Korridorsnack

Den krönikan var jag inte beredd på. Botgöring extra allt.

Om Mats

http//tystatankar.wordpress.com Twitter: @tystatankar Lärarutbildare Malmö högskola Mail tystatankar( at )gmail.com http://pojkaktigorkester.wordpress.com/
Det här inlägget postades i Personligt, Politik, Värdegrund. Bokmärk permalänken.

24 kommentarer till Korridorsnack

 1. Magnus skriver:

  Ja, det var oväntat ärliga medgivanden. Särskilt detta att priset vi fick betala var att debatten blev yxigare, betydligt mer förenklande och mindre inriktad på argument – mer på ”stories” kanske? Även om hon inte säger det sista högt.

  Samtidigt måste det ju också tilläggas att det inte bara var hennes uppfinning, som ledarskribent eller fast politisk krönikör på en ledarsida så är du delvis en ‘hired gun’ och följer de linjer och den strategi ledningen för sidan satt upp. Det är nog ganska klart att P M Nilsson m fl var med och drev på bygget av korridoren.

  Och man kan ana att när några/många (?) nu ska försöka gräva sig ut en bit ur denna korridor så kommer en del gott folk att berätta det som att det var ”vänstern” som agerade byggmästare och andra blev tvungna att följa efter. Vilket knappast är sant.

  Gilla

  • Mats skriver:

   Spännande tanke – vänstern tvingade oss!

   Handlar det om att vänstern av tradition har haft någon form av moraliskt överläge? Att representera det goda och kollektiva gentemot de onda individualisterna?

   Om vi avskriver vänsterteorin – vilka alternativa förklaringar har vi?

   Jag är rädd att den här polariteten fortfarande lever kvar inom genusvetenskapen. De goda vänstriga likhetsfeministerna och de onda högriga biologisterna.

   Och ingenting däremellan.

   Gilla

   • Magnus skriver:

    Tror att ‘vänstern’ (i politisk mening) har förlorat den rollen för ett tag sedan, att de skulle ha någon sorts första tjing på att peka ut vilka som är goda och att själva stå för det goda. Det var så på 80-talet när man kunde ha valslogans som ”Jag är jävligt trött på egoismen” – underförstått högerns egoism – åd var det en accepterad sak, men nu på 2000-talet har vi nog inte den dramaturgin längre.

    Däremot har det blivit viktigare att framstå som att man tillhör en marginaliserad, nertystad eller förtryckt grupp/livsstil/identitet.

    Gilla

   • Mats skriver:

    Det börjar väl bli lite trångt i den hörnan?

    Gilla

    • Magnus skriver:

     Ja, det ser mörkt (och trångt) ut på den intersektionella avbytarbänken. 😉

     Gilla

     • Mats skriver:

      Jag snuddade vi P3 Morgonpasset och insåg lite av kraften i diskursen.

      Det verkar helt riskfritta att tala om hur ”alla medelålders män är, tänker, känner och kör bil”.

      Jag insåg att den där nischningen mot personer under 37,5 år fungerar ganska bra.

      Gilla

     • Magnus skriver:

      Någon påpekade att Ulf Lundell var tidigt ute med att placera den här sortens klippdockor, stiliserade Mr Jones-gestalter i sitt berättande. Både som bifigurer i en scen och som påhittade, stiliserade personer som någon i gänget berättar om (”ni vet, han sitter i sin bruna kostym på Gotlandsfärjan, hemma väntar frugan och vovven, han har aldrig fattat vad Grateful Dead går ut på och kommer aldrig att fatta…” ungefär). De får representera en livsstil farsorna, tanterna eller liknande.

      Man kan misstänka att många yngre mediefigurer står i en viss tacksamhetsskuld till Lundell som gjorde det stuket och den där flowprosan accepterade i böcker och tidningar – och den skulden vill man nog inte erkänna…

      Gilla

     • Mats skriver:

      Jag tror det är dags för omvärdering av Lundell. Feminismen har nog hittat värdigare fiender.

      Gilla

     • Magnus skriver:

      Det här numret (en favorit för många, min mamma bland annat) hade varit otänkbart idag – både genom sin verbala precision och för att det skojar med gamla och unga hep cats och deras etiketter, och med åldersnoja, men utan att bli konfrontativt pösigt:

      Gilla

     • Mats skriver:

      Tack – den är oöverträffat underbar.

      Jag hör den på ett annat sätt idag än första gången.

      Gilla

     • andersbwestin skriver:

      Underbar. Har ni tänkt på vad det är?

      Jag har svaret tror jag.

      VÄRMEN och alla vårs gemensamma litenhet.

      Sånt finns inte i nutid. Värmen saknas.

      Gilla

     • Magnus skriver:

      Att höra Ulf Lundell recensera ”50 Shades of Grey” – eller bara låta honom skriva en krönika om den sanslösa hypen kring dessa böcker – det hade varit något det! 😉

      Gilla

 2. Magnus skriver:

  Såg f ö häromdagen att Isobel Hadley-Kamptz (tidigare under många år på Expressens ledarsida och bundis med Marteus) sitter som expert på internet och sociala medier i den s k näthatsutredningen. Isobel har under flera år varit hårt inkörd på tanken att näthat, hot och olika former av våld är direkta utflöden av patriarkatet och av en allmän manlig övermakt/avund mot kvinnor, och att förlöpningar på Flashback, i mejl eller bloggar inte på något sätt kan jämföras med det ”vi” skriver i tidningarna eller säger i tv. Noll förväntningar på att hon skulle kunna eller orka särskilja frågorna ”är det här näthat eller hets?”, ”gäller tryckfriheten i det här fallet?” och ”vem är det som snackar och vilken grupp/vilket kön är det riktat mot”.

  Gilla

 3. Magnus skriver:

  Vi får väl se hur många som nu (efter skottintermezzot i eftermiddags) kommer att säga ”Je suis Lars Vilks”. Något säger mig att det inte blir speciellt många, inte i Sverige i alla fall…

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s