”Anders Breivik är faktiskt en av oss”

Anne Holt beskriver problemet exakt:

”Vi andra är nämligen inte som han. Han är helt annorlunda än vi. Vi får ändå inte glömma detta: -Anders Breivik är faktiskt en av oss.

Människor föds med varierande förmåga till empati, säger fackfolk i dessa dagar, och den här förmågan kan försvagas eller förstärkas av uppväxten. Jag kommer ändå aldrig att godta tesen att det finns människor som är födda onda. Inte heller Anders Breivik. John Donnes ord gäller för honom som för alla andra: No man is an island. Anders Breivik är summan av det liv han har levt bland oss, de erfarenheter han har gjort med oss och de tankar han har tänkt inom ett system: det norska. Det är i vår kultur denne man har utvecklats från en blyg och hövlig ung pojke till ett iskallt monster som använder nio år av sitt liv till att planlägga och genomföra ett civilisationsangrepp.”

Här är utmaningen. Här måste vi börja ställa de svåra frågorna.

Om Mats

http//tystatankar.wordpress.com Twitter: @tystatankar Lärarutbildare Malmö högskola Mail tystatankar( at )gmail.com http://pojkaktigorkester.wordpress.com/
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

8 kommentarer till ”Anders Breivik är faktiskt en av oss”

 1. Som Plura så klokt skriver. Bjälken i det egna ögat först. Inte bara för att det är rätt och rimligt, utan också för att det är den vi har störst makt över. Här är några ord jag går och grubblar över: Stolthet, fördom och förakt.

 2. Tack för länken Mats. 🙂 Visst måste det här tas upp. Jag tänker att man kanske behöver diskutera och fundera över hur man praktiserar alla människors lika värde i klassrummet. Actions speak louder than words.

  • Mats skriver:

   Skolan har en stark tradition av att vilja lyfta fram det rätta förhållningssättet och många av våra unga lärarstudenter är besatta av att vara goda. Vi uppmuntrar nog den här sidan samtidigt som den riskerar att krympa utrymmet för samtal. Alla vill tycka rätt och det är svårt att närma sig förbjudna områden.

   I Skåne blir det mycket underligt om vi försöker demonisera SD när de har 15% av rösterna i en del kommuner.

   Så toleransen måste praktiseras!

  • Mats skriver:

   I värsta fall använder vi värdegrunden som bas för maktutövningen och tror oss kunna testa bort dem som inte har rätt värderingar. Det är en lockande men riskabel tanke.

   Om studenterna misstänker att våra diskussioner är moraliska test blir det inte så kul samtal.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s