Lärarlegitimation – återtåget

Min gissning är att vi bevittnar den första i en rad kompromisser. Bakom de stolta proklamationerna väntar pragmatismen.

Om Editor

http//tystatankar.wordpress.com Twitter: @tystatankar Lärarutbildare Malmö högskola Mail tystatankar( at )gmail.com http://pojkaktigorkester.wordpress.com/
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

25 kommentarer till Lärarlegitimation – återtåget

 1. Jan Lenander skriver:

  Den tidigare lärarutbildning höll minst lika hög klass som den nya och jag ser ingen anledning till att krångla till reglerna för de med denna utbildning. Reglerna för legitimation ska självklart skärpas gradvis och mycket är vunnet om det här motar bort obehöriga lärare från skolan.

  Gilla

 2. Plura skriver:

  Dessutom är det väl så att det här med lärarleg är ett storstadsförslag. Hur i hela friden ska glesbygden lyckas locka lärare med leg?

  Här har Björklund tänkt fel!

  Gilla

  • Mats skriver:

   Risken finns att det blir en massa deltider och resor för lärare i smala ämnen.

   En stor risk!

   Gilla

  • Jan Lenander skriver:

   Va, är inte glesbygdsbarnen värda att ha riktiga lärare? Hur tänker du nu Plura?

   Gilla

  • Plura skriver:

   Jodå, Jan visst är de värda riktiga lärare i glesbygden.

   Problemet är bara att där finns det inte tillräckligt med behöriga lärare att få tag i. För de som är det finns på andra städer. Den enda smala lyckan är orter som finns kring storstäder där det redan i dag finns pendling från storstaden till landsbygden. Men då ska pendeltrafiken också vara utbyggd.

   Gilla

   • Mats skriver:

    Aktuellt ämne! I Simrishamn diskuteras byskolor as framtid så att det ryker ur öronen!

    Gilla

   • Jan Lenander skriver:

    Uppdraget borde väl vara att odla fram tillräckligt många behöriga lärare så att det räcker även till glesbygden. Jag tror att ganska måttliga extra löner till glesbygdslärare kan se till att spridningen blir hyfsat jämn. Det finns också många fördelar med att bo i en mindre ort.

    Skolans huvudman måste också ha uppdraget att odla en tillräckligt kunnig lärarkår och kan inte år efter år skylla på att de just nu har för få behöriga lärare. När SKL och kommunerna inte tar helhetsansvaret och skyller ifrån sig så känns det inte seriöst att de i nästa andetag argumenterar emot ökad statlig styrning. Det är dags att de skärper till sig om de ska skaffa sig någon trovärdighet.

    Gilla

    • Mats skriver:

     Det finns länder med mer centraliserade styrformer där lärarna kommenderas ut på landsbygden för att civilares vildarna.

     Kanske inte metaforen”odla” beskriver förhållandena helt rättvist?

     Gilla

    • Jan Lenander skriver:

     De lyckosamma länderna ägnar sig åt att odla fram en bra lärarkår. I USA och Sverige försöker man skälla sig till bättre lärare med samma förödande resultat. Må Gösta Brodin och hans efterföljare få vara ett passerat sorgligt kapitel i svenska skolhistorien

     Gilla

    • Mats skriver:

     Tror du att betald utbildning och reglerad tjänstgöring i glesbygd är en väg?

     Marknadsekonomin är ju väldigt svår att styra.

     Den engelska Teach first-rörelsen innehåller drag av sådana överenskommelser. Företag betalar din utbildning och du förbinder dig att tjänstgöra på tunga skolor.

     Gilla

    • Jan Lenander skriver:

     Ja, jag tror på modeller liknande Teach First. Sen är det en hyfsad andel lärare som trivs så bra även i det inre av Norrland att de bosätter sig där. Det finns många storstadsinflyttade Norrlänningar som alltid längtar tillbaka.

     Gilla

   • Plura skriver:

    Någonstans här hänfaller debatten till en Sörgårdsidyll.

    Inse att antingen har vi en marknad i skolväsendet eller en hårt styrd statlig skola med krav på lärarkandidater att tjänstgöra ut i obygden innan de blir leg lärare.

    Gilla

    • Jan Lenander skriver:

     Plura, Marknaden har varit ännu bättre än statlig styrning på att locka folk ut i obygden så det du säger är en alternativillusion.

     Jag ser att de naiva drömmarna finns bland kommunbyråkraterna som med lite kunskap tycker de fattar kraftfulla beslut. Samhället måste förstås betala duktiga lärare på något sätt för att de ska välja att flytta till ny ort men det är en riktig marknad bra på att göra.

     Gilla

 3. Maths skriver:

  Men var inte tanken att alla med ett examensbevis skulle få leg? Man skulle ju inte jävlas med någon. Riktigt pragmatiskt blir det när även outbildade med lång erfarenhet får leg.

  Å andra sidan finns det många som inte plockat ut sitt examensbevis. Så vad göra med dom?

  Gilla

 4. janlenander skriver:

  Citerat från FB gruppen Lärare i allmänhet: ”är uppenbarligen ett elitistiskt as som tycker att de som lär ut ska ha utbildning. Tänka sig”

  En tyvärr insomnad FB grupp som här får ett ett litet requiem av mig: OooooooooaaaaaAJ

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s