De goda avsikterna

På brottsofferdagen gör Tv4 ett inslag om kampanjen Förskolebrevet.se. Jesper Börjesson inleder med att tala om att sexuella övergrepp mot barn är mycket vanligare än vi tror. I rubriken tycks kampanjen handla om sexuella övergrepp i förskolan.

Jag tror att avsikten är att lyfta en viktig fråga och anar att upphovsmännen vänder sig till förskolorna för att de vill hjälpa barn att bygga upp självrespekt och integritet. Det kan vara en utmärkt idé.

När det gäller siffrorna om antalet kränkningar bygger de på en enkät med 18-åringar som tycks ha besvarat en ganska vid fråga. Det är svårt att dra några slutsatser om kränkningar i förskolan utifrån det underlaget. Men TV4 väljer att bildsätta med de vanliga anonyma bilderna på små galonklädda och hjälplösa barn på förskolegården. Bilden av förskolan som en farlig plats befästs och i bakgrunden ruvar den manlige förövaren..

Christian Eidevald presenterar en annan bild i boken Förskolan – en trygg plats för barn och pedagoger. I Malmö arbetar kommunen med att implementera ett förebyggande material.

Jag är osäker på om sådana här kampanjer verkligen medverkar till att öka tryggheten för barn i förskolan.

About Editor

http://tystatankar.wordpress.com Twitter: @tystatankar Webmaster http://etenjournal.com Mail tystatankar( at )gmail.com http://pojkaktigorkester.wordpress.com/
This entry was posted in Förskola, Genus, jämställdhet, Personligt, Politik, Utbildning, Värdegrund. Bookmark the permalink.

4 Responses to De goda avsikterna

 1. Magnus says:

  En skånsk mediedam (eller har hon flyttat till Stockholm?) drar fram den stora kanonen i SVD: om du inte är för oss så är du emot kvinnor (och flickor) och vill att de ska våldtas!

  https://www.svd.se/alla-krafter-behovs-i-kampen-mot-valdtaktskulturen

  Jobbigt manikeisk text, och det känns som att det här är en skribent som aktivt går in för att köpa den tyngsta ROKS-retoriken. Jag läste tidigare hennes blogg och en del av hennes bidrag i Kvällsposten och då var hon inte alls så här enkelriktat monoman. Men nu är det verkligen “Man måste se att Valerie Solanas hade Rätt!” ungefär-

  Liked by 1 person

  • Magnus says:

   Eller vid en andra genomläsning: hon gör vissa distinktioner, men det känns ändå som att hon inte ser hur farliga klichéer hon också leker med. Och jag står inte ut med det blinda överbruket av orden “manlig våldtäktskultur” längre,

   Like

   • Mats says:

    Jag tycker nog att hon försöker ge sig in i nyansernas besvärliga land. Kanske är jag en smula avtrubbad och tröttkörd av en polariserad diskussion som just nu dessutom hamnat mitt i storpolitiken (typ Trumps Sverigebild).

    Men det är ju spännande att personer som tidigare gärna beskrivit hur “män” egentligen är nu försöker nyansera bilden av “invandraren”. Båda projekten kräver allvar och etik utöver det vanliga.

    Like

 2. Är inte våldtäkt snarare brist på kultur och mer besläktat med mobbingens svårförklarliga släktskap med självskadebeteende och dess koppling till ångestreduktion.

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s