Är det förskolans fel nu?

Jakten på syndabockar i skolvärlden går vidare. Zarembas hundar vädrar blod och landets modiga ledarskribententer kastar sig nu över förskollärarna som har förstört den svenska skolan. Corren skriver:

Ofta ligger en naivt romantisk syn på lärande bakom. Ett litet barn som lär sig gå är en uppvisning i spontant lärande. Men förespråkarna för förskolepedagogik för alla åldrar tror att hormonridna tonåringar ska lära sig franska verb och andragradsekvationer med samma frenesi som ettåringen lär sig gå, om de bara lämnas i fred av lärarna och får bestämma själva. Så tycks åtminstone pedagogikforskarna resonera.

För kommunpolitiker och Lärarförbundet handlar det om pengar. Skolpolitikerns dröm är ”all-läraren”, som kan ta hand om småbarn i förskolan och undervisa gymnasister i matte allteftersom födelsetalen fluktuerar. Då är det praktiskt att hänvisa till en idealiserad förskolepedagogik, när elever, föräldrar och lärare tjatar om ämneskompetens. Och Lärarförbundet organiserar förskollärare, så de värnar deras löneutveckling och karriärmöjligheter.

Men förskolepedagogik hör hemma i förskolan. Grund- och gymnasieskolan har ett annat uppdrag. Att lära sig språk, matematik och andra teoretiska ämnen är något annat än att lära sig gå och äta. Det kräver strukturerat arbete, från både elever och ämneskunniga lärare. Att trycka ned lärare och säga åt eleverna att göra vad de känner för är fel lösning. Jan Björklund har insett det. Maciej Zarembas artiklar får förhoppningsvis fler att inse att en postmodernistisk kunskapssyn och statistlärare leder fel.

I GP skriver Sven Järgenstedt (klokt) om vikten av varierade undervisningsmetoder och påstår att det inte har varit populärt de senaste åren.

Jaså? Belägg? Någon?

Steget från det banala till det insinuanta är förfärande kort idag.

Om kartan inte stämmer med verkligheten - då gäller kartan!

Om kartan inte stämmer med verkligheten - då gäller kartan!

Om Mats

http//tystatankar.wordpress.com Twitter: @tystatankar Lärarutbildare Malmö högskola Mail tystatankar( at )gmail.com http://pojkaktigorkester.wordpress.com/
Det här inlägget postades i Förskola, Skola, Utbildning, Värdegrund. Bokmärk permalänken.

19 kommentarer till Är det förskolans fel nu?

 1. Plura skriver:

  Kartan stämmer bara om den övernstämmer med verkligheten.

  Det är väl därför förskolan eller skolan aldrig stämmer med verkligheten.

  Kartan är lika med vad förskolan och skolan presterar. Kallas för resultat och styr vilken väg vi ska ta på kartan och är utgångspunkten för att nå målet. Då behövs ett antal fakta. Hur ser terrängen ut? Vilka hinder finns i form av sank mark, vattendrag, ogenomtränglig skog mm? Dessa fakta avgör vägvalet till målet.

  Enkelt uttyckt detta är förskolans och skolans mål- och resultatstyrning.

  Gilla

 2. Sven Järgenstedt skriver:

  1. Man får vara glad för det lilla. Alltså tack för att du tycker att jag skriver klokt.
  2. Dra gärna inte (som tonåringar brukar säga) in mig i ett blogginlägg som handlar om förskollärare och deras eventuella görande och icke görande. Jag tycker förskollärare på många sätt gör ett utmärkt jobb. Om du ser alla mina inlägg är jag säker på att jag mkt sällan om ngn gång sagt något om förskollärare.
  3. Varför skriver du att jag hävdar detta om ”variation”?: ”påstår att det inte har varit populärt de senaste åren”. Ingenstans skriver jag det. Du tolkar kanske så, men det är faktiskt fel. Känns en aning som du vill misskreditera mig? För övriga läsare hänvisar jag till Mats länk ovan så kan den som vill skapa sin egen bild.

  Gilla

  • Mats skriver:

   Förlåt Sven – men i dagens överhettade klimatet är det lätt att tolka fel.

   Jag borde ha berömt dig i ett eget inlägg! Jag läser igen och hittar inte de insinuanta undertonerna (vi som inte har fått lov att undervisa de senaste 15 åren). Vi gläds åt en dag av samförstånd.

   Gilla

   • Sven Järgenstedt skriver:

    Om det är en ursäkt – är den omedelbart tagen! Ja, låt oss glädjas att vi kanske är överens. Och vi kan med viss sannolikhet vara säkra på att vi hittar andra saker att vara oöverens om. Skönt! Jag var lite orolig ett tag. .:)

    Gilla

   • Mats skriver:

    Det är definitivt en ursäkt!

    Gilla

 3. Jan Lenander skriver:

  Har du inte misstolkat Corren?

  Kritiken gäller användandet av förskollärarmetoder på högstadiet. Det är inget angrepp på förskollärarna utan lämnar mycket möjlighet att beundra dem och deras metoder. Det är inte heller så att det är de som arbetar som förskollärare som försöker införa sina metoder på högstadiet. De flesta är alldeles för kloka och för insatta i sitt eget yrkes förutsättningar för att hävda sådana dumheter.

  Vi kan väl hjälpas åt att göra oss av med skolfrälsarna som blandar äpplen och päron när ingen önskar fruktsallad?

  Gilla

 4. Mats, vi har haft en rad åtgärder i skolan som har suddat ut gränserna mellan olika stadier i skolan, direktiv mot katederundervisning, åldersblandade klasser, 1-9 skolor, 1-7, 4-9 – lärare och dessutom stora mängder obehöriga lärare. Inget av det här har varit bra för eleverna, inget av det har heller haft pedagogiska syften och jag tycker att det är bra och hög tid att det lyfts. Däremot ser jag inte var kritiken mot förskollärarna kommer in vare sig i debatten eller i artikeln.

  Gilla

  • Mats skriver:

   Jag menar nog att talet om ”förskolepedagogik” är en mystifikation. Det är samma maktkamper mellan olika traditioner här som där.

   När Zaremba eldar under myten om rektorer med dagisfasoner förstärker han bilden av de här skillnaderna. Vi behöver bättre teorier för att beskriva undervisning.

   Gilla

   • Jan Lenander skriver:

    Jag som drabbats av förskolerektorer utan insikt i vad vi ägnar oss åt som ämneslärare ser uttrycket dagisfasoner som en bra bild för hur vi ämneslärare ofta upplever rektorstillsättningarna.

    Kommunernas behov av ja-sägare utan förankring i de medarbetare de ska leda har varit en katastrof för skolans ledarskap. Det här är ett problem som behöver vädras.

    Gilla

   • Mats skriver:

    De här kulturkrockarna har varit smärtsamma i båda organisationerna. Många förskolor har vittnat om problemet med skolfolk som chefer.

    En del personer har lyckats skapa de nödvändiga dialogerna och raserat misstänksamheten från båda hållen.

    I Malmö spolar man ut samtliga barn med badvattnet i sin iver att möta den nya tidens krav på tydlighet. Hej och hå.

    Gilla

  • Mats skriver:

   Jag ser inga direktiv mot katederundervisning – den historiska pendeln har slagit hårt och snabbt i Malmö och det finns få spår av åldersintegrering kvar i skolor.

   Kanske gick det lite väl snabbt ibland och jag menar att en del av de här processerna borde ha utvärderats innan de skrotades. Det finns en längtan efter trygghet och stabilitet – frågan är om skolan ger barnen redskap för framtiden?

   Diskussionen om bildning känns avlägsen.

   Gilla

   • Jan Lenander skriver:

    Direktiven mot katederundervisning har ofta kombinerats med en helt absurd kritik av läromedel och stora nedskärningar i den budgeten.

    Gilla

   • Mats skriver:

    Budgetnedskärningarna under 90-talet har sin egen historia. Kanske är det ärligare att inte blanda samman de här berättelserna?

    Gilla

    • Jan Lenander skriver:

     Ska vi vara ärlig mot upplevelsen hos de lärare som drabbades så absolut så kom kritiken mot lärarna för dålig undervisning samtidigt som det skulle sparas.

     Många ämneslärare kände det verkligen som att de fick vara syndabockar i en vals som Gösta Brodin hade startat och besparingsivrarna utnyttjade. Vi är många som upplever att samma vals har upprepat sig i 30 år medan elevernas kunskaper faller och allt färre duktiga elever väljer läraryrket.

     Gilla

    • Mats skriver:

     Om samma personer säger samma sak tillräckligt många gånger – blir den sann då?

     Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s