De goda avsikterna

På brottsofferdagen gör Tv4 ett inslag om kampanjen Förskolebrevet.se. Jesper Börjesson inleder med att tala om att sexuella övergrepp mot barn är mycket vanligare än vi tror. I rubriken tycks kampanjen handla om sexuella övergrepp i förskolan.

Jag tror att avsikten är att lyfta en viktig fråga och anar att upphovsmännen vänder sig till förskolorna för att de vill hjälpa barn att bygga upp självrespekt och integritet. Det kan vara en utmärkt idé.

När det gäller siffrorna om antalet kränkningar bygger de på en enkät med 18-åringar som tycks ha besvarat en ganska vid fråga. Det är svårt att dra några slutsatser om kränkningar i förskolan utifrån det underlaget. Men TV4 väljer att bildsätta med de vanliga anonyma bilderna på små galonklädda och hjälplösa barn på förskolegården. Bilden av förskolan som en farlig plats befästs och i bakgrunden ruvar den manlige förövaren..

Christian Eidevald presenterar en annan bild i boken Förskolan – en trygg plats för barn och pedagoger. I Malmö arbetar kommunen med att implementera ett förebyggande material.

Jag är osäker på om sådana här kampanjer verkligen medverkar till att öka tryggheten för barn i förskolan.

Om Editor

http://tystatankar.wordpress.com Twitter: @tystatankar Webmaster http://etenjournal.com Mail tystatankar( at )gmail.com http://pojkaktigorkester.wordpress.com/
Detta inlägg publicerades i Förskola, Genus, jämställdhet, Personligt, Politik, Utbildning, Värdegrund. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till De goda avsikterna

 1. Magnus skriver:

  En skånsk mediedam (eller har hon flyttat till Stockholm?) drar fram den stora kanonen i SVD: om du inte är för oss så är du emot kvinnor (och flickor) och vill att de ska våldtas!

  https://www.svd.se/alla-krafter-behovs-i-kampen-mot-valdtaktskulturen

  Jobbigt manikeisk text, och det känns som att det här är en skribent som aktivt går in för att köpa den tyngsta ROKS-retoriken. Jag läste tidigare hennes blogg och en del av hennes bidrag i Kvällsposten och då var hon inte alls så här enkelriktat monoman. Men nu är det verkligen ”Man måste se att Valerie Solanas hade Rätt!” ungefär-

  Gillad av 1 person

  • Magnus skriver:

   Eller vid en andra genomläsning: hon gör vissa distinktioner, men det känns ändå som att hon inte ser hur farliga klichéer hon också leker med. Och jag står inte ut med det blinda överbruket av orden ”manlig våldtäktskultur” längre,

   Gilla

   • Mats skriver:

    Jag tycker nog att hon försöker ge sig in i nyansernas besvärliga land. Kanske är jag en smula avtrubbad och tröttkörd av en polariserad diskussion som just nu dessutom hamnat mitt i storpolitiken (typ Trumps Sverigebild).

    Men det är ju spännande att personer som tidigare gärna beskrivit hur ”män” egentligen är nu försöker nyansera bilden av ”invandraren”. Båda projekten kräver allvar och etik utöver det vanliga.

    Gilla

 2. andersbwestin skriver:

  Är inte våldtäkt snarare brist på kultur och mer besläktat med mobbingens svårförklarliga släktskap med självskadebeteende och dess koppling till ångestreduktion.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s