Prenatala testosteronnivåerNu levlar vi upp diskussionen om manligt/kvinnligt.

Vetenskapens värld

Om Editor

http://tystatankar.wordpress.com Twitter: @tystatankar Webmaster http://etenjournal.com Mail tystatankar( at )gmail.com http://pojkaktigorkester.wordpress.com/
Detta inlägg publicerades i Förskola, Genus, jämställdhet, Lärarutbildning, maskulinitet, Personligt, Politik, Utbildning, Värdegrund. Bokmärk permalänken.

16 kommentarer till Prenatala testosteronnivåer

 1. andersbwestin skriver:

  Den kvinnliga programledaren var cool. När det gäller biologiska könsskillnader som kan särskilja sjukdom o dylikt så var hon nyfiket positiv, men när det gäller biologiska könsskillnader som renderar i beteendeskillnader var hon uppenbar motståndare.

  Sånt kan benämnas logik.

  Vart tog dessutom Cohens forskning vägen i de på slutet gemensamma slutsatserna.

  Gilla

 2. AV skriver:

  För den som har ett barn som senare visar sig vara transsexuellt är frågan om medfödda könsskillnader inte så svår. De ”pojkiga” beteenden var där från början. Lekte alltid med pojkar i förskolan. Fick alla tiaror, dockor och rosa klänningar som alla andra flickor, men också pojkiga attribut. Den rosa perioden tog slut fort. Hängde med tre grabbar hela skoltiden. Vi har inte styrt åt något håll. Uppenbart att den kraften kommit inifrån. Han (numera) har ju gått emot samhällets sociala tryck. Inte som ett val, utan som han känner sig. Då är det uppenbart att även de föds med samma fysiska kön som sin könsidentitet också har en inneboende biologisk kraft åt ett visst håll. Sen kan den sociala miljön förstärka, förtrycka och ge olika attribut i olika tider. Att blunda för två av tre ben (arv, biologisk/kemisk miljö, social miljö) som styr vårt beteende är som bäst naivt, som värst inhumant.
  Det är egentligen egalt exakt vad som är biologiskt/socialt. Bara att det finns biologiska könsskillnader per grupp gör att vi inte kan förvänta lika utfall. Möjligen jämnare utfall, fast vi tenderar att bli mer stereotypa ju bättre vi har det. I vårt samhälle, där vi verkligen kan välja, uppmanar vi våra barn att välja framtid efter intresse. Allt handlar om självförverkligande. I länder med mindre resurser måste man välja efter att få mat i magen. Då kommer vår elastiska hjärna till sin rätt. Då anpassar vi oss.

  Gilla

 3. Kelly skriver:

  Men utan genus ska det inte finnas transsexuella människor. Det är också på grund av samhällets påverkan – att samhället har definierat hur en pojke respektive flicka ska vara. Samhället säger att det inte är okej för en pojke att klä sig i rosa, leka med flickor, dansa balett… Resultatet blir att det är lättare att ”bli flicka” än att försöka bryta mot samhällets normer eller anpassa sig till något som inte känns naturligt. Bara då kan man vara som man vill. Det är samhället som har makt!!!

  Gilla

  • andersbwestin skriver:

   Memselektion är liksom genselektion en evig process. I det ögonblick man skapar en förskjutning i ena hörnet konstrueras en migration av tillhörighetssymboler i alla ledder. Detta pågår ständigt. Just nu har urbana genusfolk större megafon än grisbönder. Så var det inte förr, på den tiden kampen om föda var livets centrala fokus.

   Just nu är det vrålpoppis bland unga män att bära skägg. Den symbolen kan damerna aldrig kidnappa. Problemet med skägg liksom andra ytliga symboler är att de är värdelösa på att skapa välstånd och välståndsfördelning.

   Gilla

  • Mats skriver:

   Alex och Sigge gör en intressant genomgång av området i slutet av #146
   http://alexosigge.libsyn.com/146-befrielse

   Nej – jag tycker inte de får ihop det.

   Gilla

   • andersbwestin skriver:

    Problemet är väl hur man än gör så blir det fel för vissa/många. Om jag inte har missat helt så är det väl i första hand folk med snippa som önskar binära könsuppdelade toaletter eftersom vissa med snopp anses slaskiga och allmänt slabbiga. Kör vi med queera WC så kommer kontrollkvinnorna få fel på både tarm och kisseriet vilket tydligen redan anses vara ett folkligt ohälsoproblem. IBS är ju numera en folksjukdom. Hur skall vi lösa detta lilla dilemma??? Trans eller IBS det är bara att välja. Vad värre är. Jag kan garantera att vissa transsexuella har orolig tarm IBS och och samtidigt tycker att vissa med snopp är riktigt slaskiga på toa.

    Gilla

    • andersbwestin skriver:

     Dessutom är Sigge ute o seglar å det grövsta. Han sammanblandar personlighetsvariationer med könsupplevelse. Jag har precis som han alltid känt mig besvärad av den grabbiga grabbigheten utan ett ögonblick sammanblandat detta med att jag inte skulle vara man. Jag har alltid vetat att jag tillhört en viss grupp män men ändå vara mycket man. Jag är övertygad att många män känner samma sak. Men likt förbaskat är vi hanar.

     Gilla

    • Kelly skriver:

     Många kvinnor vill inte ha könsuppdelade toaletter på grund av risken för våldtäkt.

     Gilla

 4. Klas Ottosson skriver:

  Bagdad Bob. Är det inte väldigt mycket Bagdad Bob över genusvetarna?

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s