Ett enkelt test

När jag läser sådana här texter brukar jag pröva att byta ut män mot någon annan grupp. Skulle det vara möjligt att utestänga äldre? Invandrare? Judar? Fattiga? Förståndshandikappade?

De flesta menar nog att det vore en absurd tanke, men när det gäller män är det mesta tillåtet.

I själva sakfrågan borde det inte vara omöjligt att kräva registrering och legitimation. Det är ingen allmän plats och ingen mänsklig rättighet att bära sig illa åt på bad.

Det finns kameraövervakade gymkedjor som lyckats skapa trygga träningsmiljöer dygnet runt. Hotet att bli av med sitt kort verkar fungera.

När det gäller den 8/3 har jag ingen åsikt.

Att dagstidningar satsar på profilerade klickkrönikörer på traditionell nyhetsplats (Malmödelens förstasida) känns lite märkligt. Det trodde jag var en kvällstidningsgrej.

About Editor

http://tystatankar.wordpress.com Twitter: @tystatankar Webmaster http://etenjournal.com Mail tystatankar( at )gmail.com http://pojkaktigorkester.wordpress.com/
This entry was posted in Genus, jämställdhet, Malmö, Värdegrund. Bookmark the permalink.

11 Responses to Ett enkelt test

 1. J.G says:

  Jag skulle bli ännu mer förvånad om det händer något liknande den 19/11.

  Sedan, i (V) så får ju inte ens män samtala med varandra utan en kvinnlig övervakare, så inget förvånar mig längre.

  Like

 2. Det är numera ett extremt fokus på att stigmatisera oss män och meddela oss vårt primitiva värde.
  Det här är bara en i mängden.
  Tjejer bättre än killar på att använda cykelhjälm: http://www.svt.se/nyheter/

  Långtgående utsvävningar vid skillnaden 70 och 80 % användning.

  Like

 3. Magnus says:

  Jag behövde bara läsa rubriken och vem det var som skrev för att inse hur grova och enkelspåriga argumenten skulle vara. Det är ungefär som när en annan klickkrönikör (Malin Wollin) skrev i en kvällstidning: “Men män behöver ju aldrig KLARA AV någonting, de behöver aldrig göra nåt på riktigt. De bara glider på sina räkmackor!” – efter ungefär femtio syrliga kommentarer dök hon in i kommentartråden och gick på: “fattar ni inte gubbar, jag menar ju att män inte behöver föda barn!”. En aktivitet som förstås över huvud taget inte nämnts i själva texten…

  Och man ska givetvis inte vänta sig att Sofie D. vågar ta upp vad alla vet, att det är inflyttade gäng som drar runt, glor och får tjejerna att känna sig illa till mods.på badet. Inte en chans.

  Like

  • Mats says:

   Jag försöker förstå skillnaden mellan upplevelsen av att vara utsatt (den andres objektifierand blick) och det som faktiskt är rena trakasserier.

   I Dahlstedts text blir det ganska dimmigt och jag anar att det finns en romantisk bild av den rena kvinnogemenskapen där allas kroppar är vackra och lika värdefulla. I Malmö lever myten på Kallbadhuset även om en del kvinnor menar att det finns en annan form av konkurrens mellan kvinnor i den miljön.

   Jag är nog mest intresserad av att stoppa trakasserier. Om vi inte kan kontrollera de här miljöerna ser jag ingen anledning att kommunen ska bedriva verksamheten.

   Like

  • Mats says:

   Jag har ingen aning om vem det är som bär sig illa åt och vill inte spekulera.

   Like

   • Det där är ett problem. Man vet inte eftersom man saknar erfarenhet. Själv måste jag leta i minnet tillbaka till början av 70 talet (högstadiet) då jag kan associera någon form av sexistiskt beteende hos någon “grabbhalva” som man klassade allmänt odräglig. Sen dess har jag bara rört mig i kretsar med artiga trevliga män och kvinnor.
    Betyder det att jag saknar världsvana eller att jag rört mig i priviligierade kretsar?
    Det är väl därför man blir så störd på allt tjat. Man fattar inte vad de där damerna skriver om.

    Like

 4. Mats says:

  Min senaste baderfarenhet var från vattenzumban i S:t Olof. Jag var ensam man bland 20 70-åriga damer.

  Det var helt OK.

  Like

 5. klas ottosson says:

  Män som grupp är överordnad enligt sen nya vänstern, ibland kallad identitetsvänstern. Det är så enkelt. Alltså kan man göra vad man vill om man vänder sig mot den gruppen. Tar man ut en utsatt delgrupp ur denna grupp så blir det annorlunda. Om journalisten inte vill bada med homosexuella män så hade den artikeln aldrig tryckts, eller skrivits till och med.

  Det är svårt att vara man och vänster idag.

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s