och hotar med Skolinspektionen.

   Den formella handstilsträningstraditionen är ohotad i skolan. Inga iPads kan rubba hegemonin.

   Det här handlar om ett krypskytte mot SKL – och ett grundläggande ointresse för pedagogisk forskning!

   Gilla

   • andersbwestin skriver:

    Är det inte en tolkning som bara kan begripas inom er inre världsbild.
    Jag som inte är lärare kan bara läsa av att Björklund försvarar blyertspennans och pappersytans fortsatta funktion.

    Men om lärarkollektivet av olika anledningar skulle tappa kontakten med den verkliga verkligheten.
    Är det då inte bra med en skolpolitiker som skickar signaler från den verkliga verkligheten.

    Med den verkliga verkligheten menar jag tex ett 4000 m2 stort industritak mitt i solsken veckan mellan midsommarafton och semesterns första dag då man mycket snabbt måste få ner kommihåg i form av text, bild, mått mm.

    Gilla

    • Plura skriver:

     Har du inte hört talas om smartphone? Eller på alla digitala avvägningsinstrument. Dina ljudmätare borde kunna digitaliseras så du kan överföra detta till din dator eller smartphone.

     Det är bara stofiler som du och jag som är fast i papper och penna. Fast jag har bättrat mig ruskigt det är sällan jag skriver på papper och printar ut någotr sådant idag.

     Gilla

    • andersbwestin skriver:

     Snälla Plura
     Nu beskriver du just exemplet. Du kan inte leva dig in i den verkliga verkligheten i detta fall.
     Jag har haft en oändlighet av olika handdatorer, digitala ljudmätare, microdatorer allehanda högteknologiska insamlare ända sedan forntiden – 80 talet.
     Jag har testat rubbet.
     Och använder fortfarande rubbet i nya modeller

     Men likt förbaskat. Tidvis eller möjligen ofta så funkar papper och penna bäst ute i stressiga ”fältmiljöer”

     Här är en av mina numera pensionerade apparater:

     En till pensionär

     och en till

     Nu ligger dom hemma i lådan

     Gilla

    • Shuja skriver:

     Verkliga verkligheten??

     Gilla

    • Mats skriver:

     Jag har aldrig sett dig som teknikfientlig Anders. En skicklig hantverkare väljer väl de redskap som fungerar bäst?

     En fjompig person försöker imponera genom att ha det senaste…

     Gilla

    • Plura skriver:

     Även som det är trettio år sedan jag lämnade byggbranschen då papper och penna var förhärskande har jag skyndsamt sätt när jag besöker den ibland att utvecklingen gått framåt. Samtidigt kommer säker framtida generationer att ge upp papper och penna. De vet inget annat än det digitala.

     Samtidigt är det intressant att det vi leverans av material idag inte finns en pappers variant av följesedeln. Där skriver man under digitalt.

     Så nog blir det mindre och mindre papper och penna. Och det är ju faktiskt miljövänligare så.

     Gilla

    • andersbwestin skriver:

     Shuja
     Verkliga verkligheten användes i detta fall som ett samlingsbegrepp som motsatsen till ”den föreställda verkligheten”. Att detta är sk motpoler upplever i vart fall jag varje dag. Jag sitter och gissar hur en framtida situation skall bli. Aldrig stämmer min fantasi exakt med den verklighet som jag sedan upplever.

     Nu skall jag hem och fixa min och frugans fredagsmys. Jag har en föreställning om hur det skall smaka. Föreställningen stämmer aldrig exakt med den verkliga verkligheten. Det är i vart fall min erfarenhet.

     Plura
     Den som vinner i det nya samhället är den som kan allt i en lagom mix. Välj som Mats så klokt påpekar det redskap som passar bäst i en given situation.
     Papper och penna är överlägset i vissa situationer även om jag använder tangentbord under 95 % av den skrivande arbetstiden.

     Gilla

    • Mats skriver:

     Jag tror vi är ganska överens – fredagsöverens!

     Gilla

   • Mats skriver:

    Vi tangerar teknikskräckens obehagliga fält. När skriftspråket kom var det ett hot mot det muntliga berättandet. Nu hotar surfplattan handskriften – jag tror inte att motsättningen behöver dramatiseras.

    Många lärare bygger sin yrkesstolthet på en vacker handstil. De kanske borde pröva andra perspektiv?

    Gilla

    • Shuja skriver:

     Jag håller med dig Mats. Historien är full av exempel där förändring har lett till skeptism och oro. Snart lär vi ha framtida historiker som kommer att titta tillbaka och förundras över denna oro. Att vara kritisk är naturligtvis viktigt, men man bör hålla det till vad det egentligen handlar om, för vissa individer, nämligen rädslan för det man inte känner till.

     Gilla

    • Mats skriver:

     Tack jesper – ha en skön helg!

     Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s