Ett intressant reportage i ett viktigt ämne.
Facebookgruppen Förskolan.se diskuterar vi olika förklaringsmodeller.
Ett intressant reportage i ett viktigt ämne.
Facebookgruppen Förskolan.se diskuterar vi olika förklaringsmodeller.
Senaste inlägg
Kategorier
Verkar vara väldigt olika orsaker: För luddigt, för mycket teori, för jobbigt, för låg nivå, inte mogen, praktiken skrämmer.
Jag skulle rekommendera att höja nivån istället. Fler styrda moment, fler timmar tillsammans. De som kommer in med låga betyg och tycker det är för jobbigt ska nog inte vara lärare. Tidig praktik är bra. Det gör inget att utbildningen är ett stålbad. Annars blir man ingen bra ämneslärare. Betydligt färre avhopp på lägre åldrar. Har de studenterna tänkt igenom sitt val bättre?
LikeLike
Jo – komplext är bara förnamnet. Kanske är idén om akademisk professionsutbildning väl komplicerad?
LikeLike
Inte så komplicerat egentligen. En god pedagog/lärare ska ha något att berätta för barnen, något de kan visa och föra vidare. Dessutom måste man kunna förklara det på ett sätt som mottagaren förstår, alltså man ska vara expert i förklarandets konst. Det kan man få på flera sätt, men en akademisk miljö är en bra hörnpelare. Dels ämneskunskaper, dels erfarenheter i olika sätt att förklara, kan med fördel läsas akademiskt, med vetenskapen som grund. Vi ska inte tumma på nivån för att få in fler lärare. Tvärt om. Det ska vara svårt att bli lärare. Något för de utvalda. Sen räcker inte akademin hela vägen för att bli en bra lärare. Det finns andra kunskaper man får på praktik och t ex yrkesliv. Kanske bör man ställa krav att man gjort annat än skola innan man blir lärare?
LikeLike
Vi slår knut på oss för att ringa in vad som är centralt i lärarkompetens. Dina förslag låter bra – men jag anar att det finns utrymme för en massa andra varianter.
Att kräva breda yrkeserfarenheter innan utbildning låter som ett rimligt – men politiskt omöjligt förslag.
LikeLike
När jag samtalade med två lärarutbildare från vår lokala högskola framkom det på min direkta fråga (“hur går det för alla dem som kommit in på ämneslärarutbildningen med väldigt låga betyg – tvingas ni sänka nivån på undervisningen som man tyckt sig höra, eller?”) att ungefär 1/3 genomför utbildningen och blir färdiga lärare.
LikeLike
(Sedan tror jag väl inte att kopplingen ml låga gymn.betyg och framgångsrika högskolestudier alltid är självklart kausal – fast jag tror inte heller man kan bortse ifrån det).
LikeLike