Kriget mot pojkarna

Ibland glömmer jag bort hur viktig den här frågan är.

About Editor

http://tystatankar.wordpress.com Twitter: @tystatankar Webmaster http://etenjournal.com Mail tystatankar( at )gmail.com http://pojkaktigorkester.wordpress.com/
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

14 Responses to Kriget mot pojkarna

 1. Det här problemet påverkas också av vilken pappa pojkarna har turen att få. En närvarande pappa med stort engagemang och drivande intressen sprider vidare detta till sönerna och kompenserar den i övrigt feminiserade skolan. Men pojkarna som inte har den turen halkar oftare snett.
  Dvs återigen en slags “klassorättvisa” fast på ett nytt sätt.

  Like

 2. Roger J Danielsson says:

  Man kan fundera över följande. Enligt en “småskollärare” är det ingen skillnad mellan tjejer eller killar upp till år 6 i skolan. Till och med visar senaste mätningarna från Skolverket på terminsbetygen i år 6 att killar presterar bättre än tjejer.

  Men när det är dags för högstadiet verkar något hända med killar. Då är verkar vi vara intresserad av annat typ tjejer, moppar eller annat än studier.

  Om det är en klassfråga eller en evolutionär fråga kan man tvista om. Själv lutar jag mot biologin och inte det sociala. Killar kanske skulle gör paus i studierna tills hormonstormarna är över.

  Like

 3. Klas says:

  Jag är kanske lat. Typisk kille😊. Skulle kunnat googla själv. Men det där att flickor och pojkar har samma betyg i årskurs 6 har jag aldrig sett förut. Finns referens av något slag? Eller sätts betygen i årskurs 6 “snällare”, därav mindre skillnader?

  Like

  • Mats says:

   Det är nog en vanlig biologistisk åsikt att pojkar är senare i sin språkliga utveckling vid skolstart. (Martin Ingvar släppte bomben i Delegationen för jämställdhe i skolan)

   Det brukar kopplas till social utveckling och utgör ett prblem för alla som menar att kön enbart är en social konstruktion.

   Like

   • Klas says:

    Biologistisk. Det brukar vara ett skällsord. Det är det inte här eller hur? Du lägger en neutral tolkning i ordet. Medvetet? För att allt missförstånd ska hanteras så gillar jag i så fall ditt användande av ordet. Allt som ger kunskap är bra. Även biologisktisk sådan.

    Like

  • Roger J Danielsson says:

   På tal om betyg i sexan får jag hänvisa till mitt inlägg som bygger på Skolverkets betygssammanställning av terminsbetygen år 6 vt15. http://pluraword.blogspot.se/2015/10/svag-resultattrend-uppat-i-skolan.html

   Liked by 1 person

   • Klas says:

    Tack för det. Lite mycket siffror en lördagskväll men det verkar vara lite bättre i årskurs sex. Lite mindre skillnad, även om den är signifikant. Det var intressant. Speciellt är att pojkarna är nästa lika bra som tjejerna i engelska. Dataspelandet eller populärkulturen måste det nog vara. Jag får kolla upp de nationella proven också, det är skillnaden i nationella prov och betygsättning till flickornas fördel som är extra intressant. Får se om samma gäller i årskurs sex.

    Like

 4. Har länge ansett att det är extremt förvånande att skolsystemet inte verkar ha någon aning om de evolutionära orsakerna till varför pojkar har försenad pubertet relativt flickor och vad värre är helt famlande förvirrat inte har en aning om hur man skall hantera detta i högstadiet. Jag min infantila fåne som ett långt liv trott/ställt krav att begreppet skola hade en tydlig koppling till vetenskapligt framåtskridande.

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s