Går det att avpolitisera frågan om pojkars skolprestationer

Det tycks vara många som gärna vill polarisera. Jag ser ingen anledning till att förhållandet mellan arv och miljö skulle vara möjligt att sortera in på den politiska skalan.

Men när GP:s nykonservativa ledarsida på Internationella kvinnodagen lyfter sveket mot pojkarna är det svårt att inte se det kamikazeaktiga anslaget i tilltaget.

Jag vill gärna slå ett slag för att män tar ut mer föräldraledighetNjut av den här reklamfilmen och beundra modet hos upphovsmännen.

Länk

Om Editor

http//tystatankar.wordpress.com Twitter: @tystatankar Lärarutbildare Malmö högskola Mail tystatankar( at )gmail.com http://pojkaktigorkester.wordpress.com/
Detta inlägg publicerades i Förskola, Genus, jämställdhet, Personligt, Politik, Utbildning, Värdegrund. Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Går det att avpolitisera frågan om pojkars skolprestationer

 1. Rick skriver:

  Mats, du som en eftertänksam man kan inte rimligtvis anse att pojkarnas problem i den svenska skolan beror på uttag av föräldraledighet. Tog pappor ut mer föräldraledigt på den tiden då pojkarna presterade bättre än flickorna, eller hur får du ihop resonemanget? Säg bara inte att detta var något slags försök till att plocka billiga poäng.

  Och varav behovet att etikettera GP:s ledarsida som nykonservativ innan du ens hunnit läsa? Inte tror väl du att du ska få sitta på de politiskt korrektas högra sida med detta….?

  Gilla

  • Mats skriver:

   Nej – min poäng är att om vi ska kunna rekrytera fler män till läraryrket vore det en bra start att fler män tog ut föräldraledighet.

   Typ ändra synen på omsorg som något kvinnligt privilegium. Sedan tar vi över skolan av bara farten…

   Gilla

 2. andersbwestin skriver:

  Jag förstår inte heller Mats vinkel denna gång.
  Jag ställer upp på en detalj. Det är extremt viktigt med närvarande pappor men jag har svårt att förstå varför detta skulle kunna kompensera för bristerna i skolan om man nu inte bär förhoppningen att närvarande pappor i nästa generation skall leda till en skola som är mer styrd och anpassad för män / pojkar.

  Gilla

  • Mats skriver:

   Det handlar om synen på maskulinitet och vad män kan/bör göra.

   Jag tycker inte att männen som arbetar inom förskolan ska romantiseras och exotiseras som normbrytare. Däremot tror jag att familjepolitik, utbildningspolitik och arbetsmarknadspolitik är sammanfätade fält på många sätt.

   Gilla

  • Mats skriver:

   Det är väldigt mycket min förhoppning. Men då måste det också finnas någon annan idé bland männen än anpassning.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s