Omsorg och pedagogisk verksamhet

Jag antar en del av er såg inslaget om den ensamma mamman i Svedala:

http://www.svt.se/…/skane/johannas-dotter-pa-forskola-i-20-…

Vinkeln var att den stelbenta kommunen inte ville tillmötesgå den stackars föräldern (som studerade heltid i Malmö och arbetade inom vården samtidigt).

Förskoleförvaltningens representant menade att det är skillnad mellan förskolans verksamhet och OB-omsorgen. Det finns regler för när barnen får lämnas till OB-omsorgen (innan 21.00 och hämtas efter 06.00) – tanken är att skydda barnens sovtider.

Jag inser att detta är ett svårt ämne och avsikten är inte att diskutera förälderns val, men jag tror att det leder långt om vi ställer kravet på dygnetruntförskola?

Om en förälder lyckas driva igenom sina krav med hjälp av Skolinspektionen – vilka följder får det för likvärdigheten?

Jag vill alltså diskutera serviceaspekten i förhållande till förskolans pedagogiska uppdrag så som det formuleras i läroplanen. Den svenska idén om att förena undervisning undervisning och omsorg (educare) testas på allvar.

Behöver den pedagogiska verksamheten skyddas från serviceuppdraget?

Finns det någon gräns för samhällets skyldigheter?

 

About Editor

http://tystatankar.wordpress.com Twitter: @tystatankar Webmaster http://etenjournal.com Mail tystatankar( at )gmail.com http://pojkaktigorkester.wordpress.com/
This entry was posted in Förskola, Personligt, Politik. Bookmark the permalink.

3 Responses to Omsorg och pedagogisk verksamhet

  1. AV says:

    Jag konstaterar iaf att när min mamma arbetade på “dagis” i Angered på 70-80-talet kom skiftarbetarna med sina barn före 6, för att hinna till Torslanda och SKF innan 7. En del barn fortfarande i sin pyjamas. De kom in på en madrass och sov vidare. Så länge vi har ett samhälle som bygger på pendling och arbetstider från 06.45 i vård och industri får vi ha en barnomsorg som matchar det. Annars får vi göra om arbetstidsreglerna och skiftbyten. Börja natturerna kl 23 och dagturer kl 7.30. Då kan i princip alla lämna efter 6. Hade ett omvänt problem. Slutade jobbet i en annan stad så att jag inte han hem till 17.15. Förskolor vill helst stänga så tidigt att folk som jobbar till 17 (ganska många) får svårt att hämta. Helst ska man hämta vid 16.
    Kort sagt om en stor del av befolkningen antingen arbetar 7-16 eller 8-17 och dessutom pendlar (rörlig på arbetsmarknaden) behövs förskola från före 06-18 med ev anpassning en kvart.

    Like

    • Mats says:

      Jo – service är viktigt och dyrt. Frågan är väl om pedagogiseringen av verksamheten innebär att omsorgen tappar i betydelse?

      Jag tror att förskolans rötter i arbetsmarknadspolitik och social omsorg är besvärande för dem som tror att statusen ligger i att närma sig skolan.

      Den där uppdelningen i olika verksamheter är ju ett direkt resultat av skollag och skilda organisationer.

      Frågan är kanske om det går att rida på båda kamelerna samtidigt?

      Like

    • Mats says:

      http://www.svt.se/nyheter/regionalt/skane/t-3

      Är det ett direkt citat i rubriken eller reporterns tolkning?

      Nytt konstigt inslag i Sydnytt – i inledningen antyds att skolinspektionen har tagit beslut. I avslutningen inser vi att ingenting hänt.

      Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s