De borde hålla sig för goda

Programmets idé svajar och jag stänger ofta av.

About Editor

http://tystatankar.wordpress.com Twitter: @tystatankar Webmaster http://etenjournal.com Mail tystatankar( at )gmail.com http://pojkaktigorkester.wordpress.com/
This entry was posted in media, Personligt. Bookmark the permalink.

14 Responses to De borde hålla sig för goda

 1. Magnus says:

  Zara Larsson, kanske årets mest medialt omsusade sommarpratare, levde upp till förväntningarna – huruvida dessa var negativa eller rungande positiva beror nog på vilka man frågar. Jag orkade med knappt en halvtimma; det var som om manuset hade skrivits av Lady Dahmer och Frida Boisen tillsammans. 😉

  Jag håller med om att programmet har blivit alldeles för egoboostat på senare år, och det finns nog flera orsaker till det, inte bara kändisskapets inflation (många av dem som bjudits in de senaste åren är varken kändisar eller speciellt intressanta).

  Like

  • Mats says:

   Jag blev också trött men insåg att det här är en person som man inte bör kritisera idag. Hon menar att “manshat” betyder lite trevlig kritik av machokulturen så där i allmänhet.

   Jaha – så kan kan man också använda språket.

   Like

   • Magnus says:

    Hon tillhör den generation för vilken “feministiskt uppvaknande” har definierats av Spice Girls, Lisbeth Salander och #prataomdet snarare än av eh, Simone de Beauvoir, kamp för kvinnors rättigheter eller studier av kvinnor i skönlitteraturen och på verkstadsgolvet. Feminism som show, ungefär. En ofta arrogant och glamourfixerad show.

    För mig var Spice Girls i grunden en kommersiell produkt, ett band designat av män med unga tjejer samt media som målpublik och med låtar och koncept till 95% utvecklade av män bakom scenen. Detsamma gäller söta Zara – men det är klart att hon inte ser det så. Det blir litet parallella verkligheter när hon å ena sidan stormskäller på män för att “de” (alla?) våldtar och misshandlar kvinnor, och sedan stolt bröstar sig med att hon snart ska få jobba med Chris Brown, kanske mest känd för när han misshandlade sin flickvän och artistpartner Rihanna.

    Like

    • Mats says:

     Hmmmm – det är lätt att bli cynisk och nedlåtande inför detta självbelåtna barn. Till och med Sydsvenskans Sofie Dahlstedt tycks ha fått bita sig i tungan. (Ej på nätet)

     Like

    • Magnus says:

     Ibland kan man misstänka att det är någon annan som twittrar och bloggar åt henne, som en PR-grej. Kontrasten mellan vad hon uttalar på sociala medier och hennes mycket suddiga, nästan förlägna svar på vad hon menar med feminism när Ulf Elfving intervjuade henne har varit ganska så gapande. Men det här programmet var ju ovedersägligen hennes eget framförande, hennes ord – eller ska man misstänka att hennes föräldrar och folk på skivbolaget hjälpt till med en del formuleringar?

     Man kan verkligen undra var hennes föräldrar befunnit sig medan dottern rasat runt i media och uttalat sig om manshat, patriarkala bokningar m m; det är en fråga som ganska många har ställt sig på sociala medier.

     Like

     • Mats says:

      Du menar att någon borde ha skyddat henne från sig själv?

      Kanske. Vi har väl aldrig sett ett så framgångsrikt varumärkesbyggande?

      Like

 2. Magnus says:

  Det är uppenbart att cirkusen kring Zara blottar en blind fläck hos svensk gammelmedia numera. Du kommer knappast att få se någon i DN, Sydsvenskan eller SVT som anser att det är journalistiskt okej att till exempel ställa den fråga jag antydde om hennes beundran för Chris Brown vs att “män hatar och våldtar”.

  Och att jämföra henne med Zlatan, Robyn eller Carolina Klüft i yngre dagar, som en del har gjort, är..inte så smart. De hade en helt annan status än hon har, redan vid ett par och tjugo, dessutom har de aldrig försökt trycka ner sina åsikter om politik eller genusfrågor i halsen på omvärlden.

  Like

  • Mats says:

   Jag är inte så bra på metaforer och har aldrig riktigt förstått skillnaden mellan silkesvantar och ullstrumpor. Men jag fattar att marken är minerad och att även den mest försiktiga kritik riskerar att utlösa hatreaktionen.

   Like

   • Magnus says:

    Ja, ungefär: “Ha, så du längtar efter att hon ska bli misshandlad av Chris Brown, hon med? Mansmysigt va?!” 😉

    Allvarligt talat, Zara (och somliga andra) verkar ofta ha mycket låg metateoretisk medvetenhet. Och svajigt omdöme. Men för tillfället är hon så hissad att kritik ses som att spotta henne i ansiktet inför hennes föräldrar.

    Apropå Chris, sist jag hörde om honom var när Aftonbladet skrev att Chris Brown inte får komma in i Kanada på grund av alla sina brott…Nu tycks han dessutom sitta fast på Filippinerna med passet inläst hos polisen efter någon konflikt med någon kyrka (?) som hade bokat honom. 😉

    Det låter allvarligt.

    Like

 3. Det fanns en tid då man lyssnade på kvinnliga musiker utan att ens reflektera över genus o feminism och att man var ett djävla vit heterosexuellt mansslem som borde be om ursäkt för att man blev född.

  Skivhyllan är fylld med en massa damer. Sådana damer som både kunde göra musik, sjunga o spela.

  Like

  • Mats says:

   Ilskan var nog inte mindre. En del njuter kanske av att bli uppfostrade?

   Like

  • Magnus says:

   Ja, eller det här fantastiska gänget:

   Chrissie Hynde lyckas låta både lyrisk, koncis, öm och modig på en och samma gång – dessutom är hon avundsvärt stilig. Och det är en njutning att se samspelet mellan musikerna.

   Kommentartråden till videon är mycket läsvärd – vimlar av välformulerade minnen och inpass från gamla och nya fans. Nog har tiden gått, men låten har inte åldrats.

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s