Att tala MED föräldrar – inte OM!

 

Screenshot 2019-03-07 at 08.55.00

Länk till Lärarnas tidning

Någonting har förändrats i förhållandet mellan pedagoger och föräldrar. Förskolan/skolan har inte längre en självklar maktposition och våra möjligheter att styra föräldrarna är begränsade. I den nya tiden är föräldrarna kunder som kräver service långt utöver det som de flesta uppfattar som rimligt. Detta skapar naturligtvis frustration hos en yrkeskår som ser resurserna krympa och kraven öka.

Jag är en av administratörerna i facebookgruppen Förskolan.se. Gruppens 37000 medlemmar diskuterar ofta hur vi kan utveckla förskolan och professionen. Vi försöker ha ett öppet klimat, men är tvungna att markera en skarp gräns mot dem som klagar på föräldrar. En del föräldrar bryr sig inte om sina barn – andra är alltför engagerade. Vi ägnade orimligt mycket tid åt att rensa dessa trådar och valde att sätta ner foten på allvar.

Det är rimligt att en yrkeskår som vill bli tagen på allvar talar med de berörda och avstår från att använda sociala medier för att uttrycka sin frustration. Dessutom finns en etisk aspekt. Föräldrarna ska inte riskera att känna sig träffade i debattartiklar på nätet.

Min förhoppning är att Lärarnas tidning i framtiden ska avstå från de här diskussionerna, som på sikt bidrar till att vi sjunker allt djupare i gnällträsket och dessutom ökar polariseringen mellan lärare och föräldrar.

Mats Olsson
Förskollärare och adjunkt på Malmö universitet

About Editor

http://tystatankar.wordpress.com Twitter: @tystatankar Webmaster http://etenjournal.com Mail tystatankar( at )gmail.com http://pojkaktigorkester.wordpress.com/
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

1 Response to Att tala MED föräldrar – inte OM!

 1. Nanaz Fassih says:

  Tack Mats för din debattartikeln.
  Jag funderar på varför man inte tar en yrkesgrupps frustrstion på allvar. Föräldrarna är viktiga personer i barnens liv och viktiga personer i ert arbete med barnen. Ert uppdrag handlar inte om att uppfostra föräldrar men ni har skyldighet att se barns välmående och att alltid ha barnd bästa i centrum och då blir föräldrar mycket viktiga.
  Jag har en stilla tanke om det inte vore bättre att ge personalen verktyg för att kunna se, tolka och stötta föräldrar till en bättre relation och förhållningssätt med sina barn. Ni behöver inte göra jobbet men ni kan skicka de vidare till andra instanser för att förebygga senare relationsproblem och ohälss hos barnen.

  Ser fram emot att läsa dina tankar om det.

  Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s