Vill män som arbetar i förskolan vara språngbrädor?

länk

Projektets vision är att män, i projektets förlängning, lockas av en lärarutbildning där genus, och maskulinitet i synnerhet, aktivt och konstruktivt problematiseras. Att lärarutbildningen i flera av sina inriktningar sedan tidigare är feminint kodad tillvaratas här som en tillgång: män blir i denna genuskontext synliga för sig själva så som män och som genusvarelser, och detta blir i utbildningen en språngbräda i arbetet med att göra män medvetna om sina genusmärkta privilegier och sin roll i en genusordning. Till denna lärarutbildning är det män som känner ett engagemang för jämställdhet och ett ansvar för att åstadkomma förändring som lockas.

Jag läser rapporten och blir lite mörkrädd. Men just så här smalt tänkte Delegationen för jämställdhet i högskolan när de beviljade projektpengar.

Jönköpingsforskarna har gjort fyra intervjuer med studenter. I slutsatserna anar jag att syftet inte har varit att öka andelen män utan att skapa en genusvetenskaplig plattform under utbildningen.

Advertisement

About Editor

http://tystatankar.wordpress.com Twitter: @tystatankar Webmaster http://etenjournal.com Mail tystatankar( at )gmail.com http://pojkaktigorkester.wordpress.com/
This entry was posted in Förskola, Genus, jämställdhet, Lärarutbildning, Personligt, Politik. Bookmark the permalink.

2 Responses to Vill män som arbetar i förskolan vara språngbrädor?

 1. AV says:

  Jo, för män kommer ju verkligen lockas av en utbildning som ska dekonstruera dem och berätta för dem hur fel deras “inlärda maskulinitet” är och hur de ska be om ursäkt för sina “privilegier och sin roll i genusordningen”. Är det masochister de är ute efter? Män som är så osäkra i sin manlighet att de ber om ursäkt för sin usla existens.
  Jag ställer mig genast frågan hur de tänker arbeta med att kvinnor ska problematisera sin feminitet och handskas med sina privilegier och tolkningsföreträden inom t ex barnfostran. Nej just det. Genuslagen paragraf 1 a är att kvinnor alltid är underordnade och totalt saknar privilegier och makt. Även inom miljöer som totalt domineras av kvinnor och kvinnliga normer.

  Like

  • Mats says:

   Jag ringde och frågade en av projektledarna om de hade någon koll på hur många av männen som hade fullföljt utbildningen. Tyckte det var en rimlig uppföljning av det storstilade syftet. Han var milt oförstående.

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s