Skrämmande honor?

Jag läser den här texten med blandade känslor. 


Å ena sida ser jag en ängslig feminism som vakar över en oklar rättviseaspekt genom att räkna kroppar och kön.

Å andra sidan ser jag en kylig leksaksfabrikör som kalkylerat fram att dinosaurier av hankön säljer bättre i den tilltänkta målgruppen. Jag gissar att de undersökt marknaden noga.

Ur ett biologiskt perspektiv är det antagligen rimligt att honorna jagar. Om vi utgår från lejonens beteende verkar hanarna mer intresserade av att bevaka sitt revir än att skaffa mat åt flocken.

Samtidigt är det möjligt att analysera bilden av en farlig och aggresiv kvinnofigur ur ett psykoanalytiskt perspektiv. Vad representerar hon egentligen? Den goda och kontrollerande modern som hot? Någon vi måste besegra för att frigöra oss? Sagovärlden vimlar onda häxor och styvmödrar – skoningslösa och farliga.

Länk till Tyra Tyrannosaur – mitt bidrag till mytologiseringen av blodtörstiga honor. Det kanske är en viktig feministisk sång?

 När vi gjorde Pojkaktiga sångböcker var det ett försök att bryta upp bilden av traditionella barnvisors idylliseringar. Idag tror jag att det är flickor som har mest att vinna på att förskolekulturen blir mindre homogen.

 

About Editor

http://tystatankar.wordpress.com Twitter: @tystatankar Webmaster http://etenjournal.com Mail tystatankar( at )gmail.com http://pojkaktigorkester.wordpress.com/
This entry was posted in Förskola, Genus, jämställdhet, Personligt, Utbildning, Värdegrund. Bookmark the permalink.

4 Responses to Skrämmande honor?

 1. Hos vissa arter äter honan upp hanen exakt efter befruktningen. Nyttiga proteiner skall ej bortslösas. Dessa arter har ännu inte uppfunnit internet och såpoperor!

  Like

  • Mats says:

   Alien är väl den starkaste bilden av hänsynslöst moderskap? Bortom alla moraliska perspektiv och rationella analyser representerar hon hot – och hopp. En mor som gör allt för sin avkomma.

   Like

 2. Kristian says:

  Lejonhannar jagar mycket mer än man trott. (Jag ser att du skrivit “mer intresserade”, så jag gissar att du vet det redan.) De smyger i stället för att som honorna använda “drevjakt”.

  Ur ett “biologiskt perspektiv” är det enklast att inte lägga för mycket energi på att ombilda ryggradsdjurs honfoster till hanar.

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s