Skolan ett matriarkat!!!!

Helena von Schantz har skrivit årets viktigaste text om jämställdhet i skolan.

Länk

När det gäller att förklara pojkarnas bristande skolframgångar sluddrar DEJA om antipluggkulturer och dammar av biologistiska teorier om utvecklingspsykologiska  normalfördelningar.

Helena återför frågan till det som borde stå i centrum: innehåll och arbetssätt.

Hur ska vi ha det i skolan?

Hur ska vi ha det i skolan?

Annons

Om Editor

http://tystatankar.wordpress.com Twitter: @tystatankar Webmaster http://etenjournal.com Mail tystatankar( at )gmail.com http://pojkaktigorkester.wordpress.com/
Detta inlägg publicerades i Genus, jämställdhet. Bokmärk permalänken.

8 kommentarer till Skolan ett matriarkat!!!!

 1. Jan Lenander skriver:

  När det gäller denna centrala del av skolan, innehållet, finns det enormt starka krafter som driver utvecklingen mot abstrakt reflekterande. Ofta med stora ord om framtiden men de har inga belägg för att det är dit framtiden är på väg.

  Dåligt av Sabuni ok, men var finns den som skulle gjort det bättre?

  Gilla

  • Mats skriver:

   Vad är det du tänker att Sabuni borde gjort bättre?

   Jag antyder att hon har låtit sig manipuleras av skolmyndighetsfeminsimen (se nästa inlägg) men har ingen aning om vem som skulle våga utmana de här krafterna.

   Foucault beskrivning av den diskursiva makten är slående ”Vad är det vi absolut inte får tala om” (fritt ur minnet). Utredningen är en uppvisning i den blinda fläckens logik.

   Gilla

 2. Tack för de oförtjänt stora orden Mats! Jag blev så tagen att jag knappt känner hur trött jag är. 🙂 Men jag är rädd att jag snart faller out of grace, för jag är inte för kvotering och hårdhänt styrning på det här området heller. Vi ser samma saker, vill samma saker, men vi tror inte på samma metoder.

  Till morgonsoffan… Jag var inte stolt över Nyamko den här gången. Var har hon fått det ifrån att skolan är mindre jämställd än samhället omkring? Och vad har fått henne att tro att genuskunskap inte finns i lärarutbildningen? Lärartanten gjorde mig emellertid långt mer upprörd med sin rättfärdiga indignation och sina märkliga anklagelser. Och LR? Jag trodde aldrig jag skulle behöva höra en LR-representant sitta och säga att allt är lärarnas fel. Där hade jag uppenbarligen fel.

  Gilla

  • Mats skriver:

   Har jag någon gång antytt att jag är för ”kvotering och hårdhänt styrning”? Så arbetar man inte i Norge!

   Jag är alldeles nöjd om inte vårt lilla nätverk betraktas som antifeministisk verksamhet av dem som håller i pengarna. Som det nu är tycks samtalet vara blockerat och positionerna låsta. För mig handlar det om teoretiska låsningar och ovilja att se det som alla ser (att enkönade miljöer är ett kvalitetsproblem)

   Ja den där soffan… Hur många tummar får det plats i samma näsborre?

   Gilla

 3. Då har jag missförstått. Hur arbetar man i Norge?

  Om tummar, soffor och näsborrar. I varje fall fler än jag hade någon aning om. 🙂

  Gilla

  • Mats skriver:

   Hur man arbetar i Norge? Det bästa sättet är nog att gå in på Menn i Barnehage och se hur deras rekryteringsarbete är uppbyggt. Kolla gärna filmerna som är gjorda med gott humör utan att männen utmålas som frälsare!
   http://www.mennibarnehagen.no/

   I DEJAS slutbetänkandet refereras även den norska modellen:

   Det tredje målet rör personalen som arbetar inom förskola och skola.
   Målet är att öka andelen män. Även här finns det delmål.
   1. Ett samarbete mellan staten och kommunerna ska initieras för att förbättra könsbalansen bland personalen i skolan och förskolan.
   2. En informationsskrift ska tas fram till skolor och förskolor om rekrytering av män.
   3. Förskolor som nått målet att ha 20 % män ska få ansöka om statliga medel för att bli demonstrationsförskolor.
   4. Särskilda rekryteringsteam ska bildas lokalt för att arbeta för att rekrytera fler män till förskolan.
   5. En utvärdering av jämställdhetsplanerna ska göras.
   6. Särskilda statliga medel ska tillföras de tre högskolor som har störst andel manliga studenter som läser till förskollärare.
   7. Kommunerna får öronmärkta pengar till lokalt arbete för jämställdhet i förskolan.
   8. Ett pris ska delas ut till kommuner som är aktiva i att rekrytera män till förskolan.”

   Jag tycker inte det är en hotfull kvotering. Om man vet att de svenska jämställdhetsinsatserna kostar 1,6 miljarder mellan 2007-2010 känns det som en rimlig instas. Kanske är jag otålig efter att i 35 år väntat på att andelen förskollärare ska öka över 4%?

   Men då måste utredarna tycka att det är en viktig fråga – här uppstår min förvirring när jag inser att uredarna lurat skjortan av regeringen och trollat bort frågan!

   Tanja Bergkvist skriver som vanligt roligt om vad som hände när skolmyndighetsfeminismen valde väg i betänkandet 2006:75:

   http://tanjabergkvist.wordpress.com/2011/01/12/losningen-pa-skolproblemen/

   ”På sidan 52 under 2.6: ”Män + förskola = jämställdhet?” diskuteras andra länders jämställdhetsarbete i förskolan, där man också vill ha in fler män. Dessa länder vill dock ha in fler män av fel skäl! Bland annat kritiseras det skotska projektet ”Men in childcare” som startades i början av 2000-talet, för att projektet ”bygger i stort sätt enbart på tankar om kvinnors och mäns olikheter. Initiativtagarna till projektet ser män som i grunden olika kvinnor. De bör komma in i förskolan för att fylla en funktion som kvinnor aldrig kan göra.” Detta sticker visst i ögonen på svenska genusvetare. Även Norge och Belgien kritiseras av samma skäl (sid 54): ”Tankarna om vikten av män till förskolan [i Norge] utgår i mycket från samma perspektiv som finns i arbetet i Belgien och Skottland. Att kön i sig har en viktig funktion. Den nordiska synen är dock att kön är en social konstruktion och att maskulinitet är föränderlig.” Här kan man ställa sig två frågor: 1. Varför vill svenska genusvetare egentligen att det ska vara 50% män i förskolan?

   Jag vet att Tanja Bergkvist är nästan lika hatad som Per Ström och tar en uppenbar risk genom att citera henne. Men det är tyvärr sant som hon skriver. Efter SOU 2006:75 begravdes frågan om könsobalans av skolmyndighetsfeminismen och de fackliga representanterna är delaktiga i processen.

   Till sist vill jag vara lite mer personlig
   1) Att locka män till utbildningen är inte det svåraste. Bilden av män som penningkåta karriärister är en obehaglig nidbild som inte stämmer med de studenter jag möter – påfallande månfga av dem har arbetar- eller invandrarbakgrund
   2) Att få dem att stanna kvar i utbildningen är ett större problem. Det innebär en stor utmaning att hjälpa dem att tolka de motstridiga förväntningarna av att vara maskulina och icketraditionella förebilder samtidigt
   3) Den verkliga prövningen är att se till att de stannar i yrket så att vi uppnår en kritisk massa. Först då kan vi diskutera att studenterna matchas mot manliga handledare. Vi kan ifrågasätta skolkulturen inifrån? Vilken betydelse har pedagogernas kön för arbetssätt?

   Ursäkta om jag blev mångordig!

   Gilla

 4. Bengt Eklund skriver:

  Killar det är dags att böja jobba, man kan inte glida genom skolan och få bra betyg och sitt drömjobb.

  Gilla

  • Mats skriver:

   Hur ser du på frågorna om innehåll?

   Är det verkligen arbete som belönas i skolan? Jag blev drabbad av undersökningen som visade på sambandet mellan bra betyg och neurotisk samvetsgrannhet.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s