Fritt fram att demonisera ett kön – uppdaterad

Idag skickas det här budskapet ut till 100 000 gymnasieelever.
Det finns andra bilder av maskuliniteten.

  

  

Uppdatering:

Jag stöter på ett Tedtalk som diskuterar frågan ur ett historiskt perspektiv.
 
Vad är vi beredda att göra för att bli omtyckta?

  
 

About Editor

http://tystatankar.wordpress.com Twitter: @tystatankar Webmaster http://etenjournal.com Mail tystatankar( at )gmail.com http://pojkaktigorkester.wordpress.com/
This entry was posted in Genus, lärarbloggar, Personligt, Politik, Utbildning, Värdegrund. Bookmark the permalink.

18 Responses to Fritt fram att demonisera ett kön – uppdaterad

 1. Jag är och förblir ateist helt oavsett religiösa rörelsers klädedräkt.

  Like

 2. Fredrik Larsson says:

  Christina Sommers är en intressant feminist som ifrågasätter den radikala feminismen och vis genusforskning.

  Like

 3. Magnus says:

  Suck. Chimamanda står för en lika hejigt dikotom syn på “manligt privilegium” versus smarta men förtryckta flickor/kvinnor som Ebba Witt-Brattström eller Kakan Hermansson, men framfört i en litet mer publiktillvänd och polerad stil.

  En polare berättade för mig att alla bilder på förtryckarna i hennes bok föreställer vita män. Så klart.

  Like

 4. Magnus says:

  Kan f ö bara hålla med om din kommentar på twitter att könet (och i andra hand “rasifiering”) numera verkar vara en universalförklaring som inte tarvar mycket till argument. I varje fall i Sverige.

  Like

 5. Jag kan inte låta bli att tänka på Livets Ord när jag läser debattartikeln i SVD.
  Skillnaden torde vara att man i den här religiösa församlingen bytt ut Kristus mot Feminism som det heliga att tillbedja.

  Like

  • Får jag lägga till att jag sedan jag var lillgrabb har haft en tydligt känslighet för alla typer av flockiga tillbedjansföreningar. Återkommande funderar jag över hur sånt folk skiljer sig från mig. Va! Ser dom inte vad dom håller på med?

   Like

 6. Maslows översta trappsteg genererar ett oändligt antal nya konflikthärdar, både inom individer, mellan divider o i hela kollektivet. Hejhopp evolutionen måste ju få evolvera.

  Like

 7. Magnus says:

  DN tar i en kort artikel upp frågan varför komedier i svensk tv och film numera alltid kör på konceptet: smart, ärtig och klok kvinna/tjej versus en klossig, opraktisk, dumbossig och korkad man. (Nej, de säger inte att det här är en typiskt svensk klyscha men vi kan ju tänka själva…).

  Utgångspunkten är kritik mot julkalendern, och den chef på SVT som beställde serien förklarar nådigt att det här är “det klassiska sättet att göra komedi” av könens polaritet och att SVT jobbar med frågan. Snicksnack. Fram till för typ 20 år sedan var det bara ett av flera möjliga upplägg, sedan har det blivit det helt dominerande i svensk familjefilm och tv-komedi. För att försäkra sig om att det inte blir fel ger DN uppdraget att intervjua och skriva till en ung arg feminist som man importerat direkt från Nöjesguiden.

  Det verkar inte finnas någon botten på DN:s (och SVT:s) tunnelseende när det gäller sådana här frågor.

  Like

  • Mats says:

   Jo – jag är väl inskolad i det hör mönstret och reagerar inte ens.

   Det är lite sorgligt.

   Like

   • Magnus says:

    Man behöver liksom bara titta runt litet på kabel-tv (äldre Hollywoodfilmer på TCM eller färska produktioner på CMore eller Netflix) för att se att det finns mängder av andra sätt att spela runt med könsstereotyper, mer eller mindre uppenbara sådana, och göra komedi eller dramatik av detta. Men nej, inte i SVT/SF-bunkern.

    Och det är ju tydligt att graden av utagerande aggressivitet under den här sortens humor trycks upp hela tiden. Om Nancy & Carina för tjugofem år sedan var på en gång kul och frigörande, och verkligen bröt starkt mot den tidens normer för hur tjejer ska se ut och bete sig, så är det idag ofta bara tröttsamt påståeligt och teatralt argt: så här *är* det, och ni får inte tycka att det här är fel för då gör ni ner oss som personer, vi som jobbade med det här programmet eller den här showen.

    Like

 8. Lusten till socialkonstruktivism är närmast oändlig:

  Läs denna lista och njut:

  http://shortcut.se/artiklar/arets-uppstickare-2015-zara-larsson/

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s