Vad gör du för att förhindra mäns våld mot kvinnor

Jag blir ofta illa berörd när debattörer uppmanar män att ta ställning mot våldtäkt.

Det är rimligt att anta att den största andelen av barnmisshandel i Sverige utförs av kvinnor.

About Editor

http://tystatankar.wordpress.com Twitter: @tystatankar Webmaster http://etenjournal.com Mail tystatankar( at )gmail.com http://pojkaktigorkester.wordpress.com/
This entry was posted in Genus, maskulinitet, Personligt, Politik, Värdegrund. Bookmark the permalink.

27 Responses to Vad gör du för att förhindra mäns våld mot kvinnor

 1. Niklas says:

  https://www.bra.se/bra/brott-och-statistik/barnmisshandel.html

  “Av de misstänkta för misshandel mot små barn är andelen kvinnor relativ hög jämfört med andra brott, 39 procent av de misstänkta för misshandel mot barn 0–6 år är kvinnor (2014). Det är ofta en förälder eller styvförälder som anmälts som misstänkt.”

  Fortfarande män!

  Like

 2. Henrik says:

  Du har sagt att mer män i förskolar kan hjälpa minska mäns våld mot barn. Men nu säger du att du blir illa berörd om folk säger att vi män ska gör något för att förhindra våld mot kvinnor.

  Så vad tycker du? Ska män hjälpa? Eller inte?

  Like

  • Mats says:

   Vi förhindrar våld genom att vara delaktiga i barns uppfostran – i familj och förskola.

   Inte genom flaggviftande och proklamationer. Skuldbeläggandet är kontraproduktivt,

   Like

   • Henrik says:

    Faktum är att vi män *är* farligare än kvinnor. Farligare för barn, kvinnor, och andra män. Det är tufft att skriva, men det är sant.

    Vi män kan förhindra våld mot kvinnor & barn genom att förkasta maskulinitet. Inte genom stenkastning mot kvinnor.

    Like

  • Mats says:

   Det går naturligt vis inte att vara mot att våldet ska minska. (Dubbla negationer är all förvirrings moder).

   Men jag ser inte att män som grupp ska ta ansvar för dessa handlingar – lika lite som landets kvinnor ska anklagas för mammans agerande.

   Like

   • Henrik says:

    Gruppen “män” har ett stort problem med våld. Så gruppen bör ta ansvar.
    Gruppen “mor” har inget sådant problem. Så de inte kan ta ansvar.

    Denna blogg har ett litet problem med kvinnor. Kanske lite introspektion behövs?

    Like

    • Mats says:

     Gruppen “mor”?

     Jag menar nog att varje barn som misshandlats är ett problem som är värt att analysera utifrån sina specifika förutsättningar.

     Jag ser inga vinster i att vi låser blicken vid hur gärningspersonen ser ut – eller vilket kön hen tillhör.

     Du tror att bloggen har problem med kvinnor? Jag tror att romantiseringen av kvinnor är en fråga som borde diskuteras på samma sätt som demoniseringen av män.

     På sikt handlar det om jämställdhet – och det har jag inga som helst problem med.

     Like

     • Henrik says:

      Poängen var att män, som grupp, har ett stort problem med våld, så gruppen kan och bör ta ansvar. Kasta bort maskulinitet. Sluta kasta sten mot kvinnor.
      Men för mig är samtalet färdig. Tack för tiden

      Like

    • AV says:

     Om gruppen “män” har ett problem med våld har gruppen “invandrare” problem med kriminalitet. Du skulle aldrig, hoppas jag, kräva att alla individer i gruppen invandrare bör ta ansvar för “gruppens problem” och att de tar avstånd från kriminalitet. Varför skulle man då kräva det av gruppen män, när det precis som med invandrare är en minoritet som har problemet. Jag tillhör båda grupperna, men tänker inte ta mer ansvar än för mina egna handlingar. Varken som man eller invandrare. Mitt extra ansvar för brottslingar som delar mitt kön eller min invandrarstatus är precis 0.
     Gruppen “mor” har lika stort (eller litet) problem med våld som gruppen män eftersom det är en ytterst liten minoritet som slår. Den typen av kollektiv skuldsättande du gör är lika vämjelig oberoende av vilken minoritet ur en större grupp man väljer att utgå ifrån. Av någon anledning har en del “godhetsapostlar” svårt att se bjälken i sitt eget öga, men desto lättare att se grandet i andras. När vi generaliserar är det ju annorlunda för att….
     Om man låter som Björn Söder, fast om andra grupper, bör man ta sig en rejäl funderare.

     Men då du nu förmodligen tillhör gruppen män och tycker gruppen bör ta ett större ansvar, vad gör du som individ för att ta detta ansvar? Ut över att inte bruka våld själv? Säger du förlåt till olika offer å andra mäns räkning? Betalar du in lite extra till brottsofferfonden? Kanske sitter av en volta eller två för mäns allmänna uselhet? Predikar om hur “mansnormen” (läs Leif i filmen Jägarna) är ett gift som alla män mer eller mindre är smittade av? Går över på andra sidan vägen för att inte skrämma kvinnliga nattvandrare eller joggare? Visar förståelse för att alla män ses som potentiella våldtäktsmän? Bekämpar “våldtäktskultur” genom att inte se actionfilmer med manlig hjälte och kvinnligt offer? Låt höra hur du föregår med gott exempel för alla blinda priviligierade vita cis-män som inte förstår sin kollektiva skuld.

     Like

 3. Niklas says:

  Bra sagt Henrik!

  Like

  • Mats says:

   Den här typen av ridderlighet kanske känns bra på kort sikt. Men jag tror nog att diskussionen förtjänar en mer teoretisk ansats.

   Kasta sten? Jag skriver att det vore absurt att anklaga gruppen kvinnor för brottet – det är en diskret stenkastning.

   Like

 4. Anna says:

  Kan en blogg vara något annat än den som skriver den? En blogg kan väl för tusan inte ha problem med nåt? Har sett en och annan stollig kommentar här, men att Mats skulle ha “problem med kvinnor” var nog bland det stolligaste… Men jag företräder ju bara mig själv – inte gruppen kvinnor 😉

  Like

  • Mats says:

   Tack för uppmuntran. Jag har i och för sig problem med alla människor – men det känns lite obehagligt att beskrivas så av personer jag (mig veterligen) aldrig träffat.

   Men om maskuliniteten är fienden så kanske jag är en möjlig fiende? Dom Quixote hade ju sina väderkvarnar.

   Like

 5. andersbwestin says:

  Oj vad denna lilla fundering triggade. Niklas och Henrik verkar som flertalet i befolkningen ha problem med hur evolutionära och kausala processer fungerar. Tillgriper man begreppet kollektivt ansvar och för ner detta på individnivå har man i grunden en religiös verklighetsbild.
  Faktum är att den evolutionära skulden endast finns hos den icke meningssyftande själviska genen. Däremot är det genom enkla studier möjligt att konstatera att vissa kulturer är mer fredliga än andra.
  Jag kan garantera att fredligt och kärleksfullt beteende uppnås med helt andra metoder än att anklaga kollektiva grupper. Känner ni inte igen argumentationen från andra diskurser. Judar, N-ordet, Romer, i all oändlighet.
  Frugan jobbar inom en evidensbaserad terapeutisk psykosocial verksamhet. Jag har tjyvläst en hel del av hennes böcker. Får man informera om att människans “mentala scheman” är lika komplex kunskap som Stephen Hawkings svarta håls energiläckage.

  När folk är allmänt korkade om mänskligt beteende brukar jag länka till Patricia McKinsey Crittendens klickbara cirkel:

  http://familyrelationsinstitute.org/include/dmm_model.htm

  Det är vetenskapligt bevisat att män som växer upp med dysfunktionell moder och fader har ökad risk för våld mot kvinnor precis på samma sätt som det är vetenskapligt bevisat att män under krig har högre risk att våldta kvinnor än under fredstid. Dessutom är det vetenskapligt bevisat att människan kan ha sk personlighetsstörningar även under fredstid – en slags högkänsligt permanent destruktivt mentalt schema.

  Läs även den rätt kassa men ändå lärorika

  http://www.adlibris.com/se/bok/varfor-hatar-man-kvinnor-som-alskar-dem-9789186719265 där man får lite fallbeskrivningar hur mödrar kan bete sig för att skapa destruktiva män.
  Och då gäller det att påminna sig om vilka som dessa mödrar hade ärvt sitt beteende ifrån och i all oändlighet till tidernas begynnelse.

  Arvsynden !

  Like

  • Anonymous says:

   Ja, det vore ju precis lika logiskt att hävda att mäns våld mot kvinnor är mödrarnas ansvar. Med den senmoderna arbetsdelningen har ju kvinnor tagit det största ansvaret för barnens uppfostran, även när pojkarna nått slyngelåldern då deras fostran förr övertogs av männen. För att inte tala om alla vi kvinnor i skola och barnomsorg. Trots detta nöjer jag mig med att försöka fostra mina egna pojkar så gott det går. Som de numera unga vuxna de är får de i första hand ta ansvar för sig själva och i andra hand hoppas jag att de står upp mot all dumhet de ser, oavsett vem som utövar den.

   Like

   • Anna says:

    Skulle inte alls vara anonym, det var jag!

    Like

    • Mäns svek mot strax könsmogna “slynglar” har med stor sannolikhet en koppling till konkurrensen mellan sexuell o naturlig selektion, dvs bry sig om avkomman eller attrahera en ytterligare hona med ännu högre fittnes och i nästa nivå av tillvaron säkerställa (försöka) en ännu högre energinivå. Flockbeteendet påverkar, dvs är det en massa damer i farten inom en arena är det bäst att man väljer en bättre påfåglingmetod då man inne i hjärnan vet att damer föredrar killar som inte är underordnade det egna könets tävlingsmotståndare, dvs de andra kvinnorna. Det sista om nu någon vill gissa varför så få män vill bli lärare mitt inne i ett……

     Slutsats: Mäns konkurrens o tekniska uppfinningar konkurrerar med nästa generations slynglars
     fittnes men det har de ju ingen aning om varför nästa paradigm tar sin plats i tillvaron. Västerlandets debatt om pojkar i skolan. HEJHOPP för vår lilla tidsålder.

     Like

  • Mats says:

   Puh – det är ansträngande teorier!

   Like

   • Har du inte sett alla tusentals BBC vetenskapsprogram om om våra nära primatsläktingar. Vad folk att tro att vi funkar på ngt annat sätt. Bara för att vi pratar, skriver böcker o bygger maskiner? Eller som en metafor håller på med döljande maskerader för att vara lite kortfattad.

    Like

 6. Magnus says:

  En till text som överanvänder orden “hat” och “manligt våld” i taktiska syften, och för att vråla så högt att diskussion i flera steg blir omöjlig: http://www.aftonbladet.se/ledare/ledarkronika/fredrikvirtanen/article21327276.ab

  Alla som hade något slags synpunkter på Zara Larsson har en smutsig byk ihop med SD, dvs de är egentligen smygnassar eller dessas kompisar. Anser AB:s vilt sluggande ledarkrönikör. Jaha.

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s