Så bra skrivet. Samtidigt famlar vi i mörker när det gäller orsaker till avbrott.
Bloggstatistik
- 1 303 468 hits
Senaste kommentarer
LARZ GUSTAFSSON om Hötorgskonst och banal na… LARZ GUSTAFSSON om Hötorgskonst och banal na… Mats om Hångelmanifestation – By… Lennart Palm om Hångelmanifestation – By… Mattias Besell om Sanningens minut Otto von Plös om Vad var det som hände? Anonym om Att hämta kraft i det pri… Anders Björklund om ”Skamvrån gjorde oss til… Ola Andersson om ”Banta med Demis Ro… Magnus om Berlin 2019 – 2 Mats om En dag på Caroli city –… Martin om En dag på Caroli city –… Anonym om Jag är väldigt förtjust i… Mats om Jag är väldigt förtjust i… Sirkka Ivakko om Jag är väldigt förtjust i… -
Senaste inläggen
- Varför vill jag inte kallas fröken?
- Efter Pedagogiska magasinet
- Det saknas inte goda råd
- Vart tog artiklarna från Lärarförbundets tidningar vägen?
- I förvirringens tid
- Svordomar i förskolan?
- Att hämta kraft i det privata
- Jag är väldigt förtjust i midsommardans
- Kultbandets årliga kultspelning!
- Lite statistik
- Berlin 2019 – 2
- Berlin 2019
- Att tala MED föräldrar – inte OM!
- Ojdå!
- Orkestern som vägrar att dö
- De dolda strukturernas begränsade inflytande
- Jag har nästan gett upp debatten om skolan och genus
- Denna valrörelse…
- Människan och naturen
- En kväll när stearinljuset inte fladdrar
- Loppmarknadssommar
- Fridolin presenterar den nya läroplanen
- Den glömda frågan
- Årets söktal
- Berlin, extra allt
- Kastanienallé by night
- Boros i Berlin
- Vem får skämta om vad?
- Lärarbristen en gång till
- Ett konstigt land
- Kanske borde jag gå vidare nu
- Ibland tycker jag att förskolan slösar med barnens lektid
- Att träna risktagande
- Vi läste mycket för våra barn
- När Twitter är som bäst
- Hurra?
- En farlig känsla
- SKL om lärarbristen
- Barnskötarnas återupprättelse
- Det händer att jag tvivlar på examensarbetets betydelse
- Jag har skådat barnmusikens framtid…
- Vem vill vara mansrättsaktivist?
- Detta Lärarförbund
- Journalister är inte kommunikatörer
- Hjälp till att sprida – skriv under!
- Jag är arg och besviken
- Två artiklar på samma dag!
- Är det så en tågolycka ser ut?
- De orimliga kraven på skolan
- Om könsbalans i förskolan
Twitter
- RT @standupmackan: "Vad är exegetik - och varför blir exegeter frustrerade när vi pratar om 'kristnas inställning till homosexualitet'?" -… 1 week ago
- Romantiken lever. Glad påsk älskling! https://t.co/nYgq2seBoP 2 weeks ago
- RT @ToreK: Påsken firar vi till minne av Ever Givens uttåg ur Egypten. 2 weeks ago
- RT @newscientist: This amazing photograph by @INPHOjames shows a murmuration of thousands of starlings appearing like a single giant creatu… 3 weeks ago
- I Danmark finns en livaktig lekforskning. (Se länk till gratis om lekfullt lärande pdf Playbook2)… twitter.com/i/web/status/1… 1 month ago
Meta
I vår undersökning på HiG för några år sedan var de vanligast svaren på anledningarna till avbrott att studenterna fått arbete, att de har nya familjeförhållanden (både positiva och negativa) samt att de insett eller förstått att läraryrket helt enkelt inte var något för dem. Helt enkelt, alltså!
GillaGilla
Det är svar som antyder omständigheter utanför lärarutbildningens kontroll.
Om vi ska få meningsfulla svar måste vi nog gå ner på gruppnivå och studera avbrottstatistik i relation till utbildningsinnehåll. (Skrev han glatt visslande)
GillaGilla
Jag anser det vara verkligt meningsfullt att det just är annat som är anledningarna till studenternas avhopp, alltså inte primärt själva undervisningen, dess innehåll eller utformning. Det svaret var oerhört få som angav i den anonyma enkäten. Studenter är människor med flera delar av livet igång samtidigt, så att säga. de bollar med familj, kärlek, boende och hela livspusslet samtidigt.
GillaGilla
Jag känner igen det resultatet efter att ha ringt upp studenter och försökt diskutera anledningar. Samtidigt fanns det en diffus känsla av skuld och sorg under ytan – många hade satsat stort och verkligen velat gå in i den här konstiga världen.
Jag kan inte skaka av mig tanken att vi som utbildare kunde ha mött dem på ett annat sätt. Några av dem hade nog kunnat bli riktigt bra lärare – kanske behövde de strategier för att orka bryta mot normer?
GillaGilla
Ja, säkerligen hade flera av dessa studenter blivit helt utmärkta lärare , men det kanske ändå inte var deras förstahandsval. Skuldbeläggandet kan ha många orsaker, mamma blev besviken, pengar som gick upp i rök, tid som förbrukats av livets utmätta andel och mycket annat. Arbets- och jobberbjudanden haglar över våra studenter idag. Rektorer och förskolechefer lockar studenterna med goda villkor för att både arbeta och studera. När de frågar mig så svarar jag vanligen att de ska göra klart sin utbildning först, men ansvar för barnen och rektors vädjanden kan bli för starka. Så är de snälla och gör ett avbrott eller hoppar av helt från den utbildning de startat. De lägger krokben på sina egna liv för att hjälpa till i skolan.
Jag avundas dem inte problematiken!
GillaGillad av 1 person