Kamikazepresschefen Zoran?

Jag tycker väldigt mycket om självständiga personer som testar gränserna i det offentliga samtalet. Vi är många som undrar över sambandet mellan privatpersonen Zoran och LR:s presschef med samma namn. Han själv menar att det går en skarp gräns mellan dem.

Känner Zoran till den förtydligade läroplanen för förskolan?

Om Editor

http://tystatankar.wordpress.com Twitter: @tystatankar Webmaster http://etenjournal.com Mail tystatankar( at )gmail.com http://pojkaktigorkester.wordpress.com/
Detta inlägg publicerades i Förskola, Genus, jämställdhet, Lärarutbildning. Bokmärk permalänken.

22 kommentarer till Kamikazepresschefen Zoran?

 1. Jan Lenander skriver:

  Jag tycker inte att Zoran verkar speciellt insatt i förskolans verksamhet. Själv har jag mött många bra barnskötare men tycker ändå att jag sett att förskolan blivit bättre med större andel förskollärare och ett större inslag av lärande.

  Så kallade pedagogistas har jag bara hört talas om i ett sammanhang och då var det fråga om trams i en förskola som skulle verka trendig. Vad är det egentligen för något om?

  Gilla

 2. Monika skriver:

  Vad Zoran vill ha är personal som inte är pedagogiskt utbildade. Det är en märklig syn.

  Gilla

 3. Plura skriver:

  Karln verkar totalt renons på att förskolan från 1 juli 2011 är en skola i skolväsendet med en förtydligad läroplan. Att det är högskoleutbildade förskollärare som leder den pedagogiska verksamheten och förskolschefen har samma ställning som rektor. Zoran får nog ta och läsa på om den nya skollagen om han ska uttala sig i framtiden.

  Sen kan man fundera på de förskolor som bara har omsorg om de får drivas vidare efter 1 juli 2011? Och Zoran kommer i så fall bli gruvligt besviken om de tvingas lägga ner. Då får han väl var dagisfröken själv kanske.

  Gilla

 4. AV skriver:

  Verkar som han vill ha en parkeringsplats till sina barn medan han är på jobbet. Anmärkningsvärt om man arbetar på ett stort lärarfack, även om det är facket där bara vi adjunkter och bildade skollärare får vara med. ;-P

  Själv hade jag min son på montesoriförskola. Där hade de en bra blandning av planerad inlärning och fri lek (också inlärning). Inte för att jag på något sätt har problem att själv stimulera mina barn, men om jag skall lämna dem åtta timmar till andra människor kan de lika bra ha en genomtänkt verksamhet som aktivt stimulerar barnen vidare. Kanske kan de också komplettera mig på områden jag inte är så bra på. Inte ens den mest aktiva föräldern kan visa sina barn allt, och de skall ju inte bli minikopior av oss föräldrar.
  Undrar hur han tänker i sitt föräldraskap?

  Gilla

 5. Maths skriver:

  Ni underskattar nog den gode Zoran. Det må vara hänt att han inte har utbildning inom pedagogisk verksamhet, men det spelar nog ingen roll här. Och onekligen ställer han frågan om omsorg kontra skola inom det man kallar förskola på sin spets. Mycket intressant.

  Och, AV, kanske är det just på sitt föräldraskap han tänker. Tänk om det är så?

  Gilla

  • AV skriver:

   Jag sade inte att han INTE tänker i sitt föräldraskap. Det gör han nog. Jag undrar HUR han tänker.

   Skall förskolan vara en lekpark där personalen bara ger omsorg (mat, tröstar när någon slår sig, torkar blöta kläder och ser till att de tvättar händerna före maten) eller skall det vara en genomtänkt pedagogisk verksamhet som kompletterar föräldrarnas arbete? Det har lite med hur man tänker sig sitt egna föräldraskap. Som lärare har jag mött de flesta sätt att tänka.
   Några anser i princip att skolan skall sköta all fostran och bildning. ”Vad kan jag göra hemmifrån, det får ni sköta i skolan”.
   Andra att skolan är onödig och bara är tidsfördriv. ”Jag förstår att Lisa har svårt i matte, det hade jag också. Men jag har ju klarat mig bra ändå.”
   De flesta givetvis någonstans där emellan på skalan, där båda ytterligheter är lika illa. Från jag kan inget göra till jag kan ge mitt barn allt.

   Ser man på sitt barn som en egen individ, som skall gå sin egen väg i livet utan att bli en kopia av föräldrarna, inser man att all input inte kan komma från en själv. Barnet måste träffa andra människor och lära av dem. Skall man dessutom lämna bort barnet 8 h varje vardag, så spelar det definitivt roll vilka de är och hur de arbetar.

   Visst kan man diskutera ballansen mellan omsorg och lärande, men samma här, endast ytterligheterna är inte bra.

   Gilla

   • Maths skriver:

    Han tänker så här:


    Jag anser att förskollärare är kvalificerad omsorgspersonal på dagis.

    Det kan man faktiskt fundera lite på. Det är inte säkert att dagens paradigm är det ”rätta” när det gäller barn och deras utveckling. Jag ser många intressanta frågor framöver. 🙂

    Gilla

    • AV skriver:

     Jo, jag har förstått att han inte anser förskollärare som ”riktiga” lärare. Det är tydligen förbehållet oss adjunkter och andra ämneslärare. Visst får de kalla sig lärare, men de är omsorgspersonal och bör bli vid sin läst. För det är vad han efterfrågar för sina barn.

     Denna snobbism är en av mina invändningar mot LR. Nu är jag inte med i LF heller utan Naturvetarnas.

     Såg ett fint bildspel, som en av min fars ITiS-elever gjort om matematik i förskolan. Fantastiskt att se hur de arbetade med bl a taluppfattning, vikter, temperatur, antal, tallinjer, skiss-pärlband och stapeldiagram. Vissa saker kunde de bättre än några av mina gymnasieelever. Lekt fram utan att det blir kateder och raka rader.

     Gilla

    • Monika skriver:

     Ja, vi kan problematisera självklarheten med obligatorisk skolgång. Varför inte gå ännu längre tillbaka i tiden än vad Björklund och FP har gjort, även gällande detta och införa parallellsystemet igen. Vi kan problematisera varför skolan skall styras politiskt och varför den skall var demokratiskt och att alla har möjlighet att få insyn och tycka till om den.

     När vi nu är på gång menar jag!
     🙂

     Gilla

    • Mats skriver:

     Jag gillar också när det blåser och ett historiskt perspektiv är alltid bra. Vi som utbildar lärare är alltför fångade i kraven på att förhålla oss till lagar och styrdokument. Ett fackförbund åtnjuter nog större frihet?

     Men det här kanske är en magisk helg då allting är möjligt!

     Hur ska vi få tag på en bra klockare till byskolan…

     Gilla

    • Maths skriver:

     AV, det är inte så att det där bildspelet finns på nätet? Vi har försökt förstå det där med matematik för små barn det senaste året. Bland annat läst Camilla Björklunds böcker. Men det här verkar mer avancerat och spännande. 🙂

     Gilla

 6. Jag har inga problem att förstå att man kan tycka annorlunda än Zoran i den här frågan. Däremot har jag svårt att förstå varför så många blir så upprörda och kränkta, så till den grad att man ifrågasätter hans föräldraskap och lämplighet för rollen som presschef. Sådana gånger längtar jag till Frankrike där folk lyser upp och lutar sig framåt när någon är av annan åsikt.

  Gilla

  • Mats skriver:

   Upprörd är nog fel ord – jag är mest förvånad över att jag är förvånad.

   De senaste åren har många talat om förskolans betydelse för det livslånga lärandet och på ett sätt är det befriande att möta en person som inte är politiskt korrekt.

   Men om jag hade varit medlem i LR – då hade jag varit tvärförbannad!

   Gilla

  • Janne skriver:

   Tyckandet är en sak. Det upprörande (för mig) är att han dessutom uttrycker att jag, trots min utbildning, inte är en ”riktig” lärare (eftersom jag arbetar i förskolan). Att han säger att förskolan inte är en ”riktig” skolform, trots att vi varit det sedan 1998. Att han ifrågasätter förskolans pedagogiska värde. Och så vidare.

   Och att han till råga på allt är presschef på LR och därmed borde ha lite bättre hum om saken än så.

   Gilla

  • Maths skriver:

   Jag är nog böjd att hålla med dig, Helena. Och Zoran har uppenbarligen väckt debatt, vilket nog var ett av syftena. Det är så lätt att vara förblindad av det paradigm som härskat i ca 15 år och inte se att det finns alternativa tolkningar.

   Något som driver den här debatten, är också det totala fokus på status som våra två stora fackföreningar har drivit under 20 år. Och här kommer både barnen och vår arbetsmiljö bort.

   Gilla

 7. anne-marie skriver:

  Man kan ställa sig den blygsamma frågan – vad är ett barn? Anne-Marie

  Gilla

  • Mats skriver:

   Jag menar nog att Zoran skapar en uppdelning mellan barn och elev. Barnet är då natur i en rosseauansk betydelse och mår nog bäst av trygghet och omsorg medan eleven representerar kulturen. Någon som ska uppfostras och kvalificeras.

   Detta tänkesätt har sina fördelar och underlättar arbetsdelning – men det är fullständigt förödande om man vill ha en helhetssyn!

   Gilla

   • Maths skriver:

    Begreppet barn innehåller även delmängden elev. Begreppet elev å sin sida kan innehålla delmängder som ungdom och vuxen. Vad Zoran menar lär han nog själv få förklara. 😉

    Gilla

    • AV skriver:

     Personligen föredrar jag ”studerande” när det gäller vuxna. I begreppet elev ligger att man skall lyftas aktivt eftersom man själv är passiv. Som vuxen så lär man sig av egen kraft. Man behöver inte lyftas aktivt, utan presenteras för vägen. Hur man tar sig framåt och uppåt vet man själv. Man har sina verktyg och kunskap om hur just jag lär mig bäst.

     När de börjar hos mig i ettan är de flesta ”elever”, men om jag gör mitt jobb rätt är de ”studerande” i trean, innan de skall ut i vuxenvärlden.

     Egentligen har de flesta förskolebarnen det egna driv, glädjen att lära, som kännetecknar en ”studerande”, men saknar verktygen att gå själv. Efter några år i lågstadiet är de ”elever”.

     Gilla

 8. Pingback: Förskolläraryrkets historia – tack Zoran! « Tysta tankar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s