Kemi i förskolan

  

Vi diskuterar betydelsen av att förskollärare verkligen förstår grunderna i det naturvetenskapliga synsättet. Det är lockande att använda andra förklaringsmodeller. En del förskolor jobbar med “de fyra elementen” och menar att allt är sagor och myter.

Jag anar att de drabbats av den postmoderna yran?

Länk till DN.

About Editor

http://tystatankar.wordpress.com Twitter: @tystatankar Webmaster http://etenjournal.com Mail tystatankar( at )gmail.com http://pojkaktigorkester.wordpress.com/
This entry was posted in Förskola, Lärarutbildning, Personligt, Politik, Utbildning, Värdegrund. Bookmark the permalink.

5 Responses to Kemi i förskolan

 1. Mycket viktig artikel. Det känns nästan som om den är släkt med Lena Anderssons som också försöker beskriva naturens egenskaper.
  http://www.dn.se/ledare/kolumner/lena-andersson-symboler-ar-sociala-ting/

  Jag blir på väldigt bra humör när jag får läsa sånt här. Det liksom rätar upp sig i ryggraden och andningen känns fri.

  Like

  • Mats says:

   Slutklämmen är stark:
   “I dag har vi kommit dithän att subjektet på ett ofta aggressivt sätt självt ska avgöra hur det vill bli avläst och tolkat, och det oavsett vilka tecken som tas i bruk. I den nya subjektivismen, med rötter i en romantisk jaguppfattning, får endast den talande avgöra tecknens innebörd. Det suveräna subjektet använder gärna tecknen men kräver att helt på egen hand avgöra deras betydelse. Subjektet spelar på tecknens betydelse, leker med dem, men tillåter ingen att delta trots att leken är riktad till en mottagare och fastän symboler och tecken är sociala till sin natur.

   Detta är säkert en reaktion på maktutövning och illegitima antaganden om inre egenskaper på grund av yttre attribut, men leder som så ofta till nya orimligheter och ny maktutövning. Det är ju inte så lite anspråksfullt att agera som om språket uppfanns på nytt av var och en, och att förvänta sig total ­underkastelse under den egna tolkningen av tecknen.”

   Like

   • Jag kände detsamma. Där fick hon verkligen till det. Men efter att ha läst kommentarsfältet verkar en del fortfarande ha svårt att fatta själva grejen. Dvs att det krävs minst två för att dansa tango eller för att vara ännu mer krass att, som Darwin upptäckte, selektera. Har dom då någonsin haft existentiella tankar och ställt den enkla frågan – vad tusan är det egentligen vi håller på med.

    Like

 2. AV says:

  Jag håller just på med människokroppen. Tänkte jag skulle köra lite om svart och gul galla och hur de styr vår personlighet. Om man nu fortfarande jobbar med de fyra elementen i förskolan. Sen undrar jag om man kan visa Det femte elementet, för att modernisera barnens vetenskapssyn?

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s