Så här ser det ut

Så bra skrivet. Samtidigt famlar vi i mörker när det gäller orsaker till avbrott.

Om Editor

http://tystatankar.wordpress.com Twitter: @tystatankar Webmaster http://etenjournal.com Mail tystatankar( at )gmail.com http://pojkaktigorkester.wordpress.com/
Detta inlägg publicerades i Förskola, Högskola, Lärarutbildning, Personligt, Politik, Utbildning, Värdegrund. Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Så här ser det ut

 1. Katharina skriver:

  I vår undersökning på HiG för några år sedan var de vanligast svaren på anledningarna till avbrott att studenterna fått arbete, att de har nya familjeförhållanden (både positiva och negativa) samt att de insett eller förstått att läraryrket helt enkelt inte var något för dem. Helt enkelt, alltså!

  Gilla

  • Mats skriver:

   Det är svar som antyder omständigheter utanför lärarutbildningens kontroll.

   Om vi ska få meningsfulla svar måste vi nog gå ner på gruppnivå och studera avbrottstatistik i relation till utbildningsinnehåll. (Skrev han glatt visslande)

   Gilla

 2. Katharina Andersson skriver:

  Jag anser det vara verkligt meningsfullt att det just är annat som är anledningarna till studenternas avhopp, alltså inte primärt själva undervisningen, dess innehåll eller utformning. Det svaret var oerhört få som angav i den anonyma enkäten. Studenter är människor med flera delar av livet igång samtidigt, så att säga. de bollar med familj, kärlek, boende och hela livspusslet samtidigt.

  Gilla

  • Mats skriver:

   Jag känner igen det resultatet efter att ha ringt upp studenter och försökt diskutera anledningar. Samtidigt fanns det en diffus känsla av skuld och sorg under ytan – många hade satsat stort och verkligen velat gå in i den här konstiga världen.

   Jag kan inte skaka av mig tanken att vi som utbildare kunde ha mött dem på ett annat sätt. Några av dem hade nog kunnat bli riktigt bra lärare – kanske behövde de strategier för att orka bryta mot normer?

   Gilla

 3. Katharina Andersson skriver:

  Ja, säkerligen hade flera av dessa studenter blivit helt utmärkta lärare , men det kanske ändå inte var deras förstahandsval. Skuldbeläggandet kan ha många orsaker, mamma blev besviken, pengar som gick upp i rök, tid som förbrukats av livets utmätta andel och mycket annat. Arbets- och jobberbjudanden haglar över våra studenter idag. Rektorer och förskolechefer lockar studenterna med goda villkor för att både arbeta och studera. När de frågar mig så svarar jag vanligen att de ska göra klart sin utbildning först, men ansvar för barnen och rektors vädjanden kan bli för starka. Så är de snälla och gör ett avbrott eller hoppar av helt från den utbildning de startat. De lägger krokben på sina egna liv för att hjälpa till i skolan.

  Jag avundas dem inte problematiken!

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s