Riskerar Borås att sexualisera barndomen?

Många är oroliga över att det är så svårt att skydda barn mot kränkningar och övergrepp på förskolan. Jag försöker förstå hur Borås stad argumenterar när de förbjuder alla förskollärarstudenter att ”deltaga vid blöjbyten och toalettbesök” under sin utbildning. Problemet är att dessa regler riskerar att motverka sitt syfte.

Länk till bakgrund

 I skollagen beskrivs ansvarsförhållandena inom förskolan. Förskolechefen har det övergripande driftsansvaret och handledaren ansvarar för att studenten får arbetsuppgifter som gör det möjligt att uppnå kursens mål. Tanken är naturligtvis att studenten under utbildningen ska skolas in i allt större självständighet i förhållande till de arbetsuppgifter som förekommer. Kommunen bör inte gå in och detaljreglera verksamheten – det är ett hot mot utbildningens kvalitet.

Stadsdelschef Bo Drysén i Norra Borås menar i Studio Ett att det handlar om barnets integritet och att det är viktigt att vara särskilt försiktig vid de här ”intima situationerna”. Det låter rimligt och de flesta av oss känner stor förståelse inför tanken på att vilja  vara i fred vid toalettbesök. Problemet är att vi använder ett utpräglat vuxenperspektiv och projicerar våra egna skam- och skuldkänslor på barnets värld. För en ettåring är det inte konstigt att få sin blöja bytt, det är en handling som är lika vardaglig som att bli påklädd, äta och vila.

En ettåring bör förhoppningsvis inte känna skam och skuld över sina könsdelar. De här konventionerna om när och var nakenhet är olämplig kommer barnet tids nog att förstå. Jag menar att all interaktion med barn är känslig och vi i varje situation måste ha stor respekt för barns integritet. Därför är omsorgsetiken ett centralt inslag i förskollärarutbildningen

Om vi ska använda ett striktare barnperspektiv kan det hända att vi hamnar i freudianska teorier om barns komplicerade förhållande till att skiljas från sin avföring – men jag tror inte att de styrande i Borås är intresserade av sådana djupsinnigheter. Tyvärr drabbas kommunen av moralpanik och famlar efter regelboken. Risken finns att de här åtgärderna sprider sig över landet och trots Dryséns deklamationer om att det gäller alla är det inte svårt att förstå vilken grupp som representerar hotbilden i Borås.

Även om tanken är god och avsikten att skydda pedagoger från misstankar lyser misstänksamheten mot män igenom. I stället för stöd och dialog får vi regler. Låt mig vara tydlig här. Omsorg är grundläggande för barns utveckling och att byta blöja kan för den oinvigde framstå som en teknisk procedur. Den erfarne förskolläraren förstår att det är i dessa samspelssituationer som den verkliga yrkesskickligheten blir synlig. Här läggs grunden för en relation – här skapar vi förutsättningar för dialog och tillit. Om studenterna ska gå en utbildning under 3,5 år utan att få gå in på toaletten riskerar vi att skapa en konstig bild av yrket.

 Och en mycket underlig bild av vad som händer på toaletter.(Författaren som treåring – mycket privat bild)

Om Editor

http//tystatankar.wordpress.com Twitter: @tystatankar Lärarutbildare Malmö högskola Mail tystatankar( at )gmail.com http://pojkaktigorkester.wordpress.com/
Det här inlägget postades i Förskola, Genus, jämställdhet, Lärarutbildning, Personligt, Politik, Skola, Utbildning, Värdegrund. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Riskerar Borås att sexualisera barndomen?

 1. Roger J Danielsson skriver:

  Mycket konstigt kan man uppdaga i moralpanikens politiska värld. Om man ska hålla sig till regler förknippas den med regeletiken. Regeletiken är guds 10 budord, spelregler vid idrott, föreningsstadgar, mm.

  I förskolans fall är regeletiken fastlagd i två dokument: Skollagen (2010:800) och läroplanen Lpfö 98. Det är inget som kommunpolitiker kan bortse från. I dessa står inga begränsningar för yrkesutövandet utan bara spelregler för verksamhetens ska skötas. Till detta kan läggas ett avtalsbrott mellan lärosätet och kommunen om man ger sig in på det man uppenbart gör i Borås.

  Dessutom är Skollagen en speciallag som tar över alla allmänna lagar som t ex kommunallagen. Det har politiker att packa och rätta sig efter. Därför är det djup olyckligt när okunnigheten blommar upp bland kommunpolitiker eller dess ställföreträdare i form av tjänstemän på förvaltningen.

  Gillad av 1 person

 2. Anders skriver:

  Intressant att tro att ett sådant förbud på något vis skulle hjälpa någon. Om en pedofil väljer att utbilda sig i tre år för att komma i kontakt med barn, tror de då ett förbud hindrar att denna pedofil istället för under skoltiden, inte gör det senare när den är anställd, och dessutom kommer spendera många gånger helt ensam med barn. Som elev är du aldrig helt ensam

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s